Как да спасим близките си от зависимости: Някои от характерните симптоми на Алкохолната болест

симптоми на Алкохолната болест
Добра форма

Как да спасим близките си от зависимости: Някои от характерните симптоми на Алкохолната болест

Скъпи читатели, за нас е чест да ви срещнем, макар и задочно, с една жена, чието име е познато на много хора, сблъскали се лично с проблеми, свързани с психичното здраве. Става въпрос за д-р Румяна Бонева – дългогодишен лекар в ЦПЗ Проф.Д-р Ив.Темков – Бургас, от няколко години пенсионер. В своята дългогодишна практика тя е успяла да помогне на много болни и техните близки, които винаги ще я помнят с благодарност и обич. 

Специално за читателите на happywoman.bg, д-р Бонева предоставя своята книга, насочена към един от най-сериозните проблеми на нашето съвремие – алкохолизмът и другите зависимости. В нея близките на болните могат да намерят много полезна информация, която ще ги ориентира как да помогнат на любимите си хора.

И като така, ето някои от характерните симптоми на Алкохолната болест:

    1. Повишена толерантност: Това е възможността на индивида да приема по- големи количества алкохол от обичайните за него или пък околните, без да се опива. Този признак е характерен особено за наследствено обременените с Алкохолна болест. И не е повод за гордост, повярвайте ми!..
    2. Загуба на контрол: Ето това вече е може би първият и най- важен алармиращ признак. Не че другите не са стряскащи! Загубата на контрол означава, че болният / смятам, че тук вече има симптом на болестта/ не може да спре алкохолния прием след първата порция алкохол. Търси оправдание да изпие „ още съвсем малко”, подмазва се, сменя компанията или заведението, допива си в къщи…докато се напие , а сутринта търси оправдание за „ дребния инцидент”.
    3. Абстинентен синдром: Това са група симптоми, които се явяват след рязко спиране на алкохолната консумация след продължителна алкохолна употреба  / месеци или години /. Най вече се появяват  сутрин, при най- ниско ниво на алкохол в кръвта и се изразяват в треперене на пръстите на ръцете, а в по- тежки случаи и на цялото тяло, гадене, силно изпотяване, тревожно настроение, повишено кръвно налягане, сърдечни оплаквания. Облекчава се от нова порция алкохол. Абстинентният синдром е сериозен знак, че при лицето има сигурни признаци за Алкохолна болест. Оттук до Алкохолната лудост, до деградацията и дори до смъртта разстоянието се скъсява…

Зависимост към алкохола/ психически и физическа/ :

Това е усещането за принуда да се консумират алкохолни напитки редовно или периодически и  съдържа  три признака: субективно осъзната принуда за консумиране на алкохол, повишен толеранс и абстинентен синдром.

Зависимостта се дели на психическа и физическа. Докато при психическата зависимост болният  има силно желание, чувства  принуда да пие, има повишен толеранс към изпитото количество, то при физическата зависимост не само психиката му изпитва дискомфорт, цялото тяло реагира на липсата на алкохол. Цар Алкохол  го е превзел отвътре…

А на въпроса какво е Алкохолна болест отговарям с думите на една нещастна майка:

„ Преди осем години се разболях от рак и се наложи да се оперирам. За сега лекарите казват, че съм добре. Но единственият ми син, който беше силно привързан към мен, много се притесни от заболяването ми и започна да пие…И нищо не можа да спре страстта му към алкохола. Нито молби, нито закани…Загуби всичко- семейство, работа, уважението на околните…Сега е тук, в Психиатрията и всеки момент очаквам да ми кажат най- лошото…”

Но защо се случва така, че добри, разумни хора се увличат от пиенето на алкохол и накрая животът им свършва в пълна физическа и психическа разруха?..Каква е загадката? Не зная дали има еднозначен отговор на този въпрос, но в следващата глава  ще се опитам да опиша пътя, който алкохоликът извървява , докато стигне дъното на безпомощността и отчаянието…

Следва продължение

Из книгата “ Самопомощ при алкохолен проблем“ на д-р Румяна Бонева, психиатър

предишна глава

следваща глава

Tagged , , , , , ,
на горе