Как да сме по-търпеливи с децата си
Психология

Как да сме по-търпеливи с децата си

Да бъдем търпеливи с децата си не е никак лесна задача. Родителството е красиво преживяване, което двама души споделят. Въпреки това, колкото и човек да е склонен да се наслаждава на този период, той бавно се превръща в лавина от отговорности – поредица от задължения една след друга, оставяйки ви психически изтощени и лишени от търпение. В края на деня, точно когато мислите, че сте приключили с безкрайния списък от задължения, детето ви в крайна сметка избухва, което е истинското изпитание за вашето търпение.

Като деца нашите родители са ни казвали да правим това, което искат, или ще има неизбежни „последствия“ от нашите действия. Съвременното родителство обаче е доста различно. Противно на начина, по който сме възпитавани, модерният стил на родителство препоръчва да управлявате нетърпението си, вместо да сте кратки с децата си.

Скорошно проучване, проведено от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, разкри, че децата, които имат грижи и подкрепящи родители, са по-добре подготвени да се справят с предизвикателствата на живота като възрастни. Следователно доказването, че да бъдеш търпелив е вносно родителско качество. Да си търпелив родител обаче не е толкова лесно, колкото звучи. Особено в забързания свят около нас, възрастните са по-склонни да загубят самообладание дори при най-малките проблеми.

Тази статия ще помогне на всички затруднени родители да развият повече търпение в себе си и да се надяваме да отгледат по-щастливи деца.

Какво трябва да направим, за да бъдем по- търпеливи с децата си?

Предварително планирайте стресови моменти.

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Първо, помислете предварително за моментите, в които забравяте как да бъдете по-търпеливи с децата си. Може би това е по време на преход в дневния ви график, например когато се опитвате да изведете всички през вратата сутрин, или по време на сън, когато децата се борят със съня на всяка крачка. Или може би сте склонни да се разстройвате в моменти, когато просто имате нужда от малко лично пространство, като например по време на приготвянето на вечерята или в момента, когато току-що сте влезли през вратата от работа.

Вместо да чакате, докато попаднете в ситуацията, опитайте се да говорите с детето си за това предварително, за да разбере какво се очаква от него. Това е нещо като да им дадете едновременно „работа“ и независимост – две неща, които децата обичат, особено по-малките. По-късно, в моментите, които са склонни да подлагат на изпитание търпението ви, ще е по-лесно да се позовавате на спокойния разговор, който сте провели за отговорностите, за които сте се договорили заедно.

Например, направете заедно визуален списък на всички неща, които трябва да направят, за да се приготвят за лягане, така че да можете просто да ги връщате към списъка, вместо постоянно да им напомняте, че трябва да си измият зъбите. По подобен начин знанието, че времето, в което приготвяте вечерята, е времето, в което те трябва да си напишат домашните, да си поиграят с пъзел или да се изкъпят, помага за укротяване на очакванията и свежда до минимум възможността те неволно да натиснат бутоните ви, докато сте заети или се опитвате да се прегрупирате.

Запишете всичко, което ви мъчи.

Каквото и вашето нетърпеливо аз да се изкуши да каже на глас, запишете вместо това. Ако това означава да имате малък тефтер под ръка по всяко време, така да бъде, но драскането върху близката хартиена салфетка също работи.

Идеята е да прехвърлите тази негативна енергия към страницата, вместо да я излеете към детето си. Записването му на хартия е като освобождаване и може да е точно нещото, от което се нуждаете, за да се освободите от този импулс, за да реагирате незабавно с разочарование. Най-малкото трябва да смекчи удара. Записвайте всичко, което ви мъчи, за да бъдете по-търпеливи с децата си.

Излезте навън.

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Много психолози препоръчват на родителите да излязат от стаята, за да си поемат дъх, когато търпението им е на път да се изчерпи. Можете дори просто дан отворите прозорец, за да седнете, ако не можете да излезете от къщата .

Ако възнамерявате да се отдалечите от ситуацията и да броите до десет, може и да подишате малко чист въздух, докато го правите. Дори само за кратък момент, това е чудесен начин за нулиране.Има много изследвания , които показват, че престоят на открито може да подобри настроението ви и да намали стреса, дори ако е само за няколко минути. Това ще ви помогне да сте по- търпеливи с децата си.

Опитайте се да откриете причина за поведението на детето си

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Ако детето ви се държи зле, много вероятно е да преживява нещо. Вашето дете може да не е в състояние да ви каже как се чувства; следователно, ако детето ви се държи зле, тогава трябва да се запитате „защо?“ Случвало ли ви се е, че детето ви може да улавя нещо от настроението ви, което се отразява на поведението му?

Други причини, поради които те се държат, може да са свързани с разстройство, свързано с храненето, или разстройство на съня. Като родител, ваша работа е да стигнете до същината на въпроса и да го поправите. Колкото по-свързани сте с вътрешната личност на вашето дете, ще ви бъде по-лесно да разрешите проблема и да станете още по-търпеливи с децата си.

Знайте границите си

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Обичайно е всеки да се чувства напълно изморен в края на деня. Страхотно е да си перфекционист и да бъдеш оценен от всички около теб, но не се опитвай да се натоварваш твърде много. Колкото по-силно се натискате, толкова по-голямо е падането. Натрупването може да излезе по най-лошия възможен начин пред вашите близки.

Следователно трябва да определите лимита си и след това да се опитате да поемете само толкова работа, колкото позволява. Освен това, вземете почивка от родителството, като си запазите малко време. Опитайте се да намерите пътя обратно към себе си, преди да е станало твърде късно. Не е нужно да е пълноценна ваканция на Хаваите. Можете да намерите щастието си в малките неща като кратка разходка сами или отпиване на любимия чай.

Друг полезен съвет е да избягвате да правите всичко сами – получете цялата възможна помощ от семейството и приятелите. Не забравяйте да забавите и дишате – това ще направи чудеса за вас и хората около вас. Това ще ви помогне да станете по-търпеливи с децата си.

Дайте почивка на тялото и ума си

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Вашият ум и тяло не са машина; те трябва да си починат и да се заредят с гориво, защото умореният ум може да доведе до изблици. Ако се опитвате да бъдете по-търпеливи с децата си, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да се наспивате добре, за да сте добре отпочинали. Поддържайте се добре хидратирани и поддържайте тялото си добре подхранено.

Родителството няма да е лесно, ако сте добре отпочинали и хидратирани, но определено ще стане по-лесно за вас да развиете търпение и да се справите с изблиците на детето си. В крайна сметка и вие сте хора, ако сте се подхлъзнали в даден момент, можете да опитате да „поправите“ грешката си. Можете да го използвате като извинение да се свържете отново с детето си и да развиете още по-силна връзка с него.

Не се натоварвайте прекалено много

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Многозадачността не е любима на всеки. Някои може да са страхотни в това; други може в крайна сметка да направят пълна бъркотия от всички текущи задачи. Ако не сте добри в извършването на няколко задачи едновременно, тогава вземете нашия съвет и не се натоварвайте прекалено много.

Ако има важен изпит, за който трябва да помогнете на детето си да се подготви, тогава не е нужно да правите изискана вечеря. Можете да приготвите лесна храна за семейството и да отделите повече време, помагайки на детето си. Ако решиш да направиш всичко наведнъж само защото си имал онзи момент, в който си се почувствал като свръхчовек. Помислете отново – вие сте човек; има само толкова много, с които можете да се справите едновременно. Това ще ви помогне да бъдете по-търпеливи с децата си.

Потърсете професионална помощ, ако имате нужда от нея.

търпеливи с децата
Как да сме по-търпеливи с децата си снимка: pinterest

Ако поведението на детето ви е извън контрол и ви е станало трудно да се справите с него, тогава можете да се консултирате с професионалист, който да ви помогне. Според проучвания детската терапия може да има положителен ефект върху поведението на вашето дете и е много ефективна при по-малки деца.

Терапевтите са по-склонни да разберат поведенческите модели на вашето дете и ще могат да се свържат с тях на по-дълбоко ниво. Ако не искате детето ви да се подлага на терапия, можете също да се обърнете за помощ. Да имате някой да ви каже, че правите най-доброто, на което сте способни, или като оценява усилията ви. Само това може да ви помогне да се измъкнете.

В края на деня, ако в крайна сметка изгубите търпението си, няма нужда да се убеждавате за това. Напълно нормално е да сте разочаровани и нетърпеливи. За хората е да се греши, но имайте предвид горните съвети, за да сте сигурни, че това няма да се превърне в навик. В крайна сметка вие ги подготвяте за предстоящия им живот и битките в реалния свят. Ключът към страхотното родителство е да балансирате способността да се свързвате с вътрешното аз на вашето дете, защото това полага основата на доброто родителство.

Следвайки тези съвети вие може да станете по- търпеливи с децата си.

Tagged , , ,
на горе