Как да подготвите децата си за нов домашен любимец

Как да подготвите децата за нов домашен любимец
Психология

Как да подготвите децата си за нов домашен любимец

Взимането на домашен любимец е едно от най-емоционалните изживявания за всяко дете. Това е специален момент от неговия живот, който той винаги ще помни и ще разказва на всичките си близки. Освен радост за всеки малчуган, този подарък може да го научи на много отговорности, които ще му бъдат полезни и в бъдеще.

За този момент обаче е нужна предварителна подготовка, за да може детето ви да оцени подобаващо колко ценен подарък получава, а и как трябва да се грижи за него. Като цяло отглеждането на домашен любимец може да бъде много забавна част от живота ви, ако подходите с необходимата отговорност към него. Има няколко важни неща, които трябва да направите, преди да си осигурите нов член на семейството.

Изберете му име

Всеки домашен любимец трябва да се казва по някакъв начин. Можете да дадете тази важна задача на вашето дете. То ще се почувства гордо, че е станало кръстник на своя бъдещ най-добър приятел, а освен това ще се научи как това решение може да бъде много важно в бъдеще. Напишете няколко имена, подходящи за вашия любимец, като съобразите дали той ще бъде куче, коте, заек или друго животно, както и пола му. След това оставете детето ви да вземе крайното решение.

Научете го да създава спомени

Накарайте детето си да говори за домашния си любимец, да прави снимки, рисунки или да оцветява картинки. Това ще бъде страхотен спомен за вас и след години можете да си спомняте за този много важен период от живота ви.

Играйте си на „Ако имам домашен любимец”

Това е забавна, но и много важна част от подготовката на вашето дете да има собствено животно. Тогава можете да чуете неговите представи за живота с нов член на семейството и ако има нещо, което не ви харесва, да го поправите, преди да бъде прекалено късно. Задавайте им въпроси и разберете какво си представят от живота с куче, коте или друго космато създание.

Децата много обичат животните. Те искат да се забавляват с тях, да си играят и да прекарват много време в компанията им. Невинаги обаче малките осъзнават колко е трудно да възпитават и да се грижат за животните, затова трябва рано да знаят какво да очакват.

Tagged , ,
на горе