Как да научите децата да обичат да четат

Как да научите децата да обичат да четат
Психология

Как да научите децата да обичат да четат

Голяма част от общата култура на децата се формира с четене на книги. Комуникационни умения и дори въображение са част от качествата, които се развиват чрез четене на книги. Много е важно за децата да започнат да се интересуват от тях още в ранна възраст. Те могат да бъдат ,както част от образователната им система, така и художествена лидература, подходяща за тяхната възраст. Самият факт децата сами да желаят да четат е много важен. Не трябва те да бъдат карани насила да харесват книгите, а с времето да ги заобичат по естествен път. Как обаче да стане това?

Подарявяйте им книги. Четенето помага за всичко – от изграждането на по-голям речник до подобряването на концентрацията и превръщането в по-добър гражданин на света.  Това важи не само за по-големите деца. Четенето на глас на бебета има огромни ползи за тяхното езиково развитие и други умения. И все пак децата могат да използват малко допълнителен стимул, за да мотивирате четенето. Оставете ги да стоят половин час по-късно, за да четат или им подарявайте книги за някакъв повод. Тези неща показват, че книгите са удоволствие.

Оставете детето си да избере какво да чете. Не карайте децата си да четат нещо, което не искат. Тогава ползата от това ще бъде никаква. Дори в началото да не одобрявате интереса на децата към определени книги, не бързайте да убивате ентусиазма им. Понякога интересът им се засилва с времето, а с любовта към четенето те сами ще формират своя стил и интерес.

Водете ги в библиотеката. Пълна с безплатни книги, приятелски настроени библиотекари и забавни дейности и програми, вашата библиотека може да направи четенето приятно занимание. Затова се отбийте и се възползвайте от предимствата му още днес. Мнозина дори предлагат безплатни електронни книги онлайн, което може да бъде особено чудесно за заети родители, които трудно намират време за библиотека, работеща всяка седмица. Научаването на децата да обичат книгите от най-ранна възраст е чудесен начин да ги подготвите за изпитанията на живота.

Tagged , , , , ,
на горе