Как да изразите несъгласието си на работното място

Как да изразите несъгласието си на работното място
Психология

Как да изразите несъгласието си на работното място

Понякога се изисква смелост, за да изразите ясно позицията си по даден въпрос. Особено деликатна е ситуацията на работното място, защото в стремежа си да се харесат на колегите и ръководството или просто от неувереност, много хора премълчават мнението си. Ето някои съвети как да изразите несъгласието си в офиса, без това да носи негативно отношение към вас.

Избирайте битките си внимателно

Ако постоянно изразявате несъгласие за всичко, ще създадете лошо впечатление у колегите ви и те няма да ви взимат на сериозно, дори когато имате основателни доводи за нещо. Ето защо избирайте внимателно областите, по които да спорите, като се фокусирате върху най-съществените и значими за вас.

Не влизайте в конфликт, когато сте ядосани

В гнева си човек често казва неща, които не мисли и после съжалява за думите си, но вредата вече е нанесена. Не се поддавайте на емоциите и не допускайте да влизате в конфликт с колега или ръководител, когато сте ядосани.

Не проявявайте лично отношение

За да приемат аргументите ви, е много важно те да бъдат обосновани добре. Дори и да не харесвате даден колега, не спорете с него при всеки удобен случай, защото това няма да направи добро впечатление у останалите. Същото важи и за обратната ситуация – не подкрепяйте свой близък в службата на база личните ви отношения, дори и да виждате, че той не е прав. Старайте се да бъдете професионалисти и това няма да остане незабелязано.

Уважавайте колегите си

Не се опитвайте да влизате в интриги и да манипулирате свой колега, само за да застане на ваша страна, когато изразявате несъгласието си с нещо. Уважавайте мнението на останалите, за да получите същото отношение.

Говорете от свое име

Сериозна грешка, която правят много хора в опитите си да защитят тезата си, е да говорят от името на останалите. Освен ако с колегите си изрично не сте се разбрали вие да споделите общата позиция на всички пред началника ви, не го правете. Може в приятелски разговор някой да ви е казал, че има сходни възгледи с вашите, но да се притеснява да го сподели пред шефа ви и така действията ви могат да му навлекат проблеми.

Tagged , ,
на горе