Що е музика: Как и кога се е появила, защо харесваме различни стилове музика

Що е музика
Интересно

Що е музика: Как и кога се е появила, защо харесваме различни стилове музика

„Без музика животът би бил грешка.“ Ф. Ницше

Музиката това е изкуство, което умее да съчетава омайните звуци с пленителната тишина. Спомнете си последния път, когато се озовахте сред природата. Затворете очи и чуйте ромона на близкото поточе… Как ви се струва, не е ли това една прекрасна музика? Ами звукът от падащите капки дъжд, почукваш кротко по перваза на прозореца? Не звучи ли и той като мелодия?

Ако се отпуснем поне за миг и се освободим от това на ежедневните емоции, ще забележим толкова много красиви звуци около нас и тогава изведнъж ще осъзнаем, че музиката е навсякъде около нас!

Музиката, това е изкуството на звуците, които, обединени в хармонични комбинации, създават една уникална хармония.

Но, за да се създаде истински вълнуваща мелодия обаче, се изисква и нещо повече. Нещо, което още от дълбока древност хората са усещали, че липсва и затова са започнали да го търсят. След множество експерименти, те успели. Създали такива специални средства, от които могат да се извличат прекрасни звуци, така че да се превърнат в уникално изразно средство на техните емоции.

Как и кога се е появила музиката

С течение на времето хората са се научили как да изразяват емоциите си чрез песен. Песента е първата музика, създадена от самия човек.

И, познайте – първите песни са били създадени за да възпеят едно от най-великите чувства – любовта!

И както често се случва в живота и до ден днешен, чест спътник на любовта е мъката. Затова хората започнали да възпяват и нея. Точно така са се появили първите църковни песнопения, погребалните песни и други.

Но, за поддържане на ритъма, са били необходими и музикални инструменти. Така се появяват първите такива – това са тамбурата и барабанът.

Те са толкова древни, че на учените им е изключително трудно да се проследи произходът им, тъй се срещат при всички разкопки на територията на земята.

Какво е музиката за нас?

Музиката е форма на изкуство, чрез която могат непосредствено да се предават чувства и настроения. Основните изразителни средства на музикалната магия са темпо, ритъм, мелодия, инструментариум, хармония, тембър, динамика, но има  и други.

Музиката влияе директно върху нашето настроение

Неслучайно в психиатриите съществува специален отдел, занимаващ се с така наречената музикална терапия. Защото музиката има способността да влияе на нашето здраве и да ни лекува.

Тя предава настроението на изпълнителя на слушателите. Затова изборът на музика следва да се прави много внимателно, според целта ни /успокояване на страстите, пълен релакс, активиране, или друго/.  Музиката също има способността да изостря духовното възприятие на околния свят. Тя е в състояние да прочисти ума ни, да ни зареди с положителна енергия, а също така може и да ни изпълни с ярост и безпокойство.

Изпълнена на живо тя предизвика още по-голяма радост, спокойствие, лекота, раздразнение, скука, депресия или друго.

Музиката оказва и благоприятен ефект върху мозъчната кора. Според учените, класическата и народната музика носят най-голяма полза за хората.

Защо всеки един от нас харесва различен тип музика?

Да, всички ние се различаваме по това какво най-много предпочитаме да слушаме. Но какво обуславя различните ни музикални предпочитания? Защо всеки от нас има свои собствени такива?

Оказва се, че вкусът към определен тип музика се определя от ритмите на нашия мозък. А те са строго индивидуални.

Когато чуем музика, която съответства на нашите ритми, ние веднага я усещаме близка, тоест тя ни харесва.

Енергичните хора предпочитат по-енергична музика, а тези, които са със по-спокойни ритми, харесват релаксиращи, бавни мелодии.

С течение на възрастта хората изпитват забавяне на ритмите, което кара повечето възрастни хора да искат да слушат по-спокойна музика.

Музикални стилове

Какво е музикален стил? Той е комбинация от различни елементи, техники, изразни средства, която олицетворяват определена насока в музикалното творчество.

В момента съществува огромно стилово разнообразие, но ние ще разгледаме само основните няколко стила – рок музика, класическа, духовна и хорова музика.

Класическа музика

За това, какво представлява класическата музика, биха могли да бъдат дадени няколко различни определения.

Първо, това е музиката, издържала всички изпитания на времето.

Това е музиката от миналото, която и днес има своя публика.

Например, някога валсовете на Щраус са се считали за забавна музика. Те са играли ролята на съвременните поп хитове, които звучат по най-известните радиа. Но от наша гледна точка, тези композиции са класика.

От историческа гледна точка, класическата музика е тази от средата на 18 –ти и началото на 19-ти век. Примерите са много и в тях влизат най-вече творбите на Бах, Вивалди, Хайдн, Моцарт, Бетовен и др.

На трето място, академичната музика, създадена съгласно специалните канони на европейската музика от 17-19 век и тя също се счита за класика. Тя наследява жанровете на посочената епоха. Примери за това са произведения като соната, опера и симфония.

Рок музика

Нека сега разгледаме какво представлява рок музиката. Този стил обединява  в едно различни жанрове на поп музика. Можем да кажем, че неговите характеристики са движение, енергия на ритмите, сложна структура и ритъм.

Популярни инструменти в рок музиката са барабаните и електрическите китари. Счита се за музиката за младите и на бунтарите.

Примери за рок стилове – джаз рок, прогресив рок, пънк рок, хард рок, класически рок, гаражен рок, фолк рок, рокендрол и др.

Хорова музика

Нека сега отговорим на въпроса какво е хоровата музика. Както подсказва самото име, тя е предназначена за изпълнение в хор.

Хоровата музика може да бъде професионална и народна. Изпълнението й зависи преди всичко от певческите характеристики на изпълнителите.

Хоровата музика в най-чистата си форма е представена под формата на акапелна музика, тоест полифонична, без музикален съпровод. Такава музика е предназначена за широк кръг слушатели. В миналото е служила като средство за идеологическа и политическа борба, а и днес оказва не по-малко влияние върху хората.

Духовна музика

Сега нека кажем няколко думи за това какво е духовна музика. Има религиозен характер, изпълнява се в църквата по време на службата, както и в ежедневието – от вярващите. Такава например е християнската църковна музика.

Днес музиката се дели на духовна и светска. Основната област, в която се използва духовната, е култовата – музиката на будистките ритуали, която, всъщност, е най-старата оцеляла до наши дни.

Музикалните текстове в него са от голямо значение. Те са изградени или според каноните, или са написани в свободна форма, базирани на свещените книги. Хорът на Грегорианските монаси е пример за сакрална музика.

Камерна и оркестрова музика

Много от вас вероятно вече са чували термина „камерна музика“. Но не всеки знае какво е това.

Нека видим по какво се различава тази музика от оркестровия. Камерната музика се изпълнява от малък музикален ансамбъл от вокалисти и / или оркестровата.

При камерната музика обикновено само един инструмент (или глас) свири всяка една от музикалните партии.

За разлика от камерната музика, в оркестровата има цели групи инструменти, които свирят в унисон.

Хората, който изпълняват камерна музика, образуват камерен ансамбъл. Обикновено такъв един ансамбъл включва от 2 до 10 души, а понякога и повече.

Има и камерен оркестър – това е намален състав на струнния оркестър, включващ около 15-20 души, към който понякога се добавят няколко духови инструмента.

Народна музика

Българският фолклор е повлиян от народната музика на славянските племена. Също така е попил и някои черти на музикалните култури на други народи, населявали Балканския полуостров през вековете – тракийци, илири, византийци и турци.

И все пак българската народна музика е толкова оригинална, че е невъзможно да бъде объркана с фолклора на други страни. Нейният характер е страстен, емоционален, стремителен. Отличава се със специален метро ритъм и типично българска модално-тонална мелодия.

Народните  песни на България се характеризират с жанрово разнообразие – те съпътстват печални и радостни събития в живота на хората, отразяват тяхната трудова дейност, техните пиршества и, разбира се, изразяват дълбоки патриотични чувства.

Най-популярни инструменти са гайда, кавал, гъдулка, тамбура, гусла /музикален инструмент с една струна, на който се свири с лък/, тъпан и други.

И така, днес научихме какво е музика и основните нейни стилове.

Разбира се, за тези, които се интересуват на професионално ниво, е необходимо да изучават още дълго теория и практика, законите, основите и всички останали необходими детайли.

Тази статия няма претенции за изчерпателност, тъй като отговаря само на няколко въпроса. А музиката е изкуство, което може да се изучава толкова дълго, че един цял живот да не ни стигне за това!

Но за да се докоснем до нейното вълшебство, не е нужно да сме професионалисти, нали?

Спомнете си това утре, когато чуете първата си песен за деня и настроението ви се покачи. Когато се усмихнете и започнете да дишате по-леко. Ще се запитате какво е това? Да, това е магията на музиката! Наслаждавайте й се на воля, може само да ви облагороди.

До нови срещи, приятели на изкуството, имаме още много за какво да си говорим!

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе