Как да изберете име на бебето
Психология

Как да изберете име на бебето

Избирането на име за бебето е сред най-вълнуващите моменти за всеки бъдещ родител. Всеки иска най-доброто за детето си, но понякога преценката му изневерява и след това съжалява дълго за решението си. Предлагаме ви някои ценни съвети, които да вземете под внимание, когато ви предстои тази стъпка.

Избягвайте модата

Когато избирате име на бебето, замислете се как то би звучало след десет години например. В никакъв случай не се подлъгвайте по актуалните тенденции, защото това не е дреха, която може да се смени, щом вече не е модерна. Избягвайте и странен правопис, за да не се налага на детето ви след време постоянно да обяснява как точно се пише името му. Освен това проучвания сочат, че хората със странни имена са много по-малко успешни от останалите. Ако имате колебания и не знаете кое име да изберете, никога не е грешно да заложите на нещо класическо.

Съобразете малкото име с фамилията

Може да сте избрали страхотното според вас име за детето ви, но съобразете как то би звучало заедно с фамилията и дали ще е благозвучно. Двете заедно не трябва да са прекалено дълги или прекалено кратки. Най-общо казано, ако фамилията е дълга, може да изберете по-кратко малко име и обратното.

Проучете имената в семейството си

Някои родители предпочитат да кръщават детето си на близък роднина, най-често баба или дядо. Проучете още по-задълбочено родословното ви дърво и вашите предци. Може именно оттам да получите нужното вдъхновение.

Помислете добре за възможните умалителни имена

Колкото и хубаво да е името на детето ви, вие, както и останалите около него, често ще го наричате с умалителни названия. Помислете добре за всички възможни варианти и дали сред тях има някои, които не харесвате изобщо.

Внимавайте за значението на името

Живеем в глобализиран свят и е много вероятно детето ви след време да работи в чужбина или да има някакъв вид международни контакти. Проучете дали избраното от вас име има някакво значение на други езици, за да не се получи след време неловка ситуация.

Не изпадайте в паника

Избирането на име трябва да е вълнуващ процес, а не да ви носи главоболия. Колкото и да сте внимателни, винаги съществува риск след време детето ви да не харесва как се казва. В тези случаи имате няколко опции. Може да го наричате с някакво умалително име и тотално да „забравите“ истинското. В краен случай, колкото и да е трудно, има и  законен начин за промяна на названието, но все пак се надяваме да не стигате дотам.

Tagged , ,
на горе