Какво да правим, когато косата капе
Здраве и красота

Какво да правим, когато косата капе?

Нормално е дневно да губим около 80 косъма. Надвишаването на тази норма, обаче, е вече проблем и трябва да се вземат мерки. Колкото по-навреме се погрижите за косопада, толкова по-добър ще бъде резултатът.

Кои са основните причини за загуба на коса:

  1. Силен стрес
  2. Използване на стилизиращи устройства – сешоар, маша, преса
  3. Еднообразна диета, липса на достатъчно витамини и минерали
  4. Прием на лекарства и антибиотици,.
  5. Хормонални нарушения в организма
  6. Бременност и раждане
  7. Инфекции на скалпа (себорея, дерматит)
  8. Хирургически интервенции
  9. Неблагоприятни фактори на околната среда

Кои витамини решават проблема с увредената и изтощена коса?

Витамин А (ретинол) помага за възстановяване на повредени структури. При липсата му косата се уврежда и започва да капе.

Витамините от група В са от съществено значение за здравето на епителната тъкан на главата. Всички витамини от група В имат благоприятен ефект върху скалпа, привеждат го в норма и подобряват състоянието на косата.

В2 (рибофлавин) насърчава по-доброто кръвообращение. С негова помощ всички полезни вещества се усвояват по-добре. Липсата на В2 се забелязва веднага, тъй като краищата на косата стават сухи и чупливи, а в корените косата стои мазна.

B3 (никотинова киселина) – ускорява метаболитните процеси, подхранва и овлажнява. Твърде сухата коса говори за липсата именно на този витамин.

В5 (пантотенова киселина) – придава жизненост на корените. При липса на В5 косата посивява в корените и расте бавно.

В 6 повишава имунитета. Под въздействието на този витамин косата става по-силна, придобива по-добра устойчивост към всички неблагоприятни фактори. В6 също се бори с пърхота и помага за възстановяване на косата след къдрене.

B 9 (фолиева киселина) работи в тандем с пантотеновата киселина. Регулира мастните жлези. При липса на B6, косата се омазнява за много кратко време.

B 12 –  насърчава гладкостта и еднородността, помага за възстановяване на кръвоносните съдове.

Витамин Е провокира клетките на кожата да работят по-добре, стимулира появата на нови косми и укрепва старите.

Витамин F помага да се преодолеят всички негативи, свързани със съвременния живот, които вредят на хубавата коса.

Всички тези витамини, полезни при косопад, са от съществено значение за регулиране на кръвообращението и храненето на космените фоликули. При липса на някои от тях отслабва и започва да пада. Така че, ако искате да имате здрава и силна коса, променете диетата си. Това ще окаже положителен ефект върху цялото тяло.

Tagged , ,
на горе