Истинският приятел говори лоши неща за теб в очите ти. И добри зад гърба ти

Психология

Истинският приятел говори лоши неща за теб в очите ти. И добри зад гърба ти

Приятелството е нещо ценно. Много ценно. Всъщност приятелството няма цена. Но само истинското. Другото – не искам да го коментирах. Нагледах се на фалшиви приятели. Такива, които искат ти да си добре, но никога по-добре от тях. Такива, които критикуват без причина. Такива, които режат крилете ти и убиват мечтите ти. Стига толкова. Фалш. Лицемерие. Завист. Злоба. Омраза. Прекъснете връзка с тези приятели. Те не са ви нужни. И повярвайте – ще се чувстваме в пъти по-добре без тях.

Днес ще говорим за онези приятели, които дават живота си за теб. Онези, които страдат, когато си тъжен и се радват повече от теб самия на успехите, които бележиш. Да, има ги. Съществуват. Е, да – броят се на пръстите на едната ти ръка, но пък все пак ги има.

Истинският приятел ще говори лоши неща за теб само и единствено пред теб самия. А зад гърба ти ще те хвали и ще изрича само хубави думи по твой адрес.

Аристотел е казал, че този, който е приятел на всички – не е приятел на никого. Наистина е така.

Ето по какво ще познаеш истинското приятелство

 

Истинският приятел е винаги честен с теб

Честността е много скъп подарък, казват някои. И сме напълно съгласни с това. Честният приятел е скъпоценен камък, който трябва много добре да пази, защото не всеки има късмета да го има. Истинският приятел е този, който ще бъде до болка искрен с теб. И няма да се притеснява да ти каже истината в очите. Разбира се, няма да го прави по груб и нетактичен начин, а с правилния подход. И ще внимава, за да не те нарани. Останалите са грубияни. И никакви приятели.

 

Не чака ти да го потърсиш първи

При истинското приятелство гордостта и инатът не съществуват. И никога не са съществували. Истинският приятел не би чакал ти да го потърсиш първи. Още с отварянето на очите си сутрин, той ще побърза да ти изпрати съобщение или да ти се обади. Без значение, че ти не си го потърсил. Дори няма да му направи впечатление това. Той е този, който ще иска постоянно да се виждате и да прекарвате време заедно.

Защото времето, прекарано с теб, за него е толкова специално и приятно. Истинският приятел няма да ти се разсърди ако днес не му пишеш. Вместо това ще се притесни за теб и отново ще те потърси с надеждата, че всичко е наред.

Грижи се за теб

Грижата е много важна и в любовните отношения, но и в приятелските. Да се грижиш за най-добрия си приятел е като да се грижиш за твоята любов. Чувството е едно и също. Ти искаш да се грижиш за него, защото го обичаш. И повече от всичко на света желаеш той да е добре.

Когато е тъжен, ти също тъгуваш. Сърцето ти се свива при мисълта, че може да се случи нещо с него. И си го пазиш. И си до него. Подкрепяш го във всичко. И винаги се молиш на Бог за неговото щастие.

Защитава те

Истинският приятел е този, който няма да позволи и една лоша дума да каже някой друг по твой адрес. Той е този, който винаги ще те пази и защитава. Независимо дали е способен на това. Защото някои хора са прекалено добри, срамежливи и притеснителни, но това в никакъв случай не ги прави лоши приятели. Напротив!

Те са толкова прекрасни не само като приятели, но и като хора. И светът има нужда от тях. Както и ти. Истинският приятел е този, който е готов да влезе и в огъня за теб. И да се съгласи да замине с теб, още преди да си му казал къде.

Времето с него минава неусетно

Когато ти е хубаво с някой, не усещаш кога минава времето. Три часа могат да ти се сторят като три секунди. Защото ти е приятно с този човек, а каква по-добра компания от тази на истинския приятел? Дори и в дните, когато не се чувстваш добре, след срещата ти с него ти ще си много по-спокоен и щастлив. Защото истинските приятели влияят по особено добър начин. Те са толкова мили със своите приятели, че няма как да не се почувстваш по-добре в тяхната компания. Дори и ще забравиш всичките си проблеми, докато се разхождате заедно.

Истинският приятел е съкровище, което трябва да пазиш много. Защото някой друг може да ти го открадне. Грешка – истинският приятел не се краде. Точно и заради това е наречен „истински“.

Tagged , , , , , ,
на горе