Защо се появяват проблемите със зрението?

Защо се появяват проблемите със зрението?
Добра форма Интересно

Защо се появяват проблемите със зрението?

През последното десетилетие значително се увеличават хората, които имат проблеми със зрението. В голяма степен това е провокирано от нарасналото натоварване на очите заради повсеместното използване на компютри. Но не само – има различни фактори, които влияят негативно върху зрителния апарат. 

Здравето е боготство!

Тренировки за здраво сърце

6 вълшебни упражнения при изтръпване на ръцете и пръстите

Защо се появяват проблемите със зрението?

Спрете да гладувате! 

Мечтаете да сте по-елегантни и затова постоянно сте на изтощителни диети?

Добре, но се подгответе за проблеми със зрението – рано или късно ще се появят. Най-опасни за очите са хранителните режими с екстремно нисък прием на калории (по-малко от 1000-1200 ккал дневно) или с почти пълна забрана на мазна храна.

За да функционира нормално, на зрителния апарат са му необходими хранителни вещества.

Важен например е витамин А. Ако той е в недостатъчно количество в организма, възниква т.нар. кокоша слепота – човек не вижда добре в полумрак. Осен това нарушено е възприемането на цветовете, увеличава се и рискът от възпалителни заболявания като блефарит и конюнктивит.

Има много нискокалорични продукти, богати на витамин А

моркови, зеле, всички жълти плодове. Проблемът е, че ако в менюто няма мазнини, витаминът не се усвоява. Затова не бива да се предприемат диети, изключващи мазнините.

Други важни за зрението компоненти са лутеин и зеаксантин. Те пазят от увреждане макулата, чиито негативни изменения са сред най-честите причини за слепотата при хората над 55 години. Рутинът пък поддържа в добра форма капилярите, които хранят очите. Ако спазвате нискокалорична диета, тези компоненти просто ще липсват в организма ви. Затова забравете за подобни хранителни режими.

Преди няколко години учени от Уисконсин, САЩ, публикуваха резултати от изследване, според което пушачите имат доста повече проблеми със зрението, отколкото непушачите. На пръв поглед връзката между цигарите и състоянието на очите изглежда нереална (все пак не става дума за бели дробове!), но тя съществува. Черният дроб на пушачите  произвежда повече “лош“ холестерол, който води до атероскезора. А тя е процес, който уврежда не само големите кръвоносни съдове, хранещи сърцето, а и малките капиляри на очите. А това води до увреждане на макулата и развитието на катаракта.

Злоупотребата със спиртни напитки също може да доведе до нарушение на зрението. Проблемът е, че продуктите от преработката на алкохола увреждат очния нерв, а понякога се стига до необратима слепота.

Никога не консумирайте алкохол, ако опаковката му буди съмнения за неговия произход. А дори най-качествените вино и коняк са в състояние да увредят зрението, ако ги пиете прекалено често.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

А техниката, като безценно постижение на цивилизацията?

Тя не щади никого, дори малки деца стават късогледи. Човешкото ако е разчетено да гледа през повечето време надалече. Затова ако човек се взира по цял ден в екрана на компютъра от 20-40 см, зрението му бързо губи от своята острота. Това обаче не е единствената “придобивка“ покрай модерната техника. Компютаризацията намали физическата ни активност. В офиса сме през компютъра заради професията си, вкъщи – зяпаме телевизия, седим в социалните мрежи, ровим се из интернет. Намалената физическа активност води до лошо кръвоснабдяване на всички органи и очите не са изключение. В добавка продължителното седене в една поза, освен с наднормени килограми по тялото ни, “обзавежда“ зрителния нерв и с кислороден глад и…глаукома.

Искате да намалите риска ? 

Движете се!

 

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Tagged ,
на горе