Ефективни техники за справяне с притесненията

Ефективни техники за справяне с притесненията
Добра форма

Ефективни техники за справяне с притесненията

Ефективни техники за справяне с притесненията, посочват експерти. Ако перифразираме добре познатите думи за „Учи, учи и пак учи“, тогава заповедта на НЛП може да се формулира по следния начин: „Визуализирайте, визуализирайте и още веднъж – визуализирайте“.

Ако вече сте запознати с НЛП (или сами сте изучавали този вид психотерапия), тогава знаете, че работата на клиента при самолечение (в НЛП) е да си представи всяка своя положителна или отрицателна ситуация под формата на филм.

Ефективни техники за справяне с притесненията

7 случая, когато една целувка може да каже всичко и думите са излишни

Как да излезете от депресията при връзка от разстояние

Ефективни техники за справяне с притесненията

 

Именно в това се крие тайната на успеха на НЛП. И тази работа е много трудна за неподготвен човек. Въпреки това, ако просто започнете да опитвате, тогава скоро ще постигнете огромен напредък (в сравнение с това, което сте знаели или по-скоро изобщо не сте знаели) преди.

И след като се научите да манипулирате с „филмите“ на събитията, вие ще получите ключа към заветната врата – зад която е изцелението и способността съзнателно да избирате щастливата си съдба, изоставяйки този сноп нерви, който има обикновеният, обикновен човек.

Смисълът на всички тези НЛП техники на практика се свежда до една задача: ако вземем предвид, че по принцип всички хора правят от мухата слон (и страдат от това), тогава задачата на НЛП психотерапията ще бъде обратната: как да се научим да превърнем „слона“ обратно в муха – с други думи, как да се справим със събития и преживявания, които ни предизвикват редица негативни емоции и ни разклащат нервите.

НЛП упражнение №1: „Малките неща в живота“ (от поредицата „слонове и мухи“)

Може и да не вярвате (особено ако не практикувате НЛП техники, а само чувате за тях от време на време), но работи.

Да вземем една негативна ситуация, случила се в живота ви. Да вземем най-простата, но най-обидна история. Карахте морето на развлекателна яхта и изпуснахте във водата гривна. Много красива и скъпа гривна, харесвана от вас. Какво да правя?

Представете си голяма негативна ситуация като малко нещо – тоест във вашето въображение – намалете го по размер. Нека ви напомним, че винаги говорим за превъртане на филм в главата ви.

Вашата задача е първо да си представите изгубената си гривна много ясно, в цветове и да превъртите цялата негативна ситуация с нейното падане във водата в главата си като цветен филм.

Е, тогава… Тогава си представете, че сте „насочили бинокъла“ и гривната ви изведнъж се е отдалечила от вас на няколкостотин метра, километър, няколко километра… Вече не виждате гривната, вместо нея някаква точка… Уморихте ли се да търсите? Е, това е достатъчно – защо да разваляте очите си, опитвайки се да различите някакво малко нещо? Този пример е точен от гледна точка на психологията. Обичайно е човек да губи интерес към обект, който оставя далеч зад себе си, когато обектът губи формата си и намалява, тъй като разстоянието между него и наблюдателя бързо се увеличава.

Представете си себе си във влак, наблюдавайки някакъв странен и интересен обект през прозореца, преминавайки покрай прозореца с все още бавна скорост. Гледате, гледате, но тогава влакът набира скорост, обръща се и странният обект е почти невидим … И тогава махате с ръка за всичко това и вниманието ви се превключва към нещо по-вълнуващо, например пържено пиле, увито в маслена хартия.

Принципът на това НЛП упражнение е ясен. Просто трябва да намалите картината на тревожната ситуация, така че обектът, който ви безпокои, да бъде намален до микроскопични размери…

НЛП Упражнение №2: „Неквалифициран фотограф експонира филм“

По същия начин, както в случая с „дреболията“, обучителите на НЛП се вслушваха в често срещани изрази като: „пропуски в паметта“, „празно петно“. И те направиха страхотна техника от това.

Взимаме общ израз (поговорка, фразеологична единица) и буквално изпълняваме казаното там, колкото и идиотско да изглежда.

Съгласно същия принцип, на хората се предлага да „съберат мозъци заедно“, ако това е единственият начин, по който знаят как да решат някакъв проблем… и така нататък).

Изразът „празнини“, „празно петно“ подтикна НЛП към тази техника. Ако имате спомени, които сами по себе си са отпечатани с ясна картина и те носят огромна разрушителна сила – правете този образ все по-лек и по-лек, докато най-накрая го „осветите“.

Когато искате да забравите нещо, направете картината ярка, докато вече не можете да видите какво е изобразено на нея.

Помага.

Има НЛП техника – обратната на тази. Ако сте забравили някои от събитията и трябва да възстановите липсващите връзки в паметта си, тогава напротив, преувеличете. Направете снимката по-тъмна!

Тогава забравените фрагменти от нея изведнъж ще дойдат от подсъзнанието. Така получаваме достъп до съдържанието на картината, в която част от нея е пропусната от вас.

НЛП Упражнение №3: „След 50 години“ или „Двадесет години по-късно“

За да намалите интензивността на преживяването, представете си неприятна ситуация (човек), (място), как ще бъде всичко това … 50 години по-късно. Погледът, хвърлен върху такава „трагедия“ от толкова далечно бъдеще, като правило намалява значението и патоса на това, което ви вълнува неприятно.

Опитайте тези техники – те са много ефективни.

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе