Д-р Неделя Щонова със 17 безценни съвета как да влезете във форма и да сте здрави

Д-р Неделя Щонова със 17 безценни съвета как да влезете във форма и да сте здрави
Добра форма

Д-р Неделя Щонова със 17 безценни съвета как да влезете във форма и да сте здрави

Д-р Неделя Щонова е едно от популярните, прекрасни и стойностни лица на българската медицина и журналистика. Обаятелна, многостранно развита, вдъхновяваща…. това са само част от думите, които я описват. Тя е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, която се занимава с изследване лезиите на гръбначния стълб.

Д-р Неделя Щонова със 17 безценни съвета как да влезете във форма и да сте здрави

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

17 безценни съвета как да влезете във форма

Автор и водещ на „Духът на здравето“ по bTV – едно предаване, което от години налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти.

Д-р Щонова е носител на множество журналистически награди, както по света, така и у нас. През 2010 г. в Стокхолм, в конкуренция с 22 страни и участието на водещи световни медии – BBC, Canal France International, Rai Uno, Rai Tre, The Times, Corierre della Sera и др., предаването на д-р Щонова печели голямата награда – златна статуетка и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет за 2010 г. Преди „Духът на здравето“ по bTV, в продължение на 10 години д-р Щонова е автор и водещ на образователно предаване за здраве и проактивна здравна култура „Преди лекарствата“.

Спортува и се занимава активно със спорт от 6-годишна възраст – гимнастика, балет, плуване, йога, тенис, ски, аеробика, фитнес, джогинг и шах.

Свири на пиано, пее, има записан диск с 11 песни.

Съавтор е в три книги: „Болката и нейното лечение“, ръководство за брачно консултиране – „Аз и ти заедно възможно ли е това“ – заедно с проф. Румен Стаматов и „Факти, противоречия, дебати в диагностиката и лечението на сърдечните и съдови заболявания“ – 2016г.

В личния си фейсбук профил д-р Щонова често споделя красиви мисли, позиции по различни теми, но и ценни съвети. Ето нейните 17 стратегии за влизане в добра форма.

Във форма – моите 17 стратегии

1. Започнете бавно, правете нещата бавно. Осъзнато. И неотстъпно. Дайте си поне две години за създаване на отлична фигура, особено, ако започвате от сериозно критична изходна точка, например 105 килограма. Ударните режими са неразумен подход!
2. Не разчитайте винаги на волята, а на дисциплината.
3. Бъдете човек с характер.
Рицар, войн, тюлен – знаете моята встрастеност към режима и дисциплината на военоморските тюлени – някак … бъди човек с елитна, приложна сила. Не Барби, Лолитка, драма кралица, глуповато създание – кому е нужно това?!
Знаем кому … но няма смисъл от тази игра.
4. Намерете тренировката, която работи за вас и бъдете физически активни.
Няма „правилна“ тренировка, но някои са по-добри от други. Най-важното нещо, при всички положения, е да намерите такава двигателна дейност, към която може да се придържате редовно. И с желание. Редовно означава поне 4-5 пъти седмично.
Харесвам и правя следните 3 вида тренировки:
17 безценни съвета как да влезете във форма
HIIT режимът е кардио тренировка, нарича се още високо-интензивна интервална тренировка. При нея изгарят най-много калории, за най-кратък период от време. Тя повишава метаболитната скорост, подобрява усвояването на кислорода и укрепва сърдечно-съдовата система. Включва редуващи се периоди на високо-интензивно натоварване и периоди на ниско-интензивно натоварване – тоест почивка. Комбинира предимствата на аеробната и на анаеробна тренировка. Мисля, че е доста ефективен метод за поддържане на форма.
Силовите тренировки също помагат. Обичам да ходя на фитнес. 3-4 пъти седмично.
Общото определение за силова тренировка е всяко физическо движение, при което използваме теглото на тялото си или някакво оборудване – дъмбели, уреди, ластици – и правим това, за изграждане на мускулна маса, сила и издръжливост.
17 безценни съвета как да влезете във форма
Харесвам силовите тренировки, защото те ускоряват метаболизма по два начина.
Първо, изграждането на мускули увеличава скоростта на метаболизма. Мускулите са чудесен приятел на нашия метаболизъм, а мастната тъкан не е приятел.
Второ, изследванията показват, че скоростта на метаболизма се увеличава до 72 часа след силовите упражнения. Това означава, че продължаваме да горим допълнителни калории, часове и дори дни след тренировката.

И нещо супер важно

Скелетните мускули помагат да повишим и съхраним чувствителността си към инсулина.
Намаляват нивата на кръвната захар, помагат за елиминация на глюкозата от кръвта, като я насочват към клетките и периферията. Изобщо по-голямата мускулна маса ни помага за по-добро управление на кръвната захар и подобрява усвояването на инсулина.
Физическата активност “отблъсква” инсулиновата резистентност, диабет, наднормено тегло и прилежащите към това усложнения. Тя е изключително важна за добрата циркулация на кръвта и за недопускането на инсулинова резистентост!
Комплекси от бавни, плавни спираловидни, триизмерни, усукващи движения, с маслена плавност, като танц, като вълна, йога, стречинг, плуване, пилатес, Паневритмия, Тай Чи, Чи Гонг.
Лично аз правя доста интензивен стречинг, но не го препоръчвам за масова употреба.
Правя си го почти всеки ден вкъщи.
17 безценни съвета как да влезете във форма
5. Всяко малко нещо помага.
Всяко мъничко нещице в посока грижа за здравето е по-добре от нищо:
5 минути гимнастика е по-добре от 0 минути гимнастика.
5 правилно направени, достатъчно дълбоки клека, “с дупето до тревата”, са по-добре от нищо.
всяко пропуснато кралско семифредо с маскарпоне и сладко от зелени смокини, е … чудесн пропуск …
6. Останете дълготрайно мотивирани. Добрата форма е сериозен, дългосрочен ангажимент. Още щом се събудите, генерирайте ентусиазъм, визия и позитивно отношение. Денят е чудесен, когато започва с любов, посока и лъчезарност.
7. Вълнувайте се от интересни, полезни неща, хора, образование, знания. Хората, които са успешни и в кондиция цял живот, се интересуват от много по-различни неща от тези, които не са успешни и не са в кондиция.
8. Документирайте напредъка си.
Много хора се отказват, защото не виждат резултат. Нашето тяло се променя, но промените често са постепенни. Използвайте снимки, видеоклипове, шивашки сантиметър, кантар, за да проследявате напредъка си. Този мониторинг помага да останем надъхани. Аз съм залепила календар с тренировките си на хладилника и така визуализирам колко често тренирам.
Превърнете тялото си в научен проект, в произведение на изкуството, в приятел и красива къщичка. Все пак, ние, заедно с душата, живеем в тази къщичка цял живот. Защо да не ни е красива, чиста, подредена?
17 безценни съвета как да влезете във форма
– Средиземноморска диета, но не диета, а осъзнато хранене за цял живот.
Най-добрият научно доказан хранителен план – включва бели меса и риба, зърнени храни, плодове и зеленчуци, авокадо, маслини, ядки, зехтин, здравословни масла.
– Яжте храни с нисък гликемичен индекс, яжте естествени, непреработени храни, които растат по дървета и храсти. Ако храната идва от фабрика и е пакетирана, най-вероятно тя не е добра за нас. Приятно е да се насладим на благата на земята, на онова, което природата ражда.
-. Спрете да пиете газирани напитки.
– Не преяждайте.
Здравословното хранене е само част от уравнението. Освен вида храна, трябва да контролираме и количеството. Преяждането е толкова вредно, колкото и физическата преумора. Преяждането е нещо ужасно. А системното преяждане е … не ми се използват грозни думи, затова оставям многоточие. Преяждането е обида за тялото! Не обиждайте тялото си. Камо ли всеки ден.
– Без добавки или поне максимално внимателно и прецизно с тях.
Някои мъже обичат да приемат протеин за увеличаване на мускулната маса, а жените са склонни да гравитират към различни хранителни добавки. Всичко, разбира се, е много лично:
– Ако не пия протеин след тренировката се чувствам изцеден и смачкан. – каза във фитнес вчера един мъж. – С доза протеин, креатин, L-Glutamine .. съм жизнеспособен, енергичен.
Всичко е много лично и зависи от индивидуалните цели. Отслабване, тонизиране, задържане … Ако искаш да качваш, да си масивен и як, без добавки няма да стане / бързо 🙂 /.
Основният проблем при хранителните добавки и витамини е, че това е нерегулирана индустрия. Трудно можеш да бъдеш сигурен какво влагаш в тялото си и каква е бионаличността на активното вещество в теб.
Омега-3: 1-2 грама на ден е ОК
Витамин D3: 3000 IU на ден е ОК
Инфрачервени лъчи по 10 минути дневно е ОК
Фотобиомодулацията има противовъзпалителни ефекти и подобрява циркулацията.
Придържайте се към осъзнато, разнообразно хранене, с малко, но истинска, предимно растителна, необработена храна, с нисък гликемичен индекс и ще бъдете във форма. Естественият, натурален път е най-здравословен и разумен.
Добавките не заменят пълноценното хранене.
17 безценни съвета как да влезете във форма
9. Без модни тренировки и хитово актуални диетични тенденции.
Всяка крайност нарушава баланса в организма. Модните временни тренировки идват и си отиват, като Shake Weight, Thigh Master, коремни преси за 8-минути .. Отслабване без изпотяване … ?!?
Съсредоточете се върху вечните, доказани принципи, разбирайте тези принципи и се придържайте към добрата наука. Не манипулирана!
10. Хидратацията на тялото е ключов момент.
11. Сънят е подценяван, но изключително важен фактор за здравето.
13. Бъдете добри … към себе си и към другите.
Бъдете любими.
Измести фокуса – от его и себе си, към това да помагаш.
Не се концентрирайте единствено върху собствени цели. Светът става удивителен, когато помагаме на хората и животните.
14. Възпитавайте и превъзпитавайте излишната емоционална реактивност.
15. Практикувайте благодарност 5 минути всеки ден.
16. Не отпускайте юздите! И обичайте този дисциплиниран режим всеотдайно. Този режим … съвсем не е рестриктивен. На практика … той е нещото, което носи истинска свобода!
Да си здрав и във форма е най-голямата свобода.
А за нея са необходими ограничения.
Очарователен парадокс, нали?
17. Извънредно необходимо е да проумеем – нужно е да търсим хармония, а не дисхармония. Баланс, а не ексцесия.
Покой, не хаос.
Най-важно в музиката е умението да внасяме живописна тишина.
Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе