Домашно кисело мляко – бързо, лесно и много, много полезно - Щастливите жени - HappyWoman.bg

Домашно кисело мляко – бързо, лесно и много, много полезно

рецепта за домашно кисело мляко
В кухнята Здраве и добра форма Полезно

Домашно кисело мляко – бързо, лесно и много, много полезно

С помощта на тази рецепта за домашно кисело мляко ще си приготвите у дома тази уникално вкусна и безкрайно полезна храна, неизменна част от българската трапеза. За да си приготвите качествено домашно кисело мляко силно ви препоръчваме, да използвате домашно прясно мляко.

За да си подквасите кисело мляко в домашни условия, не е необходимо да сте специалист или да имате специални уреди, а технологията е много бърза и лесна.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Храни за добро здраве

Натурални храни за изчистване на артериите

ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

9 съвета за поддържане на чревните бактерии здрави и пълноценни

Рецепта за домашно кисело мляко – бързо, лесно и много полезно

Какво ще ви бъде необходимо за да си подквасите мляко у дома?

За целта е необходимо да разполагате само с няколко неща: хубаво прясно мляко (за препоръчване домашно), закваска (подкваса), подходящ съд и топла завивка. А защо домашно ли? Защото кравите, козите и овцете са тревопасни животни и именно чрез тревата си набавят ценни хранителни вещества, голяма част, от които преминават в млякото.

Домашно кисело мляко – начин на приготвяне:

Самата „технология“ по приготвяне на подквасено домашно кисело мляко е напълно елементарна, само в няколко стъпки:

Стъпка 1: Прецедете прясното мляко.

Стъпка 2: Изсипете суровината в подходяща тенджера и добавете съвсем деликатно, незначително, количество вода. (Така казваха нашите баби, за да не загаря млякото, докато се вари).

рецепта за домашно кисело мляко

Стъпка 3: Сложете на тих огън.

Стъпка 4: И все-пак, бъркайте прясното мляко, особено преди да се свари до готовност.

Стъпка 5: Млякото е готово, когато образува „балон“ от пяна. В някои краища на България, казват като се „навдигне“.

Стъпка 6: Отстранете от котлона и оставете да изстива. Разбърквайте, ако не искате да се образува каймак.

Как да приготвите закваска (подкваса) за домашно кисело мляко?

Най-често за подкваса се използва кисело мляко. Идеалният вариант е, ако е от домашно подквасено мляко.

Стъпка 7: На всеки 1 литър прясно мляко е необходима 1 с.л. кисело мляко, с връх, за закваска. Сложете в купичка и разбийте, до гладка смес.

рецепта за домашно кисело мляко

Стъпка 8: Ако разполагате с термометър за мерене на температурата на мляко, най-подходящата е 44-45 градуса по Целзий. Ако нямате – температурата е достигната, едва след като можете да задържите малкия пръст в млякото.

Стъпка 9: Налейте малка част от свареното прясно мляко в купичката със закваската. Разбъркайте енергично. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 10: Изсипете в тенджерата със свареното мляко. Бъркайте, бъркайте…

Стъпка 11: Разлейте сместа в сухи стъклени буркани (с вместимост по ваш избор, съобразени с количеството мляко). Запечатете съдовете.

Стъпка 12: Завийте бурканите с топло одеяло и оставете на стайна температура.

рецепта за домашно кисело мляко

Стъпка 13: Оставете между 6 до 9 часа, за да приключи процесът на ферментация и ще получите домашно кисело мляко.

Стъпка 14: Преместете готовото кисело мляко в хладилника и оставете да престои още 2-3 часа.

Стъпка 15: Ииии, готово! Отворете бурканчето и вече си имате домашно кисело мляко! Истинско, вкусно и със сигурност много, много полезно за организма.

Ако рецептата ви е харесала, споделете я с приятели. Можете да оставите вашите коментари под тази публикация.

Насладете се с удоволствие на този невероятен вкус!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица