семките на динята
Добра форма

Динята – полезна и вкусна

Коя е родината на динята?
За родина на динята се счита пустинята Калахари в Южна Африка, където смятат, че се е появила преди 5000 години. От 2000-ната година преди новата ера са я култивирали и превърнали в ежедневна храна в древен Египет. От Африка маврите пренасят динята в Европа през 13-ти век, къде-то успешно се е приспособила в по-топлите части на Средиземноморието. Останалата част от Европа започнала да отглежда динята едва през 17-ти век. През 7-и век е достигнала Индия и от там Китай през 10-ти. Днес Китай е най-го-лемият производител на дини в света. Динята е достигнала до Америка благодарение на европейските колонизатори и на търговията с роби от Африка.

Ботаническото име на динята е citrullus vulgaris: citrullus идва от умалителната форма за цитрусов плод, като се позовава на цвета и формата й, и vulgaris, което означава обикновен плод. Принадлежи към ботаническото семейство curcurbitaceae. Краставицата, пъпеша, тиквичките и тиквите са братовчеди на динята. Днес съществува най-общо в пет вида: със семена, без семки, мини размер, в жълто и в оранжево. Противно на общоприетото схващане, версиите на динята без семки не са генетично модифицирани. Те са стерилен хибрид, произведен най-общо чрез кръстосване на мъжки прашец с женско цвете от диня.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“  в грижа за здравето

По-добър живот: 10 ценни съвета

Любопитни факти за динята

В Египет динята често са я поставяли в погребалните гробници на царе, за да ги храни в задгробния живот.
В Япония хората я отглеждат във формата на куб. Това става, като поставят динята в калъп, направен от издръжливо стъкло, така че да мога да расте във формата на куб. Причината е, за да поберат динята в хладилник, а както знаете, в Япония има огромен проблем с липсата на пространство.

В Италия с динята приготвят пудинг – популярен десерт, обикновено с бадеми, шоколад и канела.
Поради високото й съдържание на пектин, динята е популярна съставка за конфитюри, желета и желирани консерви.
Може да консумирате динената кора и семки – и двете съдържат полезни вещества. В Китай кора й често се яде като зеленчук и се пържи. Може да добавите динята в шейкове или да мариновате като за туршия. В Русия приготвят бира с нея.

Защо динята е толкова полезна?

Тя се състои от 91 % вода и 6% захар. Съдържа големи количества витамин С и ниско съдържание на мазнини и натрий, което я прави здравословна храна. Богата е на антиоксидантни флавоноиди като ликопен, бета-каротин, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Тези антиоксиданти осигуряват защита срещу рак на дебелото черво, простатата, гърдата, ендометриума, белия дроб и панкреаса. Динята е богат източник на калий – важен компонент на клетъчните и телесни течности, който контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане. Съдържа и фибри, което се отразява
благоприятно за здравословен храсмилателен тракт.

Как да избираме динята?

Търсете твърда, симетрична, без натъртвания, порязвания или вдлъбнатини диня. Когато я вдигнете, динята трябва да е тежка за размера си, тъй като се състои основно от вода. Когато я обърнете, в долната й част трябва да има кремообразно жълто петно, което се получава на мястото, където е стояла на земята и зряла на слънце. В горната й част трябва да е леко матово зелена, а не лъскава.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе