Дженифър Анистън ексклузивно разкри как се е преборила с безсънието

Безсънието
Добра форма

Дженифър Анистън ексклузивно разкри как се е преборила с безсънието

Звездата от „Приятели“ разказва как безсънието я е измъчвало години наред и се е борила с него и какво й е помогнало най-накрая да започне да спи достатъчно!

В новото си интервю с People Дженифър Анистън разказва за проблемите със съня, с които се бори от десетилетия! 53-годишната актриса призна, че страда не само от безсъние, но и от лунатизъм, разстройство, при което хората извършват каквото и да е действие, докато са в състояние на сън. Тя сподели и какво й е помогнало да спи по-добре.

„Мисля, че проблемите със съня започнаха, когато бях на около 30 или дори по-рано“, признава Анистън пред изданието. „Първоначално не му придавате никакво значение – умора, превъзбуда, нередовен график за снимане … Но след това изведнъж започнах да осъзнавам тъжните последици от липсата на сън и как това се отразява на деня ми, работата ми, моята ума и физическото ми състояние.”

Един от най-големите проблеми, с които се сблъсквала Анистън, е , че когато си лягала, тя постоянно поглеждала часовника в момента, в който се опитвала да заспи. „Това е, вече не гледам, време е да затворя очи и да спя“, убеждавала се почти всяка вечер актрисата. Това я накарало да брои безкрайно изгубеното време: колко часа са минали, докато тя безуспешно се е опитвала да заспи: „Колкото повече се тревожех за това, толкова по-трудно ми беше да заспя“, добави тя.

Въпреки сериозните проблеми със съня, Анистън не е потърсила веднага професионална помощ. Едва когато актрисата осъзнала колко лишаването от сън засяга всяка област от живота й, тя решила да даде приоритет на борбата с безсънието. „Не можете наистина да спортувате и да се храните правилно, ако не сте спали добре, защото вътрешният часовник на тялото ви е изключен“, признава тя.

Бен Афлек: Загубих най-ценното – жената, с която бях щастлив… Всичко, заради алкохола

Астролози: Дженифър Лопес и Бен Афлек винаги ще се събират заедно

Как актрисата пребори безсънието

Според клиниката в Кливланд дори редки периоди на лишаване от сън водят до намалена бдителност, влошаване на паметта, промени в настроението и прекомерна сънливост през деня. По-сериозните последици, свързани с хроничното лишаване от сън, включват високо кръвно налягане, диабет, депресия и дори сърдечна недостатъчност. Ето защо, ако страдате от безсъние, е важно да потърсите помощ от специалист, а Анистън „силно препоръчва на всички да го направят“.

След като Анистън отишла на лекар, тя започнала да въвежда специални ритуали за сън в ежедневието си, което й позволило да се отпусне напълно след работните дни. Днес нейната програма се състои от стречинг и йога. Тя също така се опитва никога да не носи мобилния си телефон в спалнята, за да създаде спокойна среда за сън и да премахне всички разсейвания.

Изключването на телефона преди лягане е добра идея, според Sleep Foundation, тъй като светлината, излъчвана от техническите устройства, може да потисне естественото производство на предизвикващия сън хормон мелатонин.

В скорошно интервю за Self Анистън признава, че обича да се моли преди лягане, дори ако има само пет минути за това. „Обикновено това успокоява мислите ми“, казва актрисата. – Друго наистина важно нещо, което трябва да направите в края на деня, е да направите списък с благодарности. Правя това всяка седмица. Има много неща, за които да сме благодарни на този свят.”

Анистън също прибягва до медитация, когато не може да заспи. „В часовете на безсъние започвам да медитирам“, казва актрисата. „В моменти като този правех всякакви луди неща, като броене на пукнатини по стените или стъпала от спалнята до кухнята, ходене за горещ чай или вода с лимон.“

Друг съвет от Анистън: опитайте се да си лягате по едно и също време всяка вечер. Когато актрисата не е заета със снимките на следващия филм, идеалното й време за лягане е 23 часа. Спазването на режима регулира цикъла сън-събуждане. Поддържането на сравнително постоянно време за лягане, както и време за събуждане (дори през уикендите) и просто излагане на естествена слънчева светлина рано сутрин помагат за стабилизиране на циркадните ритми на тялото.

„Лягането по едно и също време стана ключовият момент за нормализиране на нощната ми почивка“, признава актрисата. Също така е важно внимателно да следите ежедневието си. Оставям телефона си, разхождам кучетата си, заключвам вратите си, измивам лицето си, медитирам и поддържам тази рутина всяка вечер. Мисля, че това е тайната.“

infomax-logo-50-15-HW Мария Бакалова и Валери: Любовта ни пламна по време на работа

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе