Дезодорант или антиперспирант
Интересно

Дезодорант или антиперспирант

Дезодорант или антиперспирант какво да изберете, за да се чувствате свежо и приятно през лятото?

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ: 15 причини да стане част от вашето ежедневие 

Целулит! 10 лесни стъпки към избавление 

ХРАНИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА КОНСУМИРАТЕ ПРЕДИ ЛЯГАНЕ 

3 рецепти за детокс-вода за пълно прочистване на тялото 

Дезодорантите и антиперспирантите обикновено се използват за справяне с активната система на изпотяване и предотвратяване на миризмата на пот. Каква е разликата между единият и другият продукт?

Дезодорант или антиперспирант какво да изберете?

Двата метода имат напълно различни ефекти. Основното свойство на дезодорантите е елиминирането на неприятните миризми, поради което тези препарати имат приятен аромат. В допълнение към аромата, те съдържат антибактериални вещества, които инхибират развитието на бактериите: триклозан и хлорхекседин. За съжаление потискат, както вредните бактерии, така нормалната микрофлора на кожата, което влияе върху нейната чувствителност и защита.

С други думи, дезодорантът не потиска изпотяването, а само води до намаляване на броя на микроорганизмите, а оттам и до намаляване на миризмата на пот.

По какво антиперспирантът се различава от дезодоранта?

Антиперспирантът се различава от дезодоранта по това, че блокира действието на потните жлези, намалявайки значително изпотяването. Ролята на активното вещество в антиперспирантите се изпълнява от алуминиеви соли.

Ако дезодорантът може да се използва няколко пъти на ден, тогава антиперспирантът се препоръчва да се прилага върху чиста и суха кожа на подмишниците веднъж на ден, тъй като алуминиевите соли в големи количества могат да бъдат вредни.

Има дезодоранти, които съдържат антиперспирант. В този случай върху кожата се оказва двоен ефект – блокиране работата на потните жлези и освежаване на тялото.

Този тип дезодоранти против изпотяване се препоръчват за тези, които се притесняват от прекомерно изпотяване, придружено със силна и неприятна миризма.

Обща характеристика за употреба на дезодорант или антиперспирант.

За тези, които спортуват, е препоръчително да използват дезодорант, тъй като не влияе върху процеса на изпотяване. По-добре е да са без ароматизатори или с лек и деликатен аромат. Докато тренировка и антиперспирант са несъвместими. Антиперспирантът блокират потоотделянето, което може да предизвика прегряване на тялото по време на активно физическо натоварване, като същевременно нарушава естественото отстраняване на токсините.

Преди тренировка задължително си вземете душ, това ще отмие вече натрупаната пот и вредните бактерии. Дезодорантът трябва да се прилага само върху суха и чиста кожа.

След тренировка душът е задължителен, може отново да нанесете дезодорант. Не използвайте продукта веднага след обезкосмяване, чрез самобръсначка. Наранената кожа може е силно чувствителна и може да си причините сериозно възпаление.

За да се погрижите за здравето си и да предотвратите прекомерното изпотяване, трябва да спазвате някои препоръки свързани с личната хигиена и хранене.

Препоръки при употреба на дезодорант или антиперспирант:

= Вземане на душ два пъти на ден, за предпочитане с антибактериален сапун или гел. Ако е необходимо, почистете кожата в областта на подмишниците с антибактериални кърпички.

= Избягвайте пикантни, солени и мазни храни, силно кафе – тези храни активират мастните жлези, а от там и потните.

= Дайте предимство на естествените материи (памук, лен, коприна, вискоза, шифон), които, за разлика от синтетиката, са не само тактилно приятни, но и дишащи.

= Не носете прекалено тесни дрехи в областта на подмишниците, в противен случай кожата в тази област ще бъде постоянно раздразнена.

= Опитайте се да водите здравословен начин на живот и следете теглото си.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе