10 съвета как да разрешите конфликт във връзката
Любов и партньорство

10 съвета как да разрешите конфликт във връзката

Случвало ли ви се е да имате конфликт във връзката? Да се ​​влюбиш е едно от най-хубавите чувства на света. Това е вълнуващо, завладяващо и дори еуфорично. Но след като романтичното блаженство изчезне (а това неизбежно се случва), лепкави проблеми като недоразумения, разгорещени спорове, игри на обвиняване или просто раздяла поради различия могат да вбият клин във връзката ви.

Изследване разкрива, че почти 70% от хетеросексуалните несемейни двойки се разпадат през първата година? Или първите бракове имат 40% шанс за развод, като следващите бракове имат още по-висок шанс за провал?

За да не се превърнете в мрачна статистика за връзката, вижте тези съвет за разрешаване на конфликт във връзката:

1. Директно изразявайте мислите и чувствата си

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Понякога може да решите да запазите оплакванията си от партньора си за себе си и да ги повдигнете на по-късен етап. Но преди да се усетите, тези неизказани оплаквания могат да се натрупат и да придобият емоционална скорост като торнадо. От решаващо значение е вие ​​и вашият партньор директно да изразите това, което ви притеснява, по твърд, честен и грижовен начин.

За да направите това, отворете дискусията, като покажете внимание към чувствата на любимия човек, като кажете: „Загрижен съм за нашата връзка.“ Или „Знам, че не искаш да ме разстройваш.“ След това опишете поведението, което бихте искали вашият партньор да промени, с ясни подробности и изразете чувствата, които изпитвате, независимо дали сте ядосани, наранени, раздразнени, разочаровани или объркани. След това поискайте конкретна промяна, като например „Предпочитам да ми говорите с тих тон“. Или: „Бих искал да изчакаш, докато завърша изречението си, преди да говоря.“ И накрая, поискайте съгласие в края на заявката: „Склонни ли сте да се съгласите с това?“ По този начин ще се справите с всякакъв вид конфликт във връзката.

2. Не обвинявайте партньора си

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Причините, поради които може да се изкушите да обвинявате партньора си за проблеми, са безкрайни – независимо дали е нещо, което е казал, направил или не е направил. Но нищо добро няма да излезе от това, защото човекът, който поема вината, ще се почувства нападнат, принуждавайки го да отговори на вината, вместо на проблема. Представете си сценарий, в който партньор казва: „Ти си луд, че мислиш така!“ Незабавно вината се измества от проблема, като например страх от изневяра. Веднага другият партньор ще премине в защита: „Аз съм луд? Ти си този, който е луд!“

И така, ето съвет как да се справите с конфликт във връзката: Избягвайте играта на обвиняване. По-добре е да отговорите с изявления „Чувствам“, които запазват фокуса върху разглеждания проблем. Пример е: „Чувствам се ядосан, когато съм сам, а ти си навън с приятелите си.“ Или: „Чувствам се разочарован, че боклукът все още не е изнесен.“ Този подход води до по-добра комуникация — и по-добри резултати — като зачитате чувствата на партньора си, без да ги омаловажавате.

3. Придържайте се към един аргумент наведнъж

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Понякога спор, който започва на една тема, не остава на същата тема. Преди да се усетите, разгорещен спор може да се отклони в различни посоки, като кола, ударила се в черен лед в зимен ден. Пазете се от хлъзгави пътни условия във вашата връзка и се придържайте към един спор в даден момент. Ако се отдалечите от една проста идея, аргументът ще се изгуби в мъгла от свързани, но ненужни въпроси.

Способността ви да разрешите един проблем ще се изгуби в разбъркването на опитите за решаване на много проблеми, което кара спорът да доведе до никъде. Двойките, които се придържат към един спор, имат много по-голям шанс да намерят едно решение и да се справят с техния конфликт във връзката. С отношение на търпение и разбиране всеки партньор има време да обработи чувствата си и да достигне до решение, преди да промени темата.

4. Комуникацията е ключова

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Чували сте го толкова много пъти, че може да звучи като развалена плоча. Но все още е вярно: Здравата комуникация между партньорите е основата на всяка успешна връзка. Какви са примерите за здравословна комуникация? Това включва активно слушане, установяване на контакт с очите и обръщане на цялото ви внимание на партньора ви, докато говори, и реагиране по подходящ начин.

Става въпрос за поддържане на тон на разговор и поддържане на езика на тялото ви уважителен, ангажиран и открит. Той използва изявления „Аз“, които изразяват чувства, вместо да приписват вина. И това е желанието да признаеш, когато грешиш. Като добавите всички тези съставки, имате рецептата за връзка, която може да бъде вашата основа за любов и хармония. По този начин ще премахнете всеки конфликт във връзката.

5. Останете отворени

Сред техниките за разрешаване на конфликт във връзката оставането на непредубеденост по време на разногласия увеличава шансовете за намиране на мирно решение. Лесно е да бъдете хванати от ваша страна в спор, но това спира способността ви да бъдете гъвкави и да разбирате притесненията на партньора си.

Вместо това, двойките трябва да оставят егото си настрана и да останат обективни, като вземат предвид и двете страни на монетата без пристрастия или лична изгода. По този начин отваря вратата за разумна дискусия и възможността да разберете и приемете гледната точка на партньора си. Когато двойките могат да бъдат отворени и обективни, те са подходящи да се справят с предизвикателствата, които животът поставя пред тях.

6. Не се притеснявайте за малките неща

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Ежедневните раздразнения и стрес могат да се превърнат в голям проблем за връзката ви, ако им позволите да пречат на способността ви да изпълнявате задачи и да се наслаждавате на дейности. Повечето неща, за които се тревожим и стресираме, дори нямат значение.

Откажете се от нуждата си нещата да бъдат перфектни и се опитайте да приемете и обичате нещата точно такива, каквито са – във всичките им несъвършенства. За да запазите нещата в перспектива, трябва да развиете състрадание към другите хора и техните проблеми, което ви освобождава от обсебването на собствените ви проблеми. И ако търпението не ви идва естествено, практикувайте го, като видите дали можете да проявите търпение за 10 минути (и постепенно да увеличите времето, в което можете да запазите хладнокръвие). Не се притеснявайте за малките неща, ако не искате да имате конфликт във връзката.

7. Приемете, че вашият партньор има добри намерения

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Вашият партньор отново не изхвърли боклука . Те се появиха късно, когато ги помолихте да дойдат навреме. Те не отговориха веднага на вашия текст. Смятате ли, че прибързвате с отрицателни заключения за партньора си в ситуации като тези и реагирате ли по съответния начин? Съвсем естествено е да правите предположения за поведението на другите хора, но това не е точно начин за насърчаване на хармонията у дома.

Вместо това поемете въздух и се запитайте: „Какво предполагам тук?“ И „време ли е за преформатиране?“ Преформулирането ви позволява да обмислите други възможности, след като умът ви извика негативна интерпретация. След това потърсете положителни интерпретации на поведението на вашия партньор, като например може би той просто е уморен или не обръща внимание. Още по-добре, ако не сте сигурни, попитайте. Това ще ви помогне да се справите с всеки конфликт във връзката.

8. Помислете дали проблемът е разрешим или не.

Понякога спорим с партньора си за нещо, което НАИСТИНА е голямо и влияе на живота ни – като прехвърляне на училище, дали искате или не искате деца и къде да живеете, когато завършите. Ако смятате, че ще трябва да пожертвате вашите вярвания, морал или мечти, за да накарате връзката да работи, тогава трябва да помислите дали тази връзка наистина си струва да останете.

За да успее една връзка, вие и вашият партньор трябва да видите очите- в очите на по-голямата картина. Наличието на съгласувани цели, мечти, ценности и вярвания е основна част от това да бъдеш съвместим с някого. Това ще ви помогнете да избегнете даден конфликт във връзката.

9.Намерете средно положение.

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Намирането на баланс между това, което и двамата партньори искат и се чувстват комфортно, е много важно, ако искате да нямате конфликт във връзката.Ако и двамата държите връзката да работи, ще постигнете съгласие по нещата, без да се чувствате така, сякаш правите огромни жертви за връзката си.

Компромисът е ключов начин за разрешаване на конфликти и намирането на средно решение може да е по-лесно, отколкото си мислите! Ако спорите за прекарване на време с вашите приятели или приятелите на партньора ви, редувайте дните, за да прекарате време с всяка група приятели или правете нещо свое за една вечер. Ако смятате, че партньорът ви винаги изяжда цялата ви храна, помолете го да го насипе следващия път, когато отидете да пазарувате.

10.Стигнете до корена на проблема.

конфликт във връзката
10 съвета как да разрешите конфликт във връзката снимка: pinterest

Понякога, когато спорите с партньора си, това е защото нечии нужди не са задоволени. Ако изглежда, че вашият партньор се изпотява за малките неща, отделете малко време, за да прецените дали има по-голям проблем. Например, ако вашият партньор е разстроен, че купонясвате в средата на седмицата, той може да иска да определите повече време за връзката ви или да се тревожи дали ще запазите високите си оценки.

Помислете за нещата от гледната точка на вашия партньор и се поставете на негово място – как бихте се почувствали, ако ролите бяха разменени? Проявете разбиране към партньора си, вместо просто да се опитвате да прокарате мнението си.

Следвайки тези важни съвети вие ще се справите с повечето типове конфликт във връзката.

Tagged , ,
на горе