Грижа за чувствителна кожа
Здраве и красота

Грижа за чувствителна кожа

Самото определяне на суперактивната кожа като чувствителна свидетелства за едно състояние, при което изложеният на външни влияния най-голям орган в човешкото тяло показва намалени съпротивителни сили спрямо различни дразнители.

Кожната чувствителност не може да получи еднозначна научна дефиниция, тъй като субективното усещане за дразнене или дискомфорт играе съществена роля. Като цяло числото на тези, които определят кожата си като чувствителна, постоянно нараства през последните 20 години. Днес от нея се оплакват близо 50% от европейците.

Като цяло кожната чувствителност се определя както от индивидуални, т.нар. ендогенни фактори: хормоналния статус, възрастта, обезпечаването със собствени мастни жлези, така и от външни фактори като климат, влажност на въздуха, годишен сезон, UV-светлина, чест контакт с вода, разтворители, химикали, сапуни и механични дразнения. Допълнително заболявания като диабет или невродермит могат да засилят кожната чувствителност.

Типичните видими следи на чувствителната кожа са зачервяванията, сухата, белеща се кожа, към които се добавят и субективните оплаквания като сърбеж, усещане за напрежение и опънатост на кожата или парене. възможностите за лечение на чувствителната кожа се състоят на първо място от защита срещу външните фактори (UV-защита, употреба на предпазващи кремове и ръкавици при работа с вода, химикали или почистващи средства) и на второ – от регулярна употреба на задържащи влагата, богати на мазнини кремове, които трябва да залягат в базисната си основа на емулсията.

Много козметични продукти, за съжаление, също могат също да предзвикат дразнене на кожата или да засилят вече съществуващо, затова най-добре е да се ползва специализирана медицинска козметика, съдържаща лечебни активни съставки. Добавката на урея, която обикновено се съдържа естествено в кожата, подпомага свързването на влагата и задържането й в кожата особено в напреднала възраст.

Ценните мастни киселини, намиращи се в екстракта от вечерна роза (Oenothera biennis, нахткерцен), стимулират изграждането на естествени бариерни функции на кожата и я овлажняват. Термалната вода и екстрактите от гроздови семки, скваланът, маслата от жожоба и гаязален също подпомагат задържането на влагата в кожата, като я предпазват от изсушаване за продължително време и стимулират регенеративните й способности.

От какво се нуждае вашата кожа?

За повишената чувствителност на кожата може да има различни причини. Как да разберете на какво се дължат вашите оплаквания? Може би ще откриете отговора на вълнуващия ви въпрос в следващите няколко симптоматични модела:

• Алкохолът, горещината, остро подправената храна предизвикват неприятна пламтяща червенина на лицето ви, която с нищо не може да се успокои?
Причината за зачервяванията се дължи на съдова слабост, която може да бъде преодоляна със специализирани медицински кремове.

• Кожата ви сърби и се бели от сутрин до вечер?
Най-вероятно кожата ви просто изпитва жажда. Преосмислете рутинните си хигиенни навици: сапуните, силното търкане, горещата вода могат да задълбочат проблема. Лечение с лек специализиран крем, съдържащ урея, със сигурност ще помогне.

• Кожата ви е опъната и въпреки това ви излизат все повече пъпки?
Придържайте се към една бедна на мазнини, а не комедогенна хидратираща грижа.

• Още от сутринта след ставане кожата ви е раздразнена, суха и чувствителна?
Очевидно използвате неподходящ нощен крем – може би дори никакъв? Това е един пропуснат шанс: кожата функционира според собствения си 24-часов ритъм. Нощно време тя може особено добре да бъде нахранена, хидратирана и подсилена.

• Не само кожата ви се е променила, забелязвате и други промени в тялото си?
Това може да е знак за заболяване, чиято причина не се корени в кожата. в съчетание с усещане за безпокойство и леко разстройство сърбежът, например, може да бъде индикация за хиперфункция на щитовидната жлеза. в случая няма да помогнат никакви кремове, най-добре е да се консултирате с лекар.

Защо маслата и различните видове олио за баня от една страна се грижат за кожата ни, а от друга действат благотворно на организма ни? И какво да изберем – етерично масло или олио като добавка за вечерната си вана? Истината е, че маслата и олиото се различават не само по име, но също и по произход, структура и действие. Добре е да ги познавате, ако се чудите при избора си на подходяща добавка за къпане.

Tagged , ,
на горе