Много шоколадови, лесни за приготвяне и толкова неустоимо вкусни – това е рецептата за снежни шоколадови сладки. Снежни може би заради пудрата захар, в която за оваляни и ги е покрила като малки снежни шоколадови топки. Нежни и деликатни, подходящи за подарък, грижливо опаковани за близки и познати.
Необходими продукти
1 ч.ч неподсладено какао
1и 1/2 ч.ч бяла захар
1/2 ч.ч кафява захар Muscovado
1/2 ч.ч олио
4 големи яйца
2 ч.л екстракт от ванилия/ или есенция
2 ч.ч брашно
2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1 ч.ч пудра захар
Начин на приготвяне
Ето как се приготвят вкусни шоколадови напукани сладки:
В средна купа смесваме заедно брашното, бакпулвера и солта, оставяме настрани.
В отделна купа смесваме какаото, бялата и кафявата захар, олиото. Разбиваме с лъжица и след това с миксера.
Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбиваме сместа с миксера. Слагаме ванилията, солта.
Накрая прибавяме брашното, разбиваме добре с миксера. Покриваме сместа с домакинско фолио и оставяме поне за 4 часа или 1 нощ в хладилника.
На следващия ден:
Покрийте 2 тави с пекарска хартия и извате сместа от хладилника. Оформете топчета с ръце с големина колкото орех. Оваляйте всяко едно от тях в пудрата захар и ги разположете върху тавата на около 2 см разстояние едно от друго.
Печете на предварителна загрята фурна на 180 С с вентилатор за 10-12 минути. Извадете ги още докато са меки и оставете да постоят в тавата около 2-4 минути. Оставете да се охладят върху решетка.
Бележки:
*Много е важно да внимавате при печенето, тъй като ако ги препечете, сладките ще се втвърдят. След като изстинат, поради меката им консистенция, те се топят в устата.
** На вкус сладките наподобяват шоколадов браунис. Много свежи и меки, различни от твърдите курабии 🙂
И така – открихме сезона на зимните и коледните изкушения, остава само да им се насладим с пълна сила.
Сладките си заслужават – лесни са за приготвяне, пекат се сравнително бързо и лесно (добре е да си засичате времето с часовник) и ще се възприемат подобаващо от по-възрастните ви роднини без зъби 🙂
Пък ако не ви се готви, сипете си чаша червено вино и се насладете на очарователния му рубинен цвят.