Сладки фунийки с домашен крем
Приготвяне
50 минути
Готвене
40 минути
Общо
90 минути
Порции
20 порции
Сладки фунийки с домашен крем е любима рецепта, която се приготвя лесно. Фунийките са пълни със сочен, пухкав, ароматен крем, а тестото се топи в устата.
Вкусът е като от едно време – свежа комбинация от ванилов аромат и орехи, затворени в домашно приготвени фунийки.
Опитайте тези невероятни фунийки, които приготвяха нашите баби!
Необходими продукти
За тестото
700 г брашно – за средно меко тесто
3 бр. яйца
1 чаша захар
1 чаша кисело мляко
1/2 пакет краве масло
1 пакетче амонячна сода
1 ч.л.сода бикарбонат
За крема
1 л прясно мляко
7 лъжици брашно
3 бр.жълтъци
2 чаши захар
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите сладки фунийки с домашен крем в няколко стъпки:
Първо
Прибавете към киселото мляко амонячната сода и содата бикарбонат. Разбийте яйцата заедно с 1 чаша захар. После добавете разтопеното краве масло към сместа с киселото мляко и към нея добавете вече разбитите яйца и захар. Добавяме брашното и разбъркваме до получаването на средно меко тесто.
Второ
Готовото тесто разточете на тънко на около 1 см дебела кора. Разрежете на ленти с широчина 5 см.
Трето
За да имате красиви фунийките, трябва да използвате метални формички. Намажете формичките с краве масло.
Започнете да увиваме тестените лентички около формите, като притискате леко всяка следваща и ги застъпете леко, но не ги навивайте докрай.
Четвърто
Печете сладките фунийки за 20-30 мин на 180 °C и после оставете да се охладят.
За да ги извадите от формичките, леко притиснете двете страни и те лесно ще се освободят.
За крема
За да приготвите крема за фунийки, загрейте млякото заедно със захарта. След като заври добавете разбитите жълтъци и бъркайте постоянно. След около 5 минути добавете предварително размитото в хладка вода брашно на тънка струйка, като не спирате да бъркате ускорено, за да не се образуват бучки. Разбърквайте, докато кремът се сгъсти достатъчно.
Пето
Готовите фунийки напълнете с млечния домашен крем, като накрая всеки край на фунийките потопите в орехи, за да го запечатате.
Оставете сладки фунийки с домашен крем да престоят няколко часа.
Колкото повече време престоят преди да сервирате, толкова по вкусни стават.
Сладки фунийките с домашен крем като от едно време са готови!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Гръцки портокалов сладкиш със сироп
2 класически рецепти за пиле фрикасе