

20 минути
15 минути
35 минути
6 порции
Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и златна хрупкавост в една хапка. Има рецепти, които не просто ухаят на нещо вкусно – те носят спомени. За бабини ръце, за детски усмивки край печката, за следобеди с чай и пълна кутия със златисти соленки, от които не можеш да изядеш само една. Соленките с мас са точно от този тип рецепти – непретенциозни, но незабравимо вкусни. И ако търсите нещо, с което да събудите апетита и носталгията в сърцето си – това е точната рецепта.
Мастта – особено ако е домашна – придава на тестото онази магична ронливост, която го прави не просто вкусно, а разтапящо се в устата. В комбинация със сирене, кашкавал и финото докосване на яйце и кисело мляко, тези соленки се превръщат в златна класика, подходящ както за делник, така и за празник.
250 г мас (може да замените с 100 г краве масло и 150 мл олио)
2 яйца (едното се използва за намазване)
1/2 с.л. сол
1/2 пакетче бакпулвер (около 5 г)
1/2 ч.ч. кисело мляко (100 мл)
500 г пресято брашно
150 г сирене (настъргано)
Кашкавал за настъргване отгоре
Омесете меко, еластично тесто, като добавите мастта, яйцето, солта, киселото мляко с бакпулвера, брашното и сиренето.
Разточете кора с дебелина около 0.7 – 1 см.
С къдрав нож може да оформете правоъгълници или с подходящи формички за сладки да оформите по желание, намажете ги с разбитото яйце и обилно поръсете с настърган кашкавал.
Подредете в тава, покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180°, като след 5 минути изключете долния реотан и оставете само горния – така соленките ще останат златисти и хрупкави, без да прегарят отдолу.
Използвайте домашна мас, ако имате – ароматът е ненадминат.
Сиренето в тестото прави соленките с по-богати на вкус.
Съхранявайте в метална кутия – остават свежи с дни!
Поднесете ги с чай, кафе или вино. Идеални са за гости, за дълги разговори или като уютна хапка след работа. Те не изискват много – но ви дават всичко: вкус, спомен, удоволствие.
В света на модерната кухня, понякога най-големите удоволствия се крият в рецептите от миналото. Соленките с мас са точно такова съкровище – топли, уханни и винаги добре дошли на масата. Направете ги веднъж и ще се връщате към тях отново и отново. Добър апетит!
Да направим заедно още любими рецепти:
Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка
Изкушаваща френска селска торта