Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и спомени

Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и спомени

Приготвяне

20 минути

Готвене

15 минути

Общо

35 минути

Порции

6 порции

Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и златна хрупкавост в една хапка. Има рецепти, които не просто ухаят на нещо вкусно – те носят спомени. За бабини ръце, за детски усмивки край печката, за следобеди с чай и пълна кутия със златисти соленки, от които не можеш да изядеш само една. Соленките с мас са точно от този тип рецепти – непретенциозни, но незабравимо вкусни. И ако търсите нещо, с което да събудите апетита и носталгията в сърцето си – това е точната рецепта.

Защо соленки с мас?

Мастта – особено ако е домашна – придава на тестото онази магична ронливост, която го прави не просто вкусно, а разтапящо се в устата. В комбинация със сирене, кашкавал и финото докосване на яйце и кисело мляко, тези соленки се превръщат в златна класика, подходящ както за делник, така и за празник.

Необходими продукти

  • 250 г мас (може да замените с 100 г краве масло и 150 мл олио)

  • 2 яйца (едното се използва за намазване)

  • 1/2 с.л. сол

  • 1/2 пакетче бакпулвер (около 5 г)

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко (100 мл)

  • 500 г пресято брашно

  • 150 г сирене (настъргано)

  • Кашкавал за настъргване отгоре

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне:

Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и спомени
Соленки с мас / снимка с права на HappyWoman.bg
  1. Омесете меко, еластично тесто, като добавите мастта, яйцето, солта, киселото мляко с бакпулвера, брашното и сиренето.

  2. Разточете кора с дебелина около 0.7 – 1 см.

  3. С къдрав нож може да оформете правоъгълници или с подходящи формички за сладки да оформите по желание, намажете ги с разбитото яйце и обилно поръсете с настърган кашкавал.

  4. Подредете в тава, покрита с хартия за печене.

  5. Печете в предварително загрята фурна на 180°, като след 5 минути изключете долния реотан и оставете само горния – така соленките ще останат златисти и хрупкави, без да прегарят отдолу.

  6. Малките тайни на големия вкус:

    • Използвайте домашна мас, ако имате – ароматът е ненадминат.

    • Сиренето в тестото прави соленките с по-богати на вкус.

    • Съхранявайте в метална кутия – остават свежи с дни!

Соленки с мас – перфектният спътник на всяко настроение

Поднесете ги с чай, кафе или вино. Идеални са за гости, за дълги разговори или като уютна хапка след работа. Те не изискват много – но ви дават всичко: вкус, спомен, удоволствие.

Заключение: Когато простото е прекрасно

В света на модерната кухня, понякога най-големите удоволствия се крият в рецептите от миналото. Соленките с мас са точно такова съкровище – топли, уханни и винаги добре дошли на масата. Направете ги веднъж и ще се връщате към тях отново и отново. Добър апетит!

Да направим заедно още любими рецепти:

Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка

Изкушаваща френска селска торта

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе