
Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и спомени
Приготвяне
20 минути
Готвене
15 минути
Общо
35 минути
Порции
6 порции
Соленки с мас – вкусът на уют, традиция и златна хрупкавост в една хапка. Има рецепти, които не просто ухаят на нещо вкусно – те носят спомени. За бабини ръце, за детски усмивки край печката, за следобеди с чай и пълна кутия със златисти соленки, от които не можеш да изядеш само една. Соленките с мас са точно от този тип рецепти – непретенциозни, но незабравимо вкусни. И ако търсите нещо, с което да събудите апетита и носталгията в сърцето си – това е точната рецепта.
Защо соленки с мас?
Мастта – особено ако е домашна – придава на тестото онази магична ронливост, която го прави не просто вкусно, а разтапящо се в устата. В комбинация със сирене, кашкавал и финото докосване на яйце и кисело мляко, тези соленки се превръщат в златна класика, подходящ както за делник, така и за празник.
Необходими продукти
-
250 г мас (може да замените с 100 г краве масло и 150 мл олио)
-
2 яйца (едното се използва за намазване)
-
1/2 с.л. сол
-
1/2 пакетче бакпулвер (около 5 г)
-
1/2 ч.ч. кисело мляко (100 мл)
-
500 г пресято брашно
-
150 г сирене (настъргано)
-
Кашкавал за настъргване отгоре
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне:

-
Омесете меко, еластично тесто, като добавите мастта, яйцето, солта, киселото мляко с бакпулвера, брашното и сиренето.
-
Разточете кора с дебелина около 0.7 – 1 см.
-
С къдрав нож може да оформете правоъгълници или с подходящи формички за сладки да оформите по желание, намажете ги с разбитото яйце и обилно поръсете с настърган кашкавал.
-
Подредете в тава, покрита с хартия за печене.
-
Печете в предварително загрята фурна на 180°, като след 5 минути изключете долния реотан и оставете само горния – така соленките ще останат златисти и хрупкави, без да прегарят отдолу.
-
Малките тайни на големия вкус:
-
Използвайте домашна мас, ако имате – ароматът е ненадминат.
-
Сиренето в тестото прави соленките с по-богати на вкус.
-
Съхранявайте в метална кутия – остават свежи с дни!
-
Соленки с мас – перфектният спътник на всяко настроение
Поднесете ги с чай, кафе или вино. Идеални са за гости, за дълги разговори или като уютна хапка след работа. Те не изискват много – но ви дават всичко: вкус, спомен, удоволствие.
Заключение: Когато простото е прекрасно
В света на модерната кухня, понякога най-големите удоволствия се крият в рецептите от миналото. Соленките с мас са точно такова съкровище – топли, уханни и винаги добре дошли на масата. Направете ги веднъж и ще се връщате към тях отново и отново. Добър апетит!
Да направим заедно още любими рецепти:
Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка
Изкушаваща френска селска торта
Най-ново

Късметче за 28.12.2025 за всяка зодия
Tagged астрологична прогноза 28.12.2025, дневно късметче за всяка зодия, енергийни портали и изобилие на 28.12.2025, късмет и прогнози за зодиите 28.12.2025, късметче за 28.12.2025, късметче за всяка зодия, прогноза за зодиите 28.12.2025, точен хороскоп за 28.12.2025
Дневен хороскоп за 28.12.2025 – неделя
Tagged астрологична прогноза 28.12.2025, дневен хороскоп 28.12.2025, дневен хороскоп за всички зодии 28.12.2025, късмет и прогнози за зодиите 28.12.2025, подробен хороскоп за 28 декември 2025, прогноза за зодиите 28.12.2025, точен хороскоп за 28.12.2025, хороскоп за 28 декември 2025
Великолепна последна Неделя за 2025: Златен Портал на Изобилие от Късмет от 28.12.2025 се отваря за 8 зодии
Tagged астрологична прогноза 28.12.2025, енергийни портали и изобилие на 28.12.2025, енергия 28 декември 2025, златен портал на изобилието, златен портал на изобилието 28.12.2025, кои зодии имат късмет на 28 декември 2025, късметче за 28.12.2025, последна неделя на 2025, точен хороскоп за 28.12.2025, хороскоп за 28.12.2025























