

15 минути
6 минути
21 минути
10 порции
Сладки калии или ушички – златното изкушение от едно време, което не бива да забравяме. Някога, не толкова отдавна, имаше сладки, които присъстваха на всяко тържество – сватби, абитуриентски балове, кръщенета и празници с голямо „П“. Сред тях се отличаваха сладките калии, наричани на места и „ушички“. Те бяха не просто вкусен завършек на трапезата, а символ на старата българска домашна сладкарска традиция. Крехки, нежни и фини като дантела, с аромат на ванилия и щипка носталгия.
Днес тази златна рецепта често остава забравена, но онези, които са я опитвали поне веднъж, знаят – вкусът ѝ е незабравим. Тези сладки не са просто лакомство, те са ритуал. Изискват търпение, бързина и малко смелост – защото трябва да действате, докато са още горещи. Но повярвайте – крайният резултат е абсолютно магичен.
3 големи яйца
170 г пудра захар
170 г брашно
2 с.л. ванилов екстракт или 15 г ванилова захар
40 бр. запечени бадеми
Пудра захар за поръсване
Подгответе бадемите:
Залейте ги с гореща вода и ги оставете за 10 минути. Обелете люспите и ги запечете до златисто във фурната. Оставете ги да изстинат.
Разбийте яйцата с миксер или телена бъркалка. Добавете ванилията и пресятата пудра захар, разбъркайте добре.
Добавете брашното, предварително пресято, и разбъркайте до получаване на гладка, еднородна смес. Консистенцията трябва да бъде малко по-гъста от тесто за палачинки.
Подгответе тава, покрита с хартия за печене. С чаена лъжичка оформяйте тънки кръгчета (дебелина около 1 мм), като разстилате сместа с гърба на лъжичката.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C (без вентилатор) за 6-7 минути, докато краищата леко покафенеят.
Време за бързина и сръчност!
Веднага щом ги извадите от фурната, ги отлепете от хартията и ги прищипнете в единия край – така ще получите формата на калия. В средата поставете течен шоколад и по един бадем или друга любима ядка ми парче плод.
Поръсете с пудра захар и оставете да изстинат напълно готовите Сладки калии.
Съхранявайте в кутия с плътно затварящ се капак – макар че едва ли ще останат за дълго!
Печете по 5-6 кръгчета наведнъж – тези сладки изстиват светкавично и ако пропуснете момента, вече няма да можете да им придадете характерната форма. Ако имате помощник – прекрасно, увеличете броя. Ако не – доверете се на ритъма си и се насладете на процеса.
Сладки калии са като малка домашна поема – започват с топлина и завършват с въздишка. Споделете ги – с деца, съседи, приятели, майки, баби… и оставете след себе си аромат на уют, на празник, на традиция. Направете ги. Усетете магията на старите рецепти. И ги предайте нататък.
Да ви е сладко и незабравимо!
Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка
Шприцовани сладки с мас – традиционен вкус, който стопля сърцето