Сладки калии (ушички) – златното изкушение от едно време

Сладки калии (ушички) – златното изкушение от едно време

Приготвяне

15 минути

Готвене

6 минути

Общо

21 минути

Порции

10 порции

Сладки калии или ушички – златното изкушение от едно време, което не бива да забравяме. Някога, не толкова отдавна, имаше сладки, които присъстваха на всяко тържество – сватби, абитуриентски балове, кръщенета и празници с голямо „П“. Сред тях се отличаваха сладките калии, наричани на места и „ушички“. Те бяха не просто вкусен завършек на трапезата, а символ на старата българска домашна сладкарска традиция. Крехки, нежни и фини като дантела, с аромат на ванилия и щипка носталгия.

Днес тази златна рецепта често остава забравена, но онези, които са я опитвали поне веднъж, знаят – вкусът ѝ е незабравим. Тези сладки не са просто лакомство, те са ритуал. Изискват търпение, бързина и малко смелост – защото трябва да действате, докато са още горещи. Но повярвайте – крайният резултат е абсолютно магичен.

Необходими продукти

Необходими продукти (за около 40 сладки калии):

  • 3 големи яйца

  • 170 г пудра захар

  • 170 г брашно

  • 2 с.л. ванилов екстракт или 15 г ванилова захар

  • 40 бр.  запечени бадеми

  • Пудра захар за поръсване

  • 100 гр. течен шоколад

Начин на приготвяне

Как се приготвят тези ефирни лакомства – Сладки калии:

Сладки калии (ушички) – златното изкушение от едно време
Сладки калии / снимка с права на HappyWoman.bg

Подгответе бадемите:
Залейте ги с гореща вода и ги оставете за 10 минути. Обелете люспите и ги запечете до златисто във фурната. Оставете ги да изстинат.

Разбийте яйцата с миксер или телена бъркалка. Добавете ванилията и пресятата пудра захар, разбъркайте добре.

Добавете брашното, предварително пресято, и разбъркайте до получаване на гладка, еднородна смес. Консистенцията трябва да бъде малко по-гъста от тесто за палачинки.

Подгответе тава, покрита с хартия за печене. С чаена лъжичка оформяйте тънки кръгчета (дебелина около 1 мм), като разстилате сместа с гърба на лъжичката.

Печете в предварително загрята фурна на 200°C (без вентилатор) за 6-7 минути, докато краищата леко покафенеят.

Време за бързина и сръчност!
Веднага щом ги извадите от фурната, ги отлепете от хартията и ги прищипнете в единия край – така ще получите формата на калия. В средата поставете течен шоколад  и по един бадем или друга любима ядка ми парче плод.

Поръсете с пудра захар и оставете да изстинат напълно готовите Сладки калии.
Съхранявайте в кутия с плътно затварящ се капак – макар че едва ли ще останат за дълго!

Съвет от сърце:

Печете по 5-6 кръгчета наведнъж – тези сладки изстиват светкавично и ако пропуснете момента, вече няма да можете да им придадете характерната форма. Ако имате помощник – прекрасно, увеличете броя. Ако не – доверете се на ритъма си и се насладете на процеса.

Финал с усмивка:

Сладки калии са като малка домашна поема – започват с топлина и завършват с въздишка. Споделете ги – с деца, съседи, приятели, майки, баби… и оставете след себе си аромат на уют, на празник, на традиция. Направете ги. Усетете магията на старите рецепти. И ги предайте нататък.

Да ви е сладко и незабравимо!

Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка

Шприцовани сладки с мас – традиционен вкус, който стопля сърцето

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе