10 минути
5 минути
15 минути
4 порции
Представете си ледена бира след края на работния ден и купа чипс, но не какъв да е, а абсолютно здравословен, приготвен бързо и без дълбоко пържене. Картофеният чипс е любим снак за всички времена за много хора.
И така, какъв е трикът да направиш домашния чипс по-вкусен и по-полезен от традиционния купешки, който, всички знаем, е прекалено солен, мазен, а понякога съдържа овкусители и други добвки, които не са добри за здравето ни? Наистина, един картоф може да бъде приготвен по толкова много различни начини — на пюре, печен или натрошен. Въпреки това, тази рецепта за картофен чипс „Направи си сам“ е простота в най-добрия си вид. Само с тънко нарязани картофени филийки, в микровълнова фурна, ще се насладите на домашен картофен чипс за нула време.
картофи – 300 гр.
Приготвянето на домашен чипс без олио е адски лесно, но както всяко хубаво нещо си има своите тънкости, които сега ще ви разкрием.
Всичко, от което се нуждаете, са супер тънко нарязани картофи и микровълнова печка. Разбира се, в началото това може да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но бъдете сигурни, че с подходящия инструмент и техники за готвене хрупкавият картофен чипс „направи си сам“ е повече от възможен.
Като за начало се уверете, че вашите картофи са наистина тънко нарязани, като за целта можете да ползвате специална приставка на рендето.Забележка: Колкото по-тънък е парчето, толкова по-хрупкав е чипсът
След като нарежете картофите, вземете купа, напълнете я с филтрирана вода и кубчета лед. Веднъж нарязани, потопете картофите в купата с ледена вода за около пет минути, за да помогнете за отстраняването на излишното нишесте.
Сега забавната част: Подготовката на картофите за микровълнова фурна, което е последната стъпка. След като картофите се накиснат за около пет минути, изсушете ги много добре и подредете резените върху голяма, подходяща за микровълнова фурна тава, покрита с хартия за печене, като се уверите, че нито едно от парчетата не докосва или припокрива друго парче. Накрая поръсете чипса, който скоро ще стане, с малко сол (или подправки по ваш избор) и загрейте картофите в микровълновата фурна, докато станат хрупкави – около пет до седем минути, в зависимост от микровълновата фурна и дебелината на слайсовете. Забележка: Може да се наложи да работите на партиди, тъй като малките размери на микровълновата могат да бъдат ограничаващи.
След като бъдат приготвени, ще бъдете зашеметени от крайните резултати: Вкусен, хрупкав домашен чипс, който може да се съхранява в херметически затворена кутия за няколко дни – въпреки че това може да е трудно за постигане. Въпреки това те ще бъдат най-добри (и най-хрупкави), ако се сервират веднага. Ако добавите към тях и млечно-чеснов сос с билки…се получава едно истинско пиршество!
Да, картофеният чипс, приготвен с бели картофи, е вкусен и наистина полезен за червата . Но нека набързо да насочим вниманието си към набора от ползи от сладките картофи , които го правят идеалният претендент за превръщане в наистина здравословен чипс: те са пълни с витамин А, пълни с фибри, калий и могат да помогнат за насърчаване на здравето на кожата. О, …и вкусът е адски добър. Насладете се още тази вечер!
Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Ma’ayan | vegan, healthy & gluten free recipes (@itsvegansis)