10 минути
50 минути
60 минути
12 порции
Обикновени или войнишки курабии са много вкусни и се приготвят бързо и лесно. Рецептата е хубава, защото курабиите са много сполучливи и трайни. Може да ги съхранявате дълго време в кутия и те ще останат все така вкусни и меки. Продуктите, които се използват са лесни и евтини. Не отнемат много време за приготвяне и изпичане. Идеален десерт за всички в къщи!
Ванилията и захарта придават неустоим аромат и хрупкава коричка.
брашно – 1 кг.
яйца – 4 бр
захар – 1 и половина чаена чаша
свинска мас – 1 ч.ч. разтопена
кисело мляко – 1 ч.ч.
сода бикарбонат – 1 с.л.
оцет – 1 с.л.
амонячна сода – ½ с.л.
ванилия – 2 бр.
кората на 1 лимон
Разбийте яйцата и захарта до еднородна смес.
Към яйцата добавете маста и киселото мляко с предварително разтворените в него два вида соди и оцета, лимонова кора.
Пресейте брашното с ванилията и омесете средно твърдо тесто. Оставете го да почине около 10-15 минути.
След това оформете от тестото топчета с размера на орех и ги оваляйте в кристална захар. Може да ги поръсите отгоре със захарта. Преди захарта, може да ги намажете с жълтък за блясък.
Подредете топчетата в предварително намазана с мазнина тава на разстояние едно от друго.
Печете в предварително загрята фурна на 180 C, около 15-20 мин. до порозовяване. Курабиите са готови!
Курабийиите стават меки отвътре и хрупкави отвън!
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Лесни и експресни маслинови соленки
Руло Баунти: невероятно вкусен десерт без печене- готов само за 10 минути