

20 минути
25 минути
45 минути
25 порции
Всички обожаваме постни арменски сладки и трудно можем да им устоим. Оваляни обилно в пудра захар, те изглеждат като малки снежни топки!
Сложете орех и локум в средата за уникален вкус.
Арменски сладки с локум стават хрупкави отвън, с аромат на канела отвътре и се топят в устата.
Това е проста и лесна рецепта за приготвяне у дома. Любими дребни сладки на деца и възрастни.
Арменски сладки са любим сладкиш за всички, които обичат постни ястия!
За тестото:
3 чаши брашно
1 чаша вода
1 чаша олио
1 лъжичка сода бикарбонат ( 1 пакетче бакпулвер)
1 щипка сол
1 ванилия
канела
пудра захар
За плънката:
1 кутия локум
½ чаша орехови ядки
по желание бадем или други ядки
Смесете олио и вода в подходящ съд и изчакайте да заврат на котлона. Добавете сол и сода.
Изсипете брашното наведнъж, ванилията и разбъркайте с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес, така че тестото да се отделя от дъното и стените на тенджерата, като образува топка.
Свалете съда от котлона и оставете тестото да изстине.
Оформете с намазнени ръце малки топчета с големина на орех около 30 броя. Сплескайте леко топчето, в средата поставете ½ парче локум и ½ орех, оваляни в канела и после пак оформете на орех.
Наредете топчетата в намаслена тава или покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 C до порозовяване около 25 минути.
Извадете сладките и още горещи ги оваляйте в пудра захар и ванилия.
Арменски сладки с локум и орехи са готови! Красиви, хрупкави и вкусни!
Перфектни за всеки ден, следобено кафе или гости!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Постен шоколадов кекс: как да си направим вкусен сладкиш без яйца и мляко