Рецепта за агнешка плешка на фурна. За печене е най-подходяща агнешка плешка. Също така е важно плешката да бъде, колкото се може с равномерна дебелина, което ще елиминира разликите в равномерността на нагряване и готвене на месото. Накрая сочността на готовото месо е най-важният критерий, че е добре изпечено.
Рецепта за агнешка плешка на фурна
Рецепта за агнешка супа или агнешка курбан чорба
Как да сготвим най-вкусната дроб сарма (дроб сърма) – рецепта
Както е известно печеното агнешко е част от традиционната трапеза на Великден и Гергьовден.
Необходими продукти:
-агнешка плешка – 2-2,5 кг.;
-чесън 5-6 скилидки (спокойно може да замените с пресен див чесън);
-клончета розмарин 3-4 бр.;
-зехтин 2-3 с.л.;
-масло – 1 пакетче;
-млян черен пипер – на вкус;
-червен пипер – на вкус;
-сол – на вкус;
-вода – количество, което около 1 см. да покрие дъното.
Можем да използваме подправки, според индивидуалните вкусови предпочитания.
По желание можем да налеем оскъдно количество бира или бяло вино.
Начин на приготвяне:
Като начало, изплакваме обилно месото от агнешка плешка под течаща вода и подсушаваме с домакинска хартия. Вземаме добре наострен нож и правим малки разрези “джобове”. В тях ще поставим парченца масло, скилидка чесън или листо от пресен див чесън.
След което обтриваме много внимателно и старателно агнешка плешка от всички страни със сол и подправки, включително и по местата с разрезите.
За още по-богат и неповторим вкус тези стъпки на подготовка можем да изпълним предходната вечер. След което слагаме в подходящ плик и прибираме в хладилника за една нощ.
Преди да поставим месото във фурната, трябва да покрием тавичката с двоен слой домакинско алуминиево фолио.
Как да печем агнешка плешка, за да бъде сочна и много крехка?
Пристъпваме към най-съществената част от изпълнението на рецептата – печене на агнешка плешка. Това дори не е печене, а по-скоро бавно нагряване.
Включваме фурната на режим “горе-долу” и нагласяме на 100-120 градуса. Ще отнеме около два часа, докато месото достигне температура 65 градуса. При това положение ще може да се консумира, но няма да бъде крехко.
Отнема време, за да омекне, както се казва “да се топи в устата” – поне още четири часа. И тук е важно да не пропуснем момента. След като изминат два часа и месото се е нагряло, трябва да отворим фурната, за да излезе част от топлината и да нагласим термостата на 75-80 градуса. Затваряме и печем още 4 часа.
Технология на печене, ако искате месото от агнешка плешка да бъде с хрупкава и златиста коричка.
Когато агнешка плешка е перфектно и равномерно изпечена, трябва да я оставим за 40 минути. След като се охлади е необходимо повторно връщане във фурната, за да добие коричка. Този път настройваме термостата на 250 градуса. Печем до желаната хрупкавост.
Това е всичко за печенето. Нищо сложно – просто отнема повече време. Но си заслужава, защото месото няма се изсуши във фурната, а ще се запази крехко и сочно.
Повече от шест часа печене, но не е метафора, че когато вземем къс месо от агнешката плешка, соса потича.