9 сигурни начина да спестите пари за храна, но без да рискувате здравето си

начини да спестите от парите за храна без да рискувате здравето си
Идеи за дома

9 сигурни начина да спестите пари за храна, но без да рискувате здравето си

Можете да спестите пари по различни начини – някои купуват само най-необходимите неща, други предпочитат да пазаруват за седмица. Ето няколко изпитани начина как да пестите пари от храна, без да рискувате здравето си.

Изгответе си списък за пазаруване

Това е много полезен начин да не се поддавате на импулса, а да купувате само това, което наистина ви е необходимо. Винаги излизайте на пазар с предварително подготвен списък – първо, че няма да пропуснете нещо важно и второ, придържането към него ще ви спести пари.

Проверявайте редовно щандовете с храни, чийто срок на годност е пред изтичане

Много хранителни магазини имат рафт с отстъпка за продукти с изтичащ срок. По принцип няма от какво да се притеснявате, защотомагазинът няма право да продава продукти с изтекъл срок на годност, така че продавачите се опитват да продадат това, което скоро ще трябва да бъде изхвърлено, с отстъпка. Ако храната има няколко дни срок на годност, това е чудесна възможност да спестите пари.

Не гледайте етикетите с отстъпка, а обърнете внимание какъв е процентът на отстъпката

Например, ако сте видели 10% отстъпка за продукт, който е достатъчно скъп за вас, тогава такава отстъпка е незначителна и по-добре изберете нещо друго. Преценете сами: някои стоки и с 30% отстъпка е неразумно да бъдат купувани, особено ако не сте свикнали да се храните така.

Не купувайте големи количества нетрайни храни

Много хора смятат, че пазаруването на едро е чудесен начин да спестите пари. Но ако купувате нетрайна храна, не си помагате да спестите, а напротив, хвърляте пари на вятъра. Плодовете, зеленчуците и млечните продукти няма да издържат повече от седмица във вашия хладилник – помислете дали ще имате време да ги изядете.

Съхранявайте храната в картонени кутии, а не в найлонови торбички

Маслото, маргаринът, сиренето, свинската мас, колбасите се съхраняват най-добре в специални контейнери или във фолио. Зеленчуците и плодовете трябва да се поставят в картонени кутии, а пушените меса – в пергамент. Това ще удължи срока на годност на тези продукти. В найлоновите пликове храната бързо се овлажнява и мухлясва.

Купувайте само толкова продукти, колкото можете да консумирате за един месец

В началото на независимия живот можете да следвате примера на родителите си и да се запасите с много храна. Това е удобно само когато имате голямо семейство и знаете, че всичко, което сте купили, ще бъде изядено в рамките на един месец. Ако живеете сами, не бива да се запасявате. Запишете всичко, което изяждате за един месец, и се опитайте да купувате храни само от този списък. Не си купувайте пет пакета елда с отстъпка, ако я консумирате най-много няколко пъти месечно.

Подредете храната разумно в хладилника

Съхранявайте храната в отделни опаковки. Това ще помогне да избегнете смесването на миризмите на различните продукти. Съгласете се, яденето на торта с вкус на риба няма да е от най-приятните изживявания.

Разпределете продуктите и по рафтовете – не бива да ги съхранявате на принципа „където се побере, там ще стои“. В най-студената част от хладилните е по-добре да поставите нещо, което бързо се разваля. Зеленчуците трябва да се съхраняват в долните чекмеджета. За плодове можете да поставите специална картонена кутия в хладилника – по този начин те ще се развалят много по-бавно, отколкото в торбичките. Бурканите със сосове / кетчуп / кисели краставички трябва да се затварят с капаци за многократна употреба или да се увиват в найлонови торбички. И не забравяйте, че хладилникът трябва да се чисти поне веднъж на всеки няколко месеца – по този начин ще избегнете появата на неприятна миризма.

Купете си филтър за вода

Излиза много по-евтино от редовното купуване на бутилирана вода. По принцип, когато е възможно, купувайте различни кухненски прибори, които могат да ви помогнат да спестите пари в дългосрочен план.

Абонирайте се за бюлетина за промоции

По този начин бързо ще разберете за намаленията на цените на продуктите, които ви интересуват. Така ще можете да се запасите с продукти с дълъг срок на годност, спестявайки прилични суми.

на горе