Защо да помагаш на другите не винаги е добра идея: 6 основателни причини да се спрете

Защо да помагаш на другите невинаги е добра идея- 6 основателни причини да не го правите
Психология

Защо да помагаш на другите не винаги е добра идея: 6 основателни причини да се спрете

Съществува огромна разлика между предлагането на помощ и нейното налагане. В първия случай проявявате загриженост към човек и се чудите дали можете по някакъв начин да допринесете за определени положителни промени в живота му. Във втория, вие просто поемате ролята на спасител, прехвърляйки отговорността върху себе си, заемайки се да решите чуждите проблеми.

На пръв поглед може да изглежда, че опитът да помогнете на всички около вас е нещо добро. Усещате прилив на сили, другите ви уважават, печелите доверие. Но има и доста аргументи, които ще ви убедят в противното.

Ако винаги с охота се заемате да решавате чуждите проблеми ще сте постоянно депресирани. Защо се получава така? Решавайки проблемите на други хора, сте толкова ангажирани с тях, че започвате да ги приемате като ваши. Започвате да се притеснявате постоянно, мислите много за това и  по този начин несполуките на вашите познати, приятели или роднини разрушават живота ви.

Полагате твърде много усилия за нуждите на други хора

Да бъдеш човекът, който винаги се притичва на помощ, означава да вложиш твърде много усилия за другите хора. Така не можете да се съсредоточите за да контролирате собствения си живот, защото за това просто не ви остава време и енергия.

Хората, които влизат в ролята на спасители, често рискуват собственото си здраве, като жертват твърде много за своите близки, роднини, приятели, колеги и познати. Ако сте решени да помогнете на всички около вас, тогава се примерете с мисълта, че няма да ви остава достатъчно време да се грижите за самите себе си.

Помощта ви няма да се оцени в повечето случаи

Трябва да се примирите с това. Ако бързате да помогнете без колебание, без значение колко сте заети или уморени, спрете се и помислете дали наистина отсрещната страна го заслужава.  В повечето случаи вашата подкрепа няма да ви се върне, а често дори и няма да се оцени подобаващо. Дори да помагате на любим човек от дълго време, това не означава, че той ще направи същото за вас. И в крайна сметка ще се почувствате измамени и употребени.

Поемането на чуждите отговорности е вредно за тези, на които помагате

Ако постоянно помагате на човек с решението на един и същ проблем, като носите цялата отговорност на раменете си, вие просто насърчавате неговото разрушително поведение. По този начин само му пречите да се освободи от позицията на жертвата и да поеме контрола над живота си. Хората бързо свикват с хубавите неща и вашата помощ скоро ще изглежда толкова естествена, че човекът просто ще спре с опитите сам да решава проблемите си. Едва ли искате да сте в ролята на нечия бавачка, особено като се вземе предвид, че собствените ви притеснения ви са напълно достатъчни.

Вашата помощ рано или късно ще предизвика пристрастяване

Човекът, на когото постоянно предоставяте вашата помощ, в крайна сметка може да се пристрасти. Така ще се превърнете в своеобразен „контролен фактор“ в живота му – той вече винаги ще очаква от вас съвети и вземане на решения за всички нови проблеми.

Ще бъдете обвинени в провал

Има и ситуации, когато се опитвате да помогнете на човек от сърце и той в крайна сметка ви обвинява за своите неуспехи. Случва се много често. За такива хора е по-лесно да намерят някой виновен за провалите си, отколкото да сами да поемат отговорност за живота си.

Не винаги можете да окажете помощ на правилното ниво

Не бива да предлагате вашата помощ, когато не сте сигурни, че можете да го направите добре. Ако нямате необходимите знания и умения, не се включвайте в решаването на проблема. По-добре да го оставите на някой по-компетентен по този въпрос.

на горе