8 начина да привлечете щастието и да живеете така, както искате

8 начина да привлечете щастието
Психология

8 начина да привлечете щастието и да живеете така, както искате

С напредването на възрастта започваме да разбираме, че пълноценният живот е този, в който сме истински щастливи.

Ако сте се питали поне веднъж в живота си как да привлечете щастието, без да сте сигурни откъде точно да започнете, тези съвети ще ви дадат отговора.

Приемането е ключът към щастието

Доста е лесно да загубите представа за щастието си, когато непрекъснато се борите срещу хаоса в живота си. Но знайте, че всички неща, независимо дали са добри или лоши, влизат в живота ни с причина. И само ние и никого другиго избираме как точно да реагираме на всяка ситуация.

Вместо да отблъсквате тези ситуации, когато не ви харесват, опитайте се да ги приемете и да намерите решения, които ще ви помогнат да излезете от тях като победител.

Когато започнете да вървите по течението на собствения си живот и се насочите към посоката, която ви е отредена, неусетно ще откриете, че вече се чувствате много по-щастливи.

Търсете позитивното около вас

Както монетата има две страни, така и даже най-болезнените и трудни ситуации имат своите предимства. Когато не успяваме да ги разпознаем и се съсредоточим единствено върху негативния ефект, тъгата и съмнението заливат живота ни.

Следващият път, когато попаднете на нещо болезнено или трудно в живота си, опитайте се да оцените ситуацията адекватно. Представете си, че гледате отстрани и че трябва да си дадете съвет, от позицията на трето лице. Дори и в най-безнадеждната ситуация винаги можете да откриете нещо положително. По-важният въпрос е не дали то съществува, а дали вие сте готови и искате да го видите. Или предпочитате да поемете по силата на най-малкото съпротивление и да потънете в безутешна тъга.

Живейте всяка минута, живейте така, сякаш няма да има утре

Трябва да живеете пълноценно и да получите от живота всичко, което искате, а не да губите времето си за неща, които не са от значение за вас. Ако имате моменти, в които се чувствате недоволни или доброволно прекарвате време с хора, които не ви правят щастливи, сменете рязко посоката.

Помнете, че всяка минута е от значение и че трябва да живеете по начина, по който искате, за да можете с ръка на сърцето да кажете, че сте истински щастливи.

Не може да сте щастливи, ако не се грижите за себе си

Грижата за самите вас е едно от най-важните условия, които трябва да изпълните, за да останете щастливи и да поддържате цялостното си психично здраве.

Например, отделете си един ден за това, което най-много обичате да правите, подарете си „пълно разглезване“ според вашите лични стандарти. Без значение какво правите, тези ценни мигове ще ви помогнат да се съсредоточите върху наистина важните неща в живота и да се почувствате по-спокойни.

Няма правило колко често трябва да практикувате „пълното разглезване“, за да се поддържате винаги в кондиция, здрави и щастливи. Но го правете винаги, когато почувствате, че имате нужда. Разбира се, не пренебрегвайте и задълженията си, но също така не се чувствайте и виновни, че си давате психическа почивка от време на време.

Потърсете завладяващи преживявания

Заседналият начин на живот е депресиращ и незадоволителен. Дори и най-щастливите хора могат да се чувстват недоволни, ако живеят твърде скучно и не си позволяват никакви емоции.

Винаги трябва да търсите нови преживявания, за да научите повече за света около вас и да преоткривате себе си, например, в търсене на нови хобита. Най-хубавото на новите преживявания е, че не е нужно те да са големи или скъпи, за да ви харесат.

Седнете с телефона си или с молив и хартия и запишете някои от нещата, които винаги сте искали да правите.

След като списъкът е готов, поставете си за цел да ги премахвате от списъка едно по едно. По този начин, когато след известно време погледнете назад към това, което сте направили, и ще се почувствате невероятно щастливи и горди от самите себе си.

Поставете си цели

Няма нищо по-добро от това да си поставите цел и да я следвате успешно. Без цели животът може да стане много скучен и можете да загубите фокуса върху това, което наистина има значение за вас. Целите са това, което ви мотивира да живеете всеки ден, като правите неща, които ви носят радост и щастие.

Изразете благодарност към хората, които са важни за вас или просто към Вселената

Наистина е благословия да бъдеш благодарен. Чрез благодарността научаваме, че в живота ни винаги се случва нещо прекрасно. Дори и в най-мрачните си дни пак можете да сте благодарни за нещо простичко – че сте се наспали добре или че просто сте срещнали усмивката на красив непознат.

Важно е да започнете да повтаряте това, за което сте благодарни, всеки ден. Един популярен начин да изразите благодарността е да започнете да си водите дневник и да записвате ежедневно минимум по три неща, за които сте били благодарни през деня.

След известно време ще започнете да забелязвате, че възгледите ви за живота са се променили и ще започнете да търсите положителното, вместо да се фокусирате върху отрицателното. Това е страхотно лекарство против стрес.

Правете добрини

Всички се объркваме понякога в собствения си живот. Но правенето на безвъзмездни добрини ни помага да хвърлим малко повече светлина върху реалността и да оценим възможността да дадем своя принос за възстановяване на баланса в обществото или в света. Когато имате възможност да направите положителна промяна в живота на някой друг, щастието непременно ще дойде и при вас.

Помощта към другите също така ще ви накара да почувствате, че трябва да сте благодарни за всичко в живота си, а тази благодарност отново ще ви отведе напред, в стремежа ви към лично щастие.

Щастието е тук. Макар че може да изглежда неуловимо, истината е, че то е навсякъде около вас.

Tagged , ,
на горе