6 октомври Св. апостол Тома - Щастливите жени - HappyWoman.bg

6 октомври Св. апостол Тома

6 октомври Св. ап. Тома
Празници

6 октомври Св. апостол Тома

На 6 октомври българската православната църква чества денят на паметта на Св. апостол Тома – един от 12-те апостоли на Иисус Христос. Св. апостол Тома извървява труден път към вярата в Господа и Неговото Възкресение. Въпреки това, след като изминал този път докрай, той напълно заслужил да бъде ученик на Христос, носейки светлината на Евангелието.

Всяка година на 6 октомври имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Тома, Томи, Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Тома, Томанка, Томка, Томая и др.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Молитва към св. апостол Тома за здраве и закрила

6 октомври ден за възпоменание на Св. апостол Тома

Преди да стане един от най-близките ученици на Исус Христос, преди да отиде в далечна Индия и да придобие славата на мъченик, апостол Тома е трябвало да премине през труден път на духовно съзряване под ръководството на Спасителя.

Според преданието на църквата бъдещият апостол е роден в град Панеадес в Галилея. Съдейки по факта, че в Евангелието той също е наречен Близнаци, вероятно е имал брат (братя) или сестра (сестри). Като повечето Христови ученици, преди да бъде призован, той се е занимавал с риболов.

Още по време на Кръщението Господне на река Йордан, или може би малко по-късно, рибарят Тома научил за новия пророк.

Как точно бъдещият апостол е станал ученик на Исус никой не знае…

Първият път, в който апостол Тома се споменава в Евангелието, е свързан с призоваването на дванадесетте най-близки ученици. Както се вижда от текстовете на евангелистите, Тома (заедно с други ученици) не само става апостол на Исус, но и получава специален дар от Бога – да лекува болести и да гони демоните.

В отговор на желанието на Христос да отиде в Юдея, където може да бъде убит, апостол Тома се обърсал към останалите ученици: „Да вървим и ще умрем с Него“. В тези думи се вижда искрената готовност на Тома да умре с Божият син. Може би апостолът вижда бъдещия път на мъченичество, през който той самият и другите апостоли е трябвало да преминат.

В следващ момент от Евангелието на Йоан, се вижда, че апостол Тома, е свързан с Тайната вечеря.

В тази нощ, в навечерието на Своето кръстно страдание, Исус провел последния разговор с учениците си.

На въпросът на апостол Тома Христос отговорил с думите, влезли в историята на цялото човечество: „Аз съм пътят и истината и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мене.” Както знаем, апостол Тома е показан от евангелист Йоан в най-важните моменти от служението на Исус Христос: призоваването на дванадесетте и Тайната вечеря.

Един ден след възкресението Си Господ се явил на учениците и на Богородица. Той се появил в един момент, въпреки факта, че вратите на къщата били заключени, тъй като учениците се страхували да излязат на улицата. И така, всеки успял да види живият, възкръснал Спасител и да чуе гласа Му и да докосне тялото Му. Сред присъстващите не бил апостол Тома, който в този момент си бил тръгнал. Когато се върнал и чул от другите за явяването на Исус, той се усъмнил.

Седмица по-късно се случило следното: “Исус дойде, когато вратите бяха затворени, застана в средата им и каза: Мир вам! Тогава той казал на Тома: сложи пръста си тук и виж ръцете ми; дай ми ръката си и я тури в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ.“

Но най-важни са тези думи, които Исус отправил към апостол Тома, както и към всички хора като цяло: „Блажени тези, които не са видели и са повярвали“.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица