Един от зимните празници в навечерието на Новата година, е денят на Свети Сава. Нека да измолим здраве и благословение за нашите домове: „По молитвите на преподобния наш светец Сава Освещени, Господи Исусе Христе, Боже Наш, помилуй нас. Амин.“
Светецът Свети Сава, заедно с други двама светци, се почитат в началото на декември – 4 декември Св. Варвара, 5 декември Св. Сава и 6 декември Никулден. Това е празничен цикъл, който поставя началото на Коледните и Новогодишни празници.
ПОЧИТАМЕ СВЕТИ САВА ОСВЕЩЕНИ – 5 Декември
Света Варвара – традиции и обичаи на този ден
Ето какви са традиции и обичаи за Свети Сава на 5 декември:
Кратка история за живота на Свети Сава
Свети Сава Освещени е роден в Кападокия и живял през IV век. Построил е няколко манастира, болници и страноприемници. Винаги е бил пример за упование на Бога, смирение, кротост и отричане от светските съблазни. До края на живота си не преставал да доказва вярата си в Бога и да поучава с думи.
Само на 8 години отива в манастир, а на 18 години става монах в Йерусалим. Там той основава Великата лавра, която носи неговото име. Голям чудотворец и подвижник, приключва своя земен път на 94 години.
В Йерусалим той се среща със свети Евтимий Велики и успява да остане в неговата лавра. Живее благочестив живот там в продължение на 12 години, след което се поселил в една пещера. Там живял в усамотение отдаден на Бога. Свети Евтимий често го наричал „млад старец“, защото макар и млад физически, Свет Сава бил духовно мъдър и водел непорочен живот.
Една нощ ангел посетил светеца в съня му и посочил една пещера на място близо до Силоамски поток. Там той живял в молитви, като постепенно мястото се заселило с други пустиножители, които Господ подкрепял в техния живот.
След смъртта на родителите си, Свети Сава поучил наследство, с което изградил манастири, страноприемници и болници.
Манастирът „Св. Сава“, построен от светеца, съществува и до днес. Той е един от най-старите манасири в света. Свят и величествен, този манастир е построен по пътя към Йерусалим и се намира на 14 километра от Витлеем. Манастирът е бил централна част и средище на богословска литература.
Празникът Свети Сава в българската традиция
„Сава“ на старогръцки е „събота“ или „предвиждащ“. Имен ден имат Слав, Сава, Славка. В Източното православие Свети Сава е светец мъж. На много места в България Сава се счита за жена, сестра на Варвара и Никола, която пази от чумата. В народните вярвания се казва, че Свети Сава е по-добър, върви след Варвара и я моли да не пуска лед по нивите. В някои селища Сава е покровител на вълците („вълчи пастир“).
За жените
Свети Сава се свърза с плодовитостта, затова се правят ритуали за здраве и плодородие.
Рано сутрин, млади жени извършват ритуал, ръководени от по-старите в къщата – свекърва, баба, майка. Възрастните жени учат младите как да си намерят добър мъж и да създадат щастливо семейство. Важен момент от ритуала е, когато младите жени пресяват брашно в ново сито, обърнато надолу. Казват се думите: „Обърни, чедо ситото, че да ти се обърне корема“. Приготвя се обреден хляб и се вярва, че ако се раздаде на кръстопът, на следващата година ще се сдобие с рожба.
Всички обреди на този ден „закрилят“ стопаните от злите сили. Счита се, че всички благопожелания за здраве, късмет и щастие, ще се сбъднат.
Трапезата
Трапезата на Свети Сава е същата като на Света Варвара, защото предхожда Никулден.
Приготвят се традиционни ястия: питка с мед, пълнени чушки с ориз или булгур, скумрия, баница, жито.
Тук ви представяме две рецепти за празника:
Пълнени чушки с ориз и булгур
Продукти:
10 чушки
150 гр. булгур
150 гр. ориз
150 гр. олио
1 гл. лук
Стръкче праз
2 моркова
200 грама консервирани белени домати
магданоз, джоджен, червен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Запържете лука и праза в половината мазнина. Добавете булгур и ориз, нарязаните подправки и една чаша вода, за да остане всиичко на мазнина. Със сместа се пълнят измитите чушки. Нареждат се в тавичка, заливат се останалата мазнина и се пекат на умерена фурна до получаване на коричка.
Пълнена скумрия
Продукти:
4 бр. скумрия
400 грама белени домати консерва
2 глави лук
1 к. ч. олио
3 дафинови листа, черен пипер, сол
Наичн на приготвяне:
Запържете лука в сгорещено олио, добавете половината домати и оставете 10-15 мин. на котлона. Рибата се почиства и приготвя, овкусява със сол и черен пипер. Пълни се с готовия сос и се нарежда в тавичка. Отгоре се поставят останалите домати и олио, дафинов лист. Пекат се на 160-180 C за около 45 минути на слабо.
На Свети сава народните поверия гласят, че жените не вършат домакинска работа и не пипат остри предмети като ножици, ножове и игли. Така се пазят да не им причинят зло Варвара и Сава.
По стара традиция на този ден се приготвят и раздават мекици за здраве и благоденствие.
Празнуват всички от мъжки и женски пол с имена: Сава, Савин, Сабин, Савко, Съби, Слави, Светослав, Славомир, Светослава, Елисавета, Владислав.