Колко е здраво сърцето ви
Добра форма

4 лъжички зехтин на ден за здраво сърце

На един възрастен са достатъчни около 4 чаени лъжици зехтин (20 мл). Можете да го използвате за подправяне на салатата или просто да натопите хляба в него. Впрочем дори в изисканите италиански ресторанти поднасят чинийка с маслиново олио, където човек може да топне залък, докато чака да му поднесат ястието.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“  в грижа за здравето

По-добър живот: 10 ценни съвета

10 вярвания, които пречат на живота ни

27 навика, които ще ви помогнат да живеете мечтания живот

Ефектът от  тази мазнина бил проверен върху 69 доброволци, които обикновено не я включвали в менюто си, пише в (Дейли мейл).

Хората били разделени на две групи, като били помолени да включат в дневния прием на храна по 20 милилитра зехтин.

При едната група той бил с ниска, а при другата – с висока концентрация на фенолни съединения. Смята се, че именно те правят толкова полезен зехтина. Експериментът продължил шест седмици. След това е проведен анализ на урината на доброволците. Изследователите търсели определени пептиди – биомаркери, които сочат болест на сърцето, още преди тя да се появи с някакви симптоми.

Именно по тези показатели успели да разберат доколко маслиновият екстракт намалява риска от коронарна болест на сърцето.

Цифрата 1 в изследванията означавала наличие на показатели на болест, а -1 – че кръвоносните съдове са здрави. Така се установило, че приемът на зехтин с ниската концентрация на феноли води до спад  с -0,5 до -0,8 единици на риска от болест. Във втората група показателите намалели от -0,6 до -0,8. Други елементи на кръвта като нивата на холестерола не се променили.

Положителният ефект се дължи не само на фенолните съединения, а и на положителните ефекти на омега-6 мастни киселини.

Те блокират възпаленията в организма при хронични заболявания като артрит и болест на сърцето. Омега-6 мастните киселини намаляват също така кръвното налягане, подобряват баланса между полезните и вредни мазнини в тялото.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

infomax-logo-50-15-HW Емануела „мръдна“: Всяко едно 18-годишно момиче иска за абитуриентския бал от родителите да й подарят цици от силикон

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова и Славена Вътова едва не попаднаха в челюстите на акули на Малдивите

Tagged ,
на горе