25 март – Благовещение, Благовец – традиции и обичаи

25 март – Благовещение,Благовец - традиции и обичаи
Величествена България Празници

25 март – Благовещение, Благовец – традиции и обичаи

Благовещение е денят, в който Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще зачене и роди Спасителя на света Исус Христос. Този ден е един от най-големите христянски празници, а в българския фолклор се нарича Благовец.

Имен ден на Благовещение празнуват: Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина, Благовест, Благовеста, Bангел

Благовещение е един от най-светлите християнски празници. Заедно с другите пролетни празници, Благовещение е част от Великденския празничен цикъл. На Благовец разцъфва пролетта, всичко се пробужда, природата се разлиства, а животните се събуждат. Вярва се, че на Благовец идват прелетните птици и самодивите.

25 март – Благовещение, Благовец - традиции и обичаи

26 МАРТ-Архангел Гавриил

Преходно време – какви дрехи да носим пролетта

Вкусна бяла нуга халва

Ето с какви традиции и обичаи свързваме Благовещение:

Празникът Благовещение

Благовещение е един от постоянните църковни празници и всяка година се празнува на една и съща дата.

25 март – Благовещение,Благовец - традиции и обичаи
Снимка: https://pixabay.com/

Според народната представа, на Благовец долита кукувицата, която е знак за края на зимата и началото на пролетта. Ако чуеш гласа на кукувица на този ден, трябва да носиш пара в джоба или да пипнеш хляб, за да си богат през цялата година и реколтата да е благодатна. Затова в някои райони на България този ден се нарича „Куковден“.

На Благовец излизат змиите, мечките се събуждат от сън, кукувица закуква за първи път.

Следобед момите обикалят къщите и пеят:

Закукала кукувица

закукала насред село

на сред село на езеро…

Традиции и обичаи

Времето на Благовещение е период на преход от зимата към пролетта и гранично време между долния и горния свят. Много магически ритуали се правят на този ден – гадания за женитба и за времето, за реколтата.

Много традиции и обичаи на Благовещение имат предпазваща (прогонваща), защитна (очистителна) или насърчителна сила.

Защитни и пречистващи обичаи

Обичаите на този ден имат защитен, очистителен характер – опушване, звън. Много забрани има да не се докосват остри предмети, за да не срещат стопанките змии и гущери.

Сутринта на Благовец стопаните първо измитат къщата и двора и задължително запалват сметта, за да изгорят бедите и болестите през годината. Това е вид ритуално пречистване с огън.

Жените варосват къщите и запушват всички дупки. После обикалят двора, като дрънкат на тенекии и опушват къщата със запален парцал против змии.

Преди изгрев се пали огън на няколко места в двора, слага се тор да пуши и да прогонва влечугите. Децата удрят тенекии, звънци и обикалят двора. Изричат се заклинания: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец!“

Жените не шият и плетат, за да не ги стигнат змиите, не местя хляб, за да не дойде змия до него.

Насърчаващи обичаи

На този ден е добре да се засади овошка, за да даде „благи“ плодове, сеят се зеленчуци, присаждат се плодни дръвчета.

На този ден се бележат агнета и ярета, за да ги боли по-малко.

На този ден, хората вярват, че раните зарастват по-бързо и затова дупчат ушите на малките момиченца за обици.

На празника пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да летят, за да има „благ“ мед.

На този ден жените засаждат тикви, за да бъдат красиви, бели, сладки и благи.

Тези, които се занимават с бубарство – слагат бубено семе в пазвите и гледат времето да е хубаво, че да е добра коприната през годината.

Поверия и вярвания

Вярванията на народа се свързвали с настъпването на астрономическата пролет и те гадаели за бъдещето, за щастие (ако видят щъркел), за женитба, за времето.

На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината.

На този ден е добре цялото семейство да отиде на църква и да облече нови дрехи. По този начин ще привлече нова, позитивна енергия и ще се възроди към добро.

Не се ходело рано за вода, за да не срещне човек самодива и да се разболее.

На Благовец може да видиш щъркел или лястовица. Когато децата видят щъркел, подвикват към него:

„Щърко шарен дългокрак, дай ми здраве с кукряк!“

25 март – Благовещение,Благовец - традиции и обичаи
Снимка: https://www.pinterest.com/

Момите, които ще се женят, щом видят лястовичка, вързват три възелчета и изричат: „Лястовичке, посестриме, какъвто ме земи, такъв нишан да ми оставиш!“ После оставят кърпата на пещта и след три дни я вземат и гадаят по нея. Ако на платното има кал, дюгерин ще е момъкът, ако хартия намерят, учител ще е.

Момите вярват, че ако откъснат клонче, на което е кацнала птица, ще се омъжат по любов.

Всички хора гледат на този ден да са сити, да имат пара в джоба, да имат настроение, за да са все така весели и богати през годината.

Обредна трапеза

Обредната трапезата на Благовещение включва постни храна, но по изключение може да се яде риба, защото се пада по време на Великия пост.

На трапезата има рибник, варена риба, риба с ориз, печена риба, супа от коприва, баница, разрешава се вино. Традиционна храна е лучник, а също и други постни ястия. Пригитвя се „зелена“ храна – спанак, коприва, лапад. Прави се „блага“ пита с мед и се раздава на роднини и познати.

Рецепта за лучник

Необходими продукти:

800 гр. брашно

1 бр. мая

2 бр. яйца

200 гр. сирене

5 с.л. олио

50 гр. мас

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

1 кг кромид лук

1 бр. суха чушка

1 с.л. масло

140 гр. бекон на кубчета

Подправки:

чубрица, джоджен, сминдух, червен пипер, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Стъпка 1

Нарежете лука на лентички, заедно с бекона, маслото и малко водичка го задушете до омекване. Сложете подправки.

Стъпка 2

Оставете плънката настрана да се охлади. Добавете към нея 1 яйце и натрошеното сирене, преди да я използвате. Активирайте маята в 50 мл топла вода и добавете захарта и малко брашно.

Стъпка 3

Пресейте в купа 500 г брашно. Сложете белтъка на другото яйце, като  оставите жълтъка за намазване. Сложете малко сол, олио и 250 мл вода, като добавите активираната мая.

Стъпка 4

Разбъркайте с миксера около 10-15 минути. От време на време добавяйте от останалото брашно, докато се получи гладко тесто. Оформете го на топка, покрийте с фолио и изчакайте да втаса.

Стъпка 5

Разделете тестото на четири части. Всяка част разточете на кора дебела около 1 см. Намажете я с мас и сложете част от плънката.

Стъпка 6

Наредете 4 кори една върху друга като наложена баница и оставете последната кора без пълнеж. Или предварително го нарежете на парчета и тогава опечете.

Стъпка 7

Отгоре намажете лучника с разбития с малко олио жълтък. Печете на загрята на 200 C около 35 – 40 минути до зачервяване.

25 март – Благовещение,Благовец - традиции и обичаи
Снимка: https://www.pinterest.com/

Добър апетит!

На всички именици пожелаваме здраве, щастие и късмет!

infomax-logo-50-15-HWЛея Йорданова спечели „Кюстендилска пролет“

на горе