25 ЮЛИ ИМЕН ДЕН - Щастливите жени - HappyWoman.bg

25 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

25 юли имен ден св. Анна
Празници

25 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

Всяка година, на 25 юли православната църква почита блажената смърт на св. праведна Анна, майка на Пресвета Богородица – Божията майка. Този ден е наречен Успение на св. Анна.

На този ден Имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Анна, Ана, Ани, Аника, Анка, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анета, Анелия, Анели, Анабел, Нели, Нелка, Яна, Янка, Яни, Яница, Янула, Янина, Добри, Добрила, Добромир…

Силни молитви към св. Анна за здраве и рожба

Много силна молитва за късмет

25 ЮЛИ ИМЕН ДЕН – Успение на св. праведна Анна

Народни традиции и поверия.

Според народните традиции, на този ден се варят варива, жито или царевица, които се раздават на хората, за да растат и да дадат берекет посевите.

В някои части на България стопаните взимат прасе, защото то рови напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви напред и нагоре.

Още от стари времена в този ден се „насаждат“ квачки за пръв път, за да се излюпят успешно всички заложени яйца.

Житие на Св. праведна Анна.

Св. Анна била една от по-малките дъщери на църковен служител. Когато момичето пораснало, то било дадено за жена на Йоаким, наследник на рода на Давид. Вярвало се е, че именно в рода на Давид ще се роди Божият син – Исус.

Анна и съпругът й живеели в град Назарет, Израел. Двамата се установили там за дълги години, но дори и в напреднала възраст те все-още нямали своя рожба. Те постоянно се молили на Господ да ги дари с рожба. И двамата били подложени на големи душевни страдания, заради това. Всеки ден Йоаким и Анна ходели на църква и се молели и дарявали част от приходите си на храма.

Съпрузите обвинявали само и единствено себе си за всичките си проблеми, вярвайки, че не вярват достатъчно в Бог, и че именно това била реалната причина за това наказание.

Един ден праведната Анна видяла гнездо с птици на едно дърво. Тя се подпряла с ръка на клона и със сълзи на очи горещо и от все сърце се помолила на Господ за дете, Анна обещала, че ако се сдобият с рожба, ще го дадат във вярна служба на Бога.

Още на същият ден пред жената се явил ангел небесен, който й пророкувал, че скоро в семейството им ще се появи така желаната рожба. Той заявил, че новороденото трябва да бъде наречено с името Мария, защото тя ще донесе благословение на всички народи по света. Анна се зарадвала и отишла в храма, където отново заявила думите на обета си.

В този ден и на Йоаким се явил ангел. Той го посъветвал, че семейството трябва да се премести да живее в Йерусалим, където момичето трябва да се роди. Така и станало.

Всичко, което ангелите предрекли на бездетното семейство се случило. Праведната Анна заченала и родила здраво момиченце, което било наречено с името Мария.

Когато малкото момиченце навършило три годинки, родителите й спазили обета и я дали да служи в храма. Анна и съпругът й вече били на средна възраст и скоро след като дали дъщеря си в манастира, напуснали земния си път.

В съвременни дни Анна и Йоким се считат за родители на Богородица. Именно, поради тази причина, жени, които искат да забременеят отправят молитви към тях.

У нас св. праведна Анна се почита и на 9 декември.

Къде се намират мощите на св. праведна Анна?

Към днешна дата мощите на св. праведна Анна се намират в Гърция. Тленните останки периодично се пренасят до различни манастири и храмове, за да могат всички вярващи и желаещи да се поклонят пред тях. Всеки ден към тях се стичат огромен брой поклонници от различни точки по света, за да почетат светицата, да се помолят за милост, за закрила, за помощ, за здраве, за дете.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица