17 ЮЛИ имен ден Св. Марина - Щастливите жени - HappyWoman.bg

17 ЮЛИ имен ден Св. Марина

17 юли Света Великомъченица Марина
Празници

17 ЮЛИ имен ден Св. Марина

Всяка година, на 17 юли имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Марина, Марин, Маринела, Маринка, Маринко, Маринчо.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg 

Силна молитва към Св. великомъченица Марина

ГОРЕЩНИЦИ, почит към силата на огъня

15 ЮЛИ ИМЕН ДЕН

16 ЮЛИ ИМЕН ДЕН 

На третият, последен, ден от Горещници, 17 юли, православната църква чества паметта на Света Великомъченица Марина. която била пленена и продадена на зъл човек. Момичето, което според преданията, било изкушено от дявола под формата на змия, но то надвило злия дух, дори се сбило физически с него, убивайки го с чук.

17 ЮЛИ Св. Марина, имен ден празнува Марина, Марин

Марина Антиохийска е светица от 4 век, почитана като великомъченица. Тя била убита по време император Диоклециан, който най-много преследвал вярващите в Христовата вяра.

Най-ранните данни за животът на светицата са засвидетелствани в Минологията на Василий II (979-989 г.).

Момичето, наречено Марина, е родено в град Антиохия в провинция Мала Азия (на територията на днешна Турция). Баща й Едеси бил езически жрец. Бъдещата светица загубила майка си в ранна детска възраст. След, което била отгледана от медицинска сестра и живеела с нея в село близо до града. На 12-годишна възраст тя се посветила в християнската вяра. Като научил за това нейно дело, собственият й баща се отрекъл от нея.

Един ден, докато била в широките пасища, момичето срещнало римския епарх Олимбрий. В разговор с него тя открито се обявило за християнка. Владетелят бил запленен от красотата на Марина, а още повече от разумните й изказвания и й предложил да се омъжи за него.

Мъжът всячески настоявал Марина да се откаже от вярата си, особено след като привържениците на Христос по това време са жестоко преследвани. Но красивото девойче категорично отказвало да направи това. Епархът заповядал тя да тръгне с него в града, където я дал на грижите на знатни дами с надеждата да я вразумят.

Когато не успели да й повлияят, разгневеният Олимбрий осъдил момичето на смърт. Същото, за което искал да се ожени.

Били я с тояги, мъчили я с тризъбец и забивали пирони в тялото й. Молитвите помогнали на Светицата да издържи мъката, болката и нечовешките страдания. След изтезанията Марина била хвърлена в затвора.

На следващата сутрин раните по тялото на мъченицата зараснали и тя се явила пред владетеля, укрепена от Господа.

След като била измъчвана с огън, мъчениците искали да удавят света Марина Антиохийска във буре с вода, но внезапно земята се разтърсила, оковите паднали от ръцете й. Гълъб се спуснал от небето в лъчи светлина, държейки златна корона. Така Марина излязла невредима от водата.

Всички били удивени от видението и мнозина на мига повярвали в Христос. Епархът заповядал да избият тези хора, които се оказали около 15 хиляди. Марина също е осъдена на обезглавяване с меч. Самата тя помолила палача да изпълни присъдата, което той и направил.

Историята за мъченическата смърт на Марина Антиохийска е записана от свидетелят на екзекуцията Теотим. Той погребал светицата и построил църква върху нейните мощи. Веднага започнали да се случват чудеса и знамения, особено при изцеление на душевно болни и обладани от демони.

През 8 в. Императрица Мария пренася мощите на Светицата в Константинопол, където остават до похода на кръстоносците през 1204 г.

Света Великомъченица Марина Антиохийска е покровителка на Марини и Маргарити. Молитвата към нея помага за изцеление на физически и душевни заболявания, за преодоляване на грехове, защита от клевета и зло, утешава в скръб. Невинно осъдени и жертви на беззаконие се обръщат към нея за помощ, фермери молят да отърве реколтата от вредители.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица