11 януари – Преподобни Теодосий Велики

11 януари Теодосий Велики
Празници

11 януари – Преподобни Теодосий Велики

На 11 януари Българската Православна Църква почита паметта на преподобни Теодосий Велики – християнски светец, основател на манастири в Палестина. Почитан като светец в православната и католическата църква.

12 Януари “Света Татяна”

17 Януари – Антоновден

11 януари – преподобни Теодосий Велики

Всяка година на 11 януари имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Теодосий, Теодоси, Тедо, Тео, Богдан, Богдана.

Преподобни Теодосий Велики е роден в Кападокия, на територията на днешна Турция. Родителите му били християни. Още от детството си Теодосий е ръкоположен за църковен четец. В младостта си той пътува до Светите земи в Йерусалим. По пътя за Антиохия той срещнал Симеон Стълпник, който го благословил и пророкувал бъдещото му Божие служене.

В Йерусалим Теодосий Велики посещава местата на евангелските събития и става ученик на монаха Лонгин (древна кула в Йерусалимската крепост, при портата на Яфа).

Стремейки се към отшелнически живот, след известно време свети Теодосий отишъл в пустинята и се заселил в пещера, в която според легендата прекарали нощта трима мъдреци, дошли да се поклонят на Родения Спасител на света. В него той живял 30 години в голямо въздържание и непрестанна молитва.

Желаещите да живеят под негово ръководство постепенно започнали да се стичат при подвижника и скоро около Теодосий се образувала монашеска общност. Когато пещерата вече не побирала събралите се монаси, монах Теодосий започнал да се моли на Господа да му посочи място за манастира. Като взел със себе си кадилница със студени въглища, монахът тръгнал през пустинята. На едно място изведнъж въглените пламнали и се понесъл аромат на тамян. Именно на това място отшелника основал първия скинобитен манастир или Лавра, който получава името Лавра на Теодосий Велики.

Той въвел монашеския устав на Василий Велики. До края на живота на Теодосий Велики в манастира са живели около 400 монаси от различни страни.

На същото място са построени още няколко църкви, в които се богослужи на различни езици. Също така Теодосий създава редица места и болници за монаси и миряни, както и приюти за възрастни и бедни хора.

При Теодосий Велики душевен мир намерили не само монаси, но и миряни – бездомници, бедни, болни. Господ чул молитвите на преподобни Теодосий и умножил запасите, така че те да бъдат достатъчни за братята и за многото бедни бездомници, които намерили подслон и храна по време на глада.

По време на управлението на император Анастасий I (491 – 518 г.) в столицата на империята се изострят религиозните спорове, започват да се отричат ​​решенията на Четвъртия вселенски събор. Императорът, който се придържал към монофизитството, предприел гонения. Монахът Теодосий Велики твърдо и жертвеготовно се изправил в защита на Православието и написал писмо от името на отшелниците до императора, чрез което го изобличил за ерес, а след това, като дошъл в Йерусалим, в църквата на Божи гроб от амвона той провъзгласил: „Който не почита четирите Вселенски събора, както и четирите Евангелия, да, ще бъде анатемосан! Заради опозиционните си действия Теодосий Велики е хвърлен в затвора, от който излиза след смъртта на Анастасий (518 г.).

Преподобни Теодосий Велики напуснал тленното си тяло през 529 г. на 105-годишна възраст след продължително боледуване (лежал цяла година на болнично легло). Тялото на Теодосий е положено в пещерата на тримата мъдреци.

18 Януари – Атанасовден

Николай II оцелява по чудо на Богоявление

Tagged , ,
на горе