10 фрази, които не бива да казвате на детето си

10 фрази, които не бива да казвате на детето си
Интересно Психология

10 фрази, които не бива да казвате на детето си

Възпитанието на децата не е лесна задача понякога, но все пак има 10 фрази, които не бива да казвате на детето си. Детските психолози съветват родителите да не казват определени думи на детето си, независимо на колко години са. Дори детето да е на годинка, то разбира всичко, дори и вашата интонация.

Проучване: Спомените на детето започват след втората година

Как да развием потенциала на детето, за да се справя добре в живота

Силата на любвта и на какво е способна тя

В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Вижте кои са 10 фрази, които не бива да казвате на детето си:

Ти не можеш да направиш нищо – позволи ми да го сторя аз!

Тази фраза наранява детето и предварително го програмира за провал. То се чувства неловко и в бъдеще започва да се страхува да поеме инициативата, мислейки, че майка му отново ще бъде нещастна.

Вземете го, само се успокойте!

На някои родители им е трудно да издържат много часове на мрачното „моля, дай го“. Но като се съгласяват да дадат на детето това, което иска, родителите по този начин му дават ясно да разбере, че с хленченето може да се постигне всичко и „не“ на майката или бащата не трябва да се приема насериозно. По-добре го успокойте и прегърнете.

Не бива да казвате на детето – Ако видя това отново, ще видиш ти!

Както показва практиката, обикновено нещата не отиват отвъд заплахите, но това плаши детето. То трябва да знае какво да очаква от родителите си в този или онзи случай. И демонстрирането на сила пред детето и нервните ви сривове са неприемливи.

Казах – спрете веднага!

Не бъдете толкова груби с детето си! Ако го допуснете, можете да се извините. Детето се обижда, чувства се напълно безсилно и вместо да престане да ви лази по нервите, започва да протестира – децата плачат и действат, тийнейджърите мълчаливо си тръгват и се затварят в себе си.

Не бива да казвате на детето – Трябва да разбереш, че…

Много деца имат защитна реакция към тази фраза и нейното скучно продължение. Детето не разбира „морала“ и като не ви слуша, превключва на нещо друго. Ученията се възприемат най-зле от детето, когато е развълнувано, разстроено или ядосано. Запомнете: вашето дете също е човек, който има „проблем“ и в момента е зает с него. Затова не възприема дори най-правилните ви разсъждения.

Не бива да казвате на детето – Момчетата (момичетата) не се държат така!

Постоянно повтаряйки това, родителите внушават определени стереотипи на детето. В резултат на това в зряла възраст едно момче ще възприеме собствената си емоционалност като нещо недостойно, а едно момиче ще изпита комплекси за „неженска“ професия или недостатъчно почистен апартамент.

Не се тревожи за дреболии!

Може би за дете това не е глупост! Върнете се в детството си! Да, едно дете може да започне да се притеснява, че не му е дадена пишеща машина или къщата, направена от кубчета, се е разпаднала. В неговия малък свят това са важни неща! Демонстрирайки пренебрежение към проблемите на детето, рискувате да загубите доверието му.

Не бива да казвате на детето – Пази здравето ми!

Често някои майки казват това на децата си. Но разберете, рано или късно, всичко това престава да се приема на сериозно от тях, както в приказката за овчаря и вълците. И по навик детето може да не обърне внимание на наистина лошото здраве на майката. Детето ще си помисли, че мама се оплаква, само за да спре да вдига шум, да скача, да си играе и т.н.

Не, няма да го купим – няма пари (скъпо е)!

Трудно е да се обясни на детето защо не трябва да купувате всичко. Но от тази фраза следва, че ако мама или татко имат пари, тогава можете да купите каквото искате! Детето разбира тази фраза по този начин. Не е ли по-добре в този случай да кажете: „вече имаш такава играчка“, „много шоколад е вреден“ и т.н. Да, трудно е за обяснение! Но детето трябва да разбере защо родителите не му го купуват.

Всички деца са като деца, а ти…

…Горко ми, мърляч, чепат и т.н. Такива етикети не трябва да се „окачват“ на децата! Това понижава самочувствието им и те наистина започват да го оправдават.

Ето това са 10 фрази, които не бива да казвате на детето си. Лесни и масови са, често се казват от родителите, но вие бъдете изключение – детето ви ще ви е благодарно някой ден. Вие също ще сте доволни от човека, който сте възпитали и отгледали.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе