20 мощни техники за комуникация, които ще преобразят връзката ви

връзката ви
Любов и партньорство

20 мощни техники за комуникация, които ще преобразят връзката ви

Понякога липсата на комуникация не е само по ваша вина, но това пак пречи на връзката ви. Честно казано, необходими са двама, за да разговарят. Но понякога единият човек може да затрудни другия, който се опитва да започне разговора. Ако половинката ви просто не иска да се открие, това е проблем, върху който трябва да работите, защото в дългосрочен план може да има негативно влияние върху взаимоотношенията ви. Хубавото е, че има решение, но трябва да работите върху общуването с половинката.

Ето някои техники за комуникация, които можете да използвате, за да го накарате най-накрая да говори за проблемите си и да подобрите връзката ви:

Никога не бъдете обвинителни

Ако пристъпите към дискусията си с такава нагласа, тя бързо ще се оформи в кавга. А когато някой се кара, той се чувства нападнат. Ако карате партньора си да се чувства нападнат всеки път, когато искате да разрешите нещо, никога няма да стигнете доникъде.

Хората, които се чувстват сякаш са обвинявани за нещо, веднага преминават в отбранителна позиция. Това означава, че няма да можете да говорите за нищо, защото те ще се затворят в себе си, за да се предпазят от нараняване. Запазете спокойствие и ще проведете много по-добър разговор.

Започнете с това как се чувствате

Ако наистина искате партньорът ви да ви обърне внимание, започнете разговора с това как се чувствате. Това е една от най-важните техники за комуникация във връзката ви и е от решаващо значение, защото ако веднага започнете с недостатъците си, той ще спре да слуша.

Никой не иска да чува за всичко, което прави погрешно. Ако обаче говорите за това как сте разстроени, той ще иска да чуе защо. Той се интересува от вас. Това означава, че се интересува от вашето щастие и ако не сте щастливи, ще иска да знае защо.

Направете го нещо редовно

Просто придобийте навика да си говорите един на друг за доброто на връзката ви. Наистина трябва просто да го правите. Всеки ден сядайте и говорете за деня си. След това обсъдете всички проблеми, които може да имате. Отначало може да ви се стори странно, но ще го усвоите.

Можете дори просто да споменете как сте малко огорчени от начина, по който ви е отсвирил, когато сте задали въпрос. Дори малките неща трябва да се обсъждат и ако превърнете това в редовна част от връзката ви, партньорът ви просто ще се отвори автоматично след известно време.

връзката ви
20 мощни техники за комуникация, които ще преобразят връзката ви

Задавайте много въпроси

Ако имате половинка, която просто не иска да ви се открие сама, ще трябва да използвате въпроси. Просто задавайте много от тях. Можете просто да започнете с въпрос за деня му и да се задълбочите малко повече.

Попитайте дали е щастлив във връзката ви. Говорете за това какво мисли за интимния ви живот. По-лесно е да го накарате да говори, ако първо бъде подканен. Освен това, докато разбере какво правите, той вече ще е дал куп информация, която ще ви бъде полезна.

Поддържайте тона си спокоен

Можете да водите сериозни разговори за това, че не сте доволни, без да използвате груб тон. Ако останете спокойни и дори щастливи, това ще увеличи шансовете ви да накарате партньора си да говори повече за връзката ви.

Когато сте в добро настроение, той не усеща нищо сериозно, дори ако темата стигне до там. По този начин е по-вероятно да получите от тях честен отговор. Поддържайте лекия тон и ще имате много повече късмет.

Бъдете честни

Просто дръжте нещата във връзката ви открити и честни. Не лъжете само за да накарате партньора си да говори с вас. Ако просто говорите за това как се чувствате и за какво искате да говорите, той ще ви бъде по-благодарен, отколкото ако излъжете. Освен това, ако сте открити и честни, той ще почувства необходимост да бъде същият.

Споделете уязвимостта си

Във връзката ви трябва да сте уязвими. Отварянето на себе си ще помогне на партньора ви да види, че е нормално да го прави. Вие ставате много по-близки и се обвързвате по-дълбоко, колкото повече се отваряте един към друг.

Следователно можете да помогнете на партньора си, като приложите една от най-добрите техники за комуникация – да бъдете уязвими. Говорете за страховете си, за връзката ви или дори за нещата, от които се страхувате по принцип. Ще видите колко много ще му помогне да ви покаже как се чувства в действителност.

Попитайте дали разбира

Ако наистина искате да сте сигурни, че комуникацията във връзката ви е ефективна, попитайте дали той разбира откъде идвате. Често партньорът ви може дори да не го разбере, но въпреки това ще се съгласи.

Ако попитате дали разбира, е по-вероятно да ви даде честен отговор. Може да каже „не“. Това не само ви подсказва, че трябва да бъдете по-конкретни, когато обяснявате нещата, но и ще ви позволи да отделите време, за да се уверите, че е разбрал.

Не се опитвайте да говорите, когато е зает

Ако е зает или закъснява, или не е в добра позиция да седнеи да обсъди нещата, тогава не се опитвайте. Много проблеми във връзката ви възникват, когато се опитвате да говорите за деликатни въпроси в неподходящо време. Първо се уверете, че той се е успокоил и отпуснал.

Знайте, че ще е необходимо време, за да стане ефективен

Това няма да се случи веднага. Ако сега не сте добри в общуването, ще трябва да се потрудите, за да го постигнете. Хубавото е, че ще се подобри. Просто трябва да работите върху това всеки ден и да се уверите, че партньорът ви е готов да работи с вас за доброто на връзката ви.

Слушайте повече, говорете по-малко

Понякога най-добрият начин да накарате партньора си да се отвори е да бъдете отличен слушател. Покажете му, че думите му са злато за вас. Не забравяйте, че когато говорим твърде много, често пропускаме да чуем и разберем гледната точка на партньора си.

Важното е да му дадете сцената и светлината на прожекторите, като оставите мислите и чувствата му да бъдат водещи. Този подход не само го кара да се чувства ценен, но и ви осигурява безценна представа за неговия свят.

Използвайте „ние“ вместо „аз“ или „ти“

Тази малка промяна в езика насърчава екипния дух. То е като да кажете: „Ние сме заедно в това“, което може да бъде супер окуражаващо. Може би си мислите: „Какво значение има това?“ Е, помислете за промяната в тона, когато „Мисля, че трябва да говорим повече“ се превръща в „Бихме могли да се възползваме от повече общуване“ или когато „Трябва да ме слушаш“ се трансформира в „Трябва да работим върху това да се изслушваме един друг“.

Виждате ли как това променя атмосферата от конфронтационна към съвместна? Това е малка промяна във формулировката, но тя прави голяма разлика в начина, по който посланието се приема и обработва, а това е положително за връзката ви.

Не забравяйте комплиментите

Правете комплименти в разговорите си. Лесно е да се почувствате удобно във връзката ви и да забравите да изказвате положителните неща. Когато сте с някого от известно време, може да предположите, че той вече знае как се чувствате, но да го чуете може да е от голямо значение.

Да кажете на партньора си: „Ти се справи много добре с тази ситуация“ или „Харесва ми колко страстно се интересуваш от хобитата си“, може да озари деня му. Тези малки утвърждения са като слънце за връзката, като напомнят и на двама ви защо сте страхотни заедно.

Редовно изразявайте признателност

Редовните дози благодарност във връзката ви могат да направят чудеса. Наред с комплиментите е важно да изразявате признателност и за ежедневните неща.

Признавайте малките жестове, като например когато ви прави кафе или изслушва историята на деня ви. Тези благодарности могат да бъдат толкова прости, колкото да кажете: „Наистина оценявам, че правиш това“ или „За мен означава много, че винаги си там, за да ме изслушаш“.

връзката ви

Избягвайте играта на обвинения

Това е може би една от най-важните техники за комуникация във връзката ви. Посочването с пръст е забранено. Когато се впуснете да търсите кой е виновен, губите от поглед по-голямата картина – решаването на проблема.

Вместо да си играете на детектив, който е причинил проблема, насочете вниманието си към това как можете да го разрешите заедно. Този подход не само предотвратява изострянето на ситуацията, но и насърчава чувството за партньорство и екипна работа. Става дума за намиране на решения, а не на виновници.

Запазете миналото в миналото

Изтеглянето на стари проблеми в една връзка е като повторно четене на лоша глава в добра книга. А сега си представете следното: обсъждате нещо актуално, може би става дума за това колко често да излизате или за балансиране на бюджета, и изведнъж, от нищото, се повдига въпрос отпреди три години.

Това е като да ви удари „Помниш ли, когато…“  изневиделица. Това не само отклонява текущия разговор, но и внася ненужно напрежение. Съсредоточете се върху текущата страница, върху настоящия проблем и устойте на изкушението да се върнете към минали глави.

Използвайте хумора разумно

Една добре поднесена шега в разговора може да бъде като лъжица захар с лекарство – помага за разведряване на настроението и може да направи трудните дискусии по-приемливи.

От решаващо значение обаче е да прецените правилно ситуацията. Ако партньорът ви вече е изнервен от нещо, например от грешка в работата или семеен проблем, разказването на шега може да не е най-добрата идея. Това може да прозвучи като пренебрежително или безчувствено.

Времето е от ключово значение

Времето в комуникацията е от решаващо значение във връзката ви. Повдигайте важни теми, когато и двамата сте спокойни, а не точно когато партньорът ви се прибира от дългия ден.

Помислете за това по следния начин: може да прилагате всички останали техники за комуникация безупречно, но ако сте избрали лошо време, усилията ви могат да се обърнат срещу вас. Това е все едно да се опитате да проведете задълбочен разговор по време на рок концерт – дори и да казвате всички правилни неща, времето и обстановката просто не са благоприятни.

Изчакайте спокоен, тих момент, в който и двамата можете да се съсредоточите и да бъдете възприемчиви един към друг. Тогава комуникацията във връзката ви има най-голям шанс да бъде ефективна и смислена.

Избягвайте да прекъсвате

Ефективната комуникация не се състои само в споделянето на собствените ви мисли, но и в изслушването на другата страна. Когато прекъсвате партньора си, вие по същество поставяте собствените си думи над неговите, което може да го накара да се почувства недооценен.

Преди да отговорите, оставете го да довърши изцяло мислите си. Тази практика показва уважение и гарантира, че сте разбрали напълно тяхната гледна точка.

Отразявайте неговия стил на общуване

Ако той е кратък, бъдете кратки и вие. От друга страна, ако е по-подробен и обширен, ангажирането с това ниво на детайлност показва, че сте инвестирали в разговора и сте готови да го посрещнете в неговата зона на комфорт.

Тази техника изключително много помага да се създаде усещане за хармония и намалява вероятността от неправилно общуване във връзката ви. Става дума за адаптиране към предпочитанията на другия човек, което прави разговора по-удобен и ефективен и за двете страни.

Tagged ,
на горе