Шаби шик преложенияидеи
Идеи за дома

Шаби шик стил

Какво е шаби шик?

Стилът шаби шик (shabby chic) е стил в интериорния дизайн, който се характеризира с цялостно усещане за спокойна и обитаема среда. Това е стил, който придава много топлина и чар на помещението, без непременно старите или износени мебели да тежат в интериора. 

Характерни са стила са изтърканите покрития – например боя, която е напукана или нащърбена, и смесени материали като захабено дърво, блестящи метали и пастелни, смели цветове. Всички те заедно създават една естетика, която не е свързана толкова с лукса, колкото с уюта и традициите в обзавеждането на хората от средната класа.

Стилът шаби шик е добре позната тенденция в интериорния дизайн, която съществува от няколко десетилетия. Елементите в обзавеждането представляват смесица от стара и нова естетика, но пресъздадена по непринуден, но изискан начин. Целта при създаването на интериор в стил шаби шик е да се създаде спокойна и уютна атмосфера, която да подчертае романтичното настроение и връзката с традициите в дома.

Той може да се опише и като смесица от нов и стар дизайн, преработени и сантиментални елементи, шикозен и цветен декор. Въпреки че акцентите на шаби шик често идват от миналото, това не означава непременно, че те са остарели. 

Шаби шик е по особен начин ретро стил – той е идеалният избор за тези, които търсят удобен, но елегантен интериорен дизайн. Стилистиката и елементите образуващи цялостната визия може да се открият във всичко: мебели, осветление и осветителни тела, тапети и различни цветове! Когато искате да закупите елементи за декорация, за да създадете този стил, търсете предмети, които са или винтидж, или са произведени преди много време, или пък може да се произведени специално в естетиката на шаби шик..

Шаби шик е по особен начин ретро стил – той е идеалният избор за тези, които търсят удобен, но елегантен интериорен дизайн. Стилистиката и елементите образуващи цялостната визия може да се открият във всичко: мебели, осветление и осветителни тела, тапети и различни цветове! Когато искате да закупите елементи за декорация, за да създадете този стил, търсете предмети, които са или винтидж, или са произведени преди много време, или пък може да се произведени специално в естетиката на шаби шик..

Какви са предимствата на шаби шик?

Предимствата на шаби шик стила включват: спестяването на разходи за обзавеждане; използването на стари мебели като скринове, бюфети, маси и столове, гардероби, етажерки. Такива елементи в обзавеждането се рециклират и стават част от интериора.  

Шаби шик е стил, който можете да създадете сами във вашия дом. Когато се опитвате да състарите дървени повърхности например, най-добрият ви съюзник ще бъде добрата стара шкурка. С малко практика и търпение можете да създадете ефектна дървена патина. Ако усвоите техниката, намесата ви ще направи повърхността на дървените плоскости да изглежда така, сякаш са минали десетилетия от покупката ѝ.

Предимството на този стил е, че дори несъвършените форми и материи могат да се окажат нешлифованият диамант, от който се нуждаете. Непринуденият ретро вид е в състояние да оформи характера на вашия дом.

Сред чисто естетическите предимства, мебелите от дърво впечатляват не само в тяхната простота, но и в тяхната автентичност. Затова те са толкова популярни и толкова важна характеристика за този стил. Предимството, което дървеното обзавеждане има пред другите материали, е възможността да създадете много уютен и близък до човека интериор.

Каква е разликата между винтидж и шаби шик обзавеждане

Винтидж стилът и шаби шик мебелите могат да се използват в интериорния дизайн. Ако шаби стил е самият стил, който е образуван от най-различни стари мебели и аксесоари за обзавеждане, то винтидж стила се отнася за сбор от мебели и елементи от едно конкретно минало време.  Предметите и мебелите от антикварните магазини и дори обикновените уебсайтове за мебели втора употреба дават възможност да закупите предмети с основните характеристики на двата стила. Запомнете обаче двата стила са съвършено различни като концепция.

Говорим за винтидж декор, когато вдъхновението за стая или пространство идва от предмет или колекция от предмети, които или датират от определен период, като например 50 -те години на миналия век, или които са по -модерни, но проектирани да изглеждат така, сякаш произхождат от тази епоха.

Шаби шик е стил в интериорния дизайн, който използва мебели и декорации, които изглеждат употребени или състарени. Отнася се също за чисто нови мебели и аксесоари, които нарочно са направени така, че да изглеждат стари. Често шаби шик мебелите и декорациите се свързват с изключително женствената визия на елементите. Понятието може да се използва както за цялостния облик, така и за отделните мебели и предмети.   Мебелите изглеждат износени, за да създадат усещане за домашен уют.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Шаби шик стил

Embed from Getty Images

Интериорният стил шаби шик възниква във Великобритания като средство за висшата средна класа да възпроизведе естетика, типична за селските и градски къщи, които са били обитавани от едно семейство с поколения назад. Изтърканите шикозни мебели в тези образцови домове са винтидж, защото се предават от поколение на поколение.

Шаби шик интериор

Шаби шик е интериорен стил, който черпи вдъхновение от миналото. Често се свързва с рустикални мебели в провинциален стил и старомодни модели. Традиционно шаби шикът е с топла, земна цветова палитра, но може да се използва и в по-съвременни условия, за да се създаде уютно пространство за живеене, което предизвиква носталгия, без да е прекалено натрапчиво или затормозяващо за домакини и гости.

Шаби шик е стил, който се събира в себе си елементи от винтидж, рустикалната и шаби шик естетика. Тенденцията в интериора е за изтъркани мебели и декорации, които обикновено се съчетават с по-модерни акценти като кадифена тапицерия или боядисани стени. Мебелите в стил шаби шик изглеждат стари, но все още са в перфектна форма.

шаби шик в интериора

За да оформите стая в стил шаби шик, е препоръчително да следвате следните принципи. Първо, избират се няколко основни антикварни предмета, от които ще се ръководи темата. По-добре е те да бъдат мебели, защото създават усещане за наситеност на интериора. Всички материали трябва да са естествени, умерено разпределени и поставени на място.

Цветовата схема на интериора в стил шаби шик е създадена въз основа на цветовата схема на мебелите. Добре е, когато стените и подът са в същия цвят като основните елементи на интериора. Например, кремаво, бежово, розово, синьо, мента. Когато мебелите са в тъмни цветове, повече повърхности трябва да са бели като контраст. Това са само примери, обаче. Не е задължително да следвате написаното.

Интериорът може да бъде декориран по оригинален начин със смели цветове боя по стените, възглавници, завеси и др. Цветът на стените трябва да се различава от останалата част от декора, за да се създаде визуална разлика. Картините са чудесни за създаване на впечатление, без да са прекалено претрупани. Комбинацията от бели мебели и цветни акценти ще създаде интериор, който е едновременно модерен и стилен.

Шаби шик спалня

За декорирането на спалнята в стил „шаби шик“ голяма роля играят оригиналните детайли и старинните огледала. Въпреки че белият цвят е най-подходящият и приложим при обзавеждането на спалня в стил „шаби шик“, има още не малко възможности. Пастелните цветови нюанси са великолепен избор за интериорен дизайн в този стил. 

Независимо от стила, най-важната мебел в спалнята е леглото. То може да е в основата си състарено, направено от дървена мебел, но таблата за глава и таблата за крака трябва да са подплатени за удобство и здравина.  Драпериите, платовете, покривалата за спалнята, може да са в шаби шик стил, без никакъв проблем.  

Мебелите в стил шаби шик са най-добрият вариант, когато искате да добавите малко романтика в спалнята си. Стилът предлага множество възможности за интериор и ви позволява да внесете творчеството и индивидуалността си в интериора на спалнята. Освен това е екологичен, което го прави идеален за днешния модерен начин на живот и изискванията за помещението където спите.

Спалнята в стил шаби шик е не само шик, но и рустикална с естествените си материали и дърворезба. Този дизайнерски стил е създаден за тези, които искат да създадат автентичен външен вид, който да отговаря на тяхната индивидуалност.

Особено подходящи са гардеробите и леглата с износени повърхности. Те придават автентично и естествено усещане на интериора. С тях можете да превърнете спалнята си в истинско бижу, излъчващо стил и хармония.

Шаби шик кухня

Кухнята в стил „шаби шик“ е едновременно функционална и стилна, с подходяща комбинация от исторически елементи. Това е дизайнерски стил, който е семпъл, но запазва естетическата си привлекателност чрез използването на еклектични елементи в обзавеждането.   

Шаби шик стил
Шаби шик кухня

Прилагането на стила „шаби шик“ в кухнята ви има много предимства. Една от основните причини е, че той лесно може да допълни всеки съвременен стил на обзавеждане, независимо дали е традиционен или модерен. Освен това не е задължително да инвестирате много пари в този тип дизайн; можете да преобразите съществуващото си пространство с помощта на прости проекти „Направи си сам“ и евтини материали.

В кухнята, както и в живота, е важно да има съчетание между модерно и рустикалното, грубото. Стилът „шаби шик“ е добър начин да постигнете този микс. Този тип кухня има стари елементи с намек за модерни и индустриални нотки, но също така използва дърво и камък за рустикален привкус .

Характерни за кухнята в стил шаби шик са мебелите, които са износени, овехтели и ожулени, но са съчетани с елегантни елементи.

Представете си стар шкаф, напомнящ за килера на баба, но с красиви лъскави дръжки. Или стар изтъркан стол, но с нова тапицерия. Какво ще кажете за остров в средата на кухнята, направен от старо дърво, но с мраморен плот?

Кухните в стил „шаби шик“ обикновено са изградени от възстановени и преработени материали, като стари шкафове, мебели и дори осветителни тела. Те могат да бъдат украсени и с предмети като стари чинии и съдове, винтидж полилеи и лампи в стил Тифани – всички те придават на помещението усещане за носталгия, което е топло и приканващо. Със сигурност това повишава апетита.

Шаби шик баня

Ако харесвате леки, романтични и вдъхновени от ретро стилове декорации, тогава стилът шаби шик е подходящ за вас. И то не къде да е, а можете да го направите и в банята. Този дизайн ще преобрази помещението и ще го превърне в по-уютно и комфортно място. Независимо дали ще смените само крановете, ще сложите нова завеса или дървени рафтове и плетени кошници, има толкова много начини да придадете нов и различен вид в банята.  

Детайлите са важни за всеки стил, но в декора на шаби шик това важи с особена сила. Стига обаче да спазвате основното правило – какъвто и стил да приложите в банята, елементите трябва да са противовлажни, да издържат на влажната и мокра среда.

Банята в стил „шаби шик“ трябва да бъде обзаведена със същото внимание към детайлите като всекидневната или спалнята. Интериорът е изпълнен с винтидж декорации, старинни мебели и женствени акценти. Трябва да изберете такива материали и довършителни елементи, които да хармонизират с уютния интериор и същевременно да работят добре във влажен микроклимат.

Първата ви стъпка е да изберете идеалната тоалетна. Пиедесталът или конзолата ще осигурят фокусна точка и трябва да са изработени от порцелан или керамика. След това трябва да закупите някои мебели за това пространство. Наред с кадифените завеси са необходими и нови кърпи.  

Старите и захабени отворени рафтове или шкафове ще бъдат идеален акцент в стил шаби шик за банята, където да поставите тоалетните си принадлежности.

Можете да ги комбинирате със старинно огледало в рамка, винтидж кранчета или брава на вратата. Друга идея е да не изхвърляте любимата си старинна кофа за боклук, а да я използвате; както и да отредите място за свещи, сапун, паста за зъби и други неща от първа необходимост в банята. 

Вижте тези прекрасни шаби шик идеи за банята

Добавете мебели във винтидж стил, за да обновите пространството си веднага. А ако разполагате с допълнително пространство, помислете за инсталиране на свободностояща вана върху стилизирани крачета. Освен това е по-лесно да се създадат местата за съхранение на продуктите за баня, което ще въведе ред в помещението. Да, банята също може да бъде шаби шик.

Шаби шик мебели

За да постигнете съвършения шаби шик вид, е необходимо да използвате стари и износени мебели; нови умишлено състарени мебели или употребяваните мебели. Трябва да използвате и естествени материали като дърво и метал, които се считат за елегантни и стилни. Накрая, трябва да декорирате с тъкани, като кадифе или лен. 

Стилът на мебелите шаби шик е идеален за малки балкони или вътрешни дворове, тъй като подобрява градинската атмосфера. С помощта на стила „шаби шик“ можете да превърнете мебелите си в произведение на изкуството. Това е достъпен начин да създадете пространство, което е едновременно функционално и красиво. 

Различни техники, включително патиниране и восъколеене, боядисване и деформиране, могат да ви помогнат да постигнете желания вид. Много често тези техники са сложни за обикновения човек. Да, в мрежата можете да видите най-различни начини за състаряване на мебелите, но трябва да имате сигурни ръце, за да се осмелите сами да създавате „новите” мебели.

Можете да разгледате онлайн много мебели в стилистика шаби шик и начините как се правят и създават. Понякога е по-добре просто да видите снимка, отколкото да прочетете какво точно представляват. Просто напишете в търсачките „снимки шаби шик мебели” и ще видите сами разнообразието от решения.

Шаби шик цветове

Ярката цветова палитра е един от определящите фактори за стила. Стените, мебелите и аксесоарите са доминирани от бяло, придружено от меки пастелни цветове, особено бейби розово, избледняло жълто, измито синьо, бледо кафяво, бежово и сиво. 

Естествените цветове на дървото са рядкост в тези дизайни. Съчетава се минималистичен цвят с максимален акцент в детайла. Елегантната актуализация с успокояващи неутрални цветове, красиви тъкани и богато украсени аксесоари е много търсена. 

Вижте една добра идея за за шаби шик таг

За изтънчен поглед към шаби шик се придържайте към палитрата от почти бели и кремави цветове, като за интерес добавите светло и изтъркано дърво. За да не изглежда визията ви прекалено плоска, използвайте аксесоари с много детайли и текстури, включително плетива, драперии, ленени покривала и др.

Иначе ако може да се даде някакъв списък на шаби шик цветовете: тебеширено бяло; млечен крем, старо злато, цвят шампанско; метални отблясъци на розово, лилаво, синьо, зелено, морско синьо, морско червено; метален цвят като на старите оръжия, приглушено розово, старо сребро и още десетки цветове, за които дори не сте си помисляли, че съществуват.

Ако обичате смелите основни цветове, шаби шикът не е за вас. Споменатите тебеширено бяло, приглушено сиво, бледо розово и избледняло зелено – всички те имат място в изискания шаби шик интериор. За да създадете илюзията за възраст, тъканите могат да изглеждат стари, износени, избледнели, но трябва да създават мекота. Тя може да дойде от цветовете. Те имат функцията да оформят цялостната шаби шик визия в интериора.

Tagged , , ,
на горе