Царска торта - най-вкусната торта!
Идеи за дома

Царска торта – най-вкусната торта!

Скъпи приятели, днес ще ви представим рецепта за невероятно вкусната – Царска торта.

И така, да започваме…

Необходими продукти:

– 100 гр. орехови ядки;

– 5 яйца;

– 200 гр. захар;

– 170 гр. брашно;

– 50 гр. царевично нишесте;

– 10 гр. бакпулвер;

– 1 круша;

– 1 ч.л. масло;

– 1 с.л. захар;

– 1 с.л. мед;

– 1/2 ч.л. канела;

– щипка сол;

– 1 с.л. сок от лимон;

– 600 гр. заквасена сметана + още 2 с.л.;

– 250 гр. варено кондензирано мляко + още 2 с.л.

ДОМАШНА ТОРТА за семейството, със или без повод

Начин на приготвяне:

Нарежете на парченца по-голямата част от количеството орехови ядки. Необходимо е да запазите малко за финалните щрихи на тортата.

Чукнете всяко яйце по отделно, с цел да се избегне, ако има развалено. Сложете ги в дълбока купа и ги разбийте, като използвате миксер. Прибавете захарта и бъркайте, до изсветляване цвета на сместа.

Пресейте брашното, бакпулвера и царевичното нишесте. Прибавете към сместа. За да получите еднородна смес, е необходимо да използвате тел за разбиване на яйца и да бъркате много плавно и внимателно.

Към готовата хомогенна смес прибавете нарязаните орехови ядки. Разбъркайте внимателно.

Вземете форма с падащо дъно – 24 см. сложете на дъното хартия за печене, намаслете я цялата и поръсете с брашно.

Прехвърлете сместа за блатовете във формата.

Печете в предварително загрята на 180°С фурна, в продължение на около 40 минути.

След като се изпече, до суха клечка. Извадете от формата. Оставете да изстине. След това увийте в стреч-фолио и сложете в хладилника за около 2 часа.

След това вземете и внимателно почистете крушата. Нарежете я на кубчета.

В подходящ тиган сложете 1 ч.л. масло + 1 с.л. захар + 1 с.л. мед + 1/2 ч.л. канела и щипка сол. Загрейте до получаване на хомогенна смес.

Добавете нарязаните на кубчета круши и 1 с.л. прясно изстискат сок от лимон. Оставете на котлона, като бъркате, да се готви за 3 минути.

Извадете от хладилника основната част за тортата. С помощта на остър нож внимателно отстранете горният слой – съвсем тънко. Останалата част нарежете на три равни по дебелина „филии“, т.е. ще получите трите блата.

За крема:

Смесете в дълбока купа 250 гр. кондензирано мляко + 600 гр. сметана. С помощта на миксер бъркайте до получаване на гладка смес.

Сглобяване на тортата:

За целта използвайте форма с падащо дъно, но с по-високи стени от 24 см.

На дъното положете първият блат. С помощта на силиконова шпатула нанесете слой от крема и накрая 1/2 от количеството круши.

Вторият слой – по идентичен начин с първия.

Положете третият блат и нанесете останалото количество крем.

Така приготвената царска торта оставете за няколко часа в хладилника, за да се стегне.

Малкото количество орехи, което заделихте, поставете в блендера.

Извадете тортата от хладилника и внимателно отстранете страничната част на формата.

Поръсете я със смлените орехи.

За декорация пригответе крем от 2 с.л. кондензирано мляко + 2 с.л. сметана. Разбийте с миксера. Напълнете в шприц и украсете.

За финал – поръсете с шоколадови стърготини.

 

 

Tagged , , ,
на горе