10 най-добри храни против стареене
Здраве и красота

10 най-добри храни против стареене

Храни против стареене съществуват. Кожата е невъзпятият герой на органа. Кожата е първият орган от тялото ви, който показва вътрешни проблеми. Ако сте хранили тялото си с добро хранене като антиоксиданти, здравословни мазнини, вода, витамини и други микроелементи, тялото ви ще покаже признателност чрез най-големия си орган – кожата.

Тъй като стареенето на кожата започва отвътре навън, първо трябва да се погрижите за диетата си. Разбира се, балансираната диета е ключовият фактор за забавяне на стареенето на кожата, но трябва да се имат предвид и други фактори, свързани с начина на живот, като защита от слънцето и вашия режим за защита на кожата. Храни, богати на витамини и минерали, могат да помогнат за забавяне на някои признаци на стареене.

Храните против стареене съдържат главно различни витамини, елагова киселина и естествени бустери на колагена. Колагенът се намира в средния слой на кожата ви, което спомага за плътността и плътността на кожата. С напредване на възрастта колагенът се изчерпва, но яденето на добра храна помага на кожата ви да сияе и сияе естествено. Храни, богати на витамин С, могат да помогнат за намаляване на признаците на стареене на кожата.

Ето най-добрите храни против стареене за здрава кожа, докато остарявате грациозно:

1: Авокадо

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Авокадото е най-вкусният плод, който имаме с множество хранителни вещества. Авокадото е с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които могат да подхранват кожата ви и да предотвратят сухота. Той също така действа като противовъзпалително средство, за да поддържа правилното функциониране на имунната ви система.

Проучванията показват, че лутеинът и зеаксантинът в плодовете могат да помогнат за защита на кожата ви от UV увреждане. Освен това то е от тези храни против стареене, което е пълно с витамини A, B, C, E и K, които помагат на кожата ви да сияе и да изглежда прекрасно. Можете да добавите авокадо към салати или да направите здравословен пудинг с него.

2: Броколи

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Броколите са от тези храни против стареене, които са пълни с противовъзпалителни свойства! Той е богат на витамин С и витамин К, които са най-добрите антиоксиданти против бръчки. Вашето тяло се нуждае от витамин С, за да синтезира колаген, който е поддържащата система на кожата. Опитайте се да ядете броколи сурови или на пара за по-добри резултати. Можете да го добавите към салати или супи. Освен това е с високо съдържание на фибри и калций.

3: Ядки

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: freepik

Ядките са пълни с различни хранителни вещества като протеини, витамин Е, етерични масла, минерали и антиоксиданти. Бадемите и орехите са пълни с витамин Е, който е много полезен за защита на кожата ви от UV лъчите на слънцето. Витамин Е също помага за укрепване на кожата и придаване на блясък. Можете да поръсите малко ядки върху салати или да ги разбъркате в супата за малко хрупкане.

Орехите имат най-високото съдържание на антиоксиданти от всички ядки и са с високо съдържание на омега-3 мазнини. Тази комбинация ги прави отлична противовъзпалителна закуска за подобрена кожа (и здраве като цяло). Орехите също могат да помогнат за подобряване на здравето на храносмилането. Здравето на кожата е тясно свързано със здравето на нашия микробиом, а доброто здраве на червата помага на кожата да поддържа хомеостаза за оптимална защита, контрол на температурата и задържане на течности.

Препоръчваме да включите боровинките във вашата диета като лесен и вкусен начин за насърчаване на ползите против стареене. Тези малки хранителни центрове са пълни с антиоксиданти, наречени биофлавоноиди, които могат да помогнат за укрепване на артериите, да поддържат здравето на кожата и да имат противоракови свойства. Боровинките също могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Тези храни против стареене са изключително полезни.

4: Черен шоколад

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Любимите на всички шоколадови бонбони са питателни, тъй като са пълни с антиоксиданти дори повече от горските плодове. Яденето на шоколадови бонбони (не твърде много) може да осигури свойства против стареене. Те съдържат какаови флаваноли, които са мощни антиоксиданти, които предпазват кожата ви от слънцето. Той също така предпазва кожата ви, като подобрява притока на кръв, което помага за подхранването на кожата ви и като подобрява влажността на кожата. Уверете се, че избирате само черен шоколад с най-малко 70 процента какао в него.

Магнезият, друг противовъзпалителен минерал, е в изобилие в черния шоколад. Магнезият намалява стреса и увеличава продължителността и качеството на съня, като и двете допринасят за стареенето на кожата . Просто не забравяйте да проверите количеството добавени захари в любимия си тъмен шоколад – твърде много захар може да причини кожни проблеми. Захарта има вреден ефект върху колагеновите влакна, според изследване на Медицинския колеж на университета Бейлър, и може да накара кожата да изглежда твърда и по-малко еластична.

Вярваме, че цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути, лимони и лайм могат да бъдат отличен избор, когато става въпрос за храни, богати на витамин С. Тези плодове не само съдържат антиоксиданти, но също така осигуряват значителни количества витамин С, който може да допринесе за борбата с бръчките и насърчаване на здрава кожа. Тези храни против стареене ще ви помогнат да подобрите кожата си.

5: Сладки картофи

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Малко се знае, но сладките картофи са много полезни за здравето на кожата. Те са заредени с витамин А, който ви помага да се преборите с фините линии и бръчки, като съживява увредения колаген. Яденето на сладки картофи и други храни, богати на витамин А, също може да ви даде прекрасен блясък. Просто ги намажете с малко необработен зехтин, сол и черен пипер, преди да ги изпечете във фурната за около 35 минути.

Съдейки по това, което видяхме, чаят и кафето могат да предложат и ползи против стареене на кожата. Проучване предполага, че полифенолите, открити в кафето и зеления чай, може да имат потенциала да управляват фотостареенето (стареене на кожата, причинено от излагане на слънце) и хиперпигментацията (потъмняване на кожата). Въпреки това е важно да имате предвид приема на кофеин и да имате предвид поносимостта на тялото си. Сладките картофи са от полезните храни против стареене.

6: Домати

Доматът и доматеният сок са с високо съдържание на ликопен, естествен каротеноид, който предпазва кожата от слънчевите лъчи. Варените или преработени домати са по-добри от суровите. Те са от тези храни против стареене, които ще ви помогнат да изгладите бръчките си.

7: Мазни риби

Мазните риби като сьомга, скумрия, риба тон са пълни с омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за блестящата кожа. Тези мазнини също са от решаващо значение за овлажняване на кожата и намаляване на възпалението на кожата. Тези риби са богати на витамин Е, цинк, който има заздравяващ рани материал, който помага за излекуване на акне и раздразнения.

Може да включите в диетата си храни, богати на витамин А, като отлична хранителна опция против стареене. Витамин А може да помогне за поддържане на структурата на кожата и намаляване на бръчките. Добри източници на витамин А включват яйчни жълтъци, моркови, тиква, черен дроб и обогатени зърнени храни. Добавянето на тези храни против стареене към вашите ястия може да поддържа здрава кожа и насърчава младия вид.

8: Нар

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Страхотна новина! Нарът е тоник против стареене. Може да ви помогне да изглеждате по-млади.

Той е от тези храни против стареене, който води не само до по-сияйна кожа и по-млад вид, но и до по-здраво тяло и ум.

9.Пъпеш

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Пъпешите са вкусни. Те също са чудесен източник на широка гама от витамини. Яжте различен вид пъпеш всяка седмица за отлични ползи за здравето. Пъпешите са вкусен източник на витамини и други хранителни вещества.

Дините и пъпешът са лесни за намиране и евтини източници на чудесни храни против стареене. Добавете пъпеши към ежедневните си храни за голям здравословен тласък към вашата диета.

10.Боб

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Що се отнася до храни против стареене, бобът е един от най-добрите. Сърцето ви ще се влюби в здравословния протеин без мазнини и други анти-стареещи свойства на боба. Фасулът е страхотна храна против стареене и дълголетие. Те осигуряват здравословен протеин без всички мазнини, които намирате в животинските продукти.

Фасулът също така осигурява голям запас от антиоксиданти, които предотвратяват увреждането от свободните радикали. Включете боба в седмичното си меню заради неговите свойства против стареене.

Рутинна грижа за кожата:

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Наред със здравословната диета и начин на живот е важно да следвате здравословна рутинна грижа за кожата. Почистващият, овлажняващият и слънцезащитният крем са важни стъпки в грижата за кожата. Можете също така да добавите серуми против стареене към вашата рутинна грижа за кожата.

Заключение:

храни против стареене
10 най-добри храни против стареене снимка: pinterest

Храните, които ядете, могат да повлияят на здравето и външния вид на кожата ви, както и как кожата ви се променя с възрастта. Храните, богати на протеини, добри мазнини и антиоксиданти, по-специално, са свързани с най-много ползи за кожата.

Важно е и да помислите за защита на кожата си с други навици, включително носене на слънцезащитен крем, избягване на пушене, физическа активност и използване на подходящи продукти за грижа за кожата, в допълнение към яденето на питателна диета, богата на цели растителни храни. Следвайки тези съвети вие ще имате безупречна кожа.

Tagged , , ,
на горе