Освен, че е изключително полезна на хранителни вещества и витамини, тиквата е в основата на цял куп ястия – от супи, през основни, та до огромното разнообразие от десерти. В сезона на тиквите, сме сигурни, че ще искате да опитате ето тази проста, но същевременно изключително вкусна рецепта за тиквен сладкиш, без яйца и брашно. Тиквеният сладкиш е сочн, нежен и много вкусен! Всъщност е мокър сладкиш, така че определено го препоръчваме на всички любители на подобни печени изделия. Ако нямате тиква, тогава я заменете с моркови, няма да е по-зле.
Освен това и възрастните, и децата ще ядат тиква в тази форма. Приготвя се много просто и бързо.
За тестото:
Обелена и изчистена тиква 250 – 300 гр
Грис 1,5 чаши
Бакпулвер за тесто
Кисело мляко 1 чаша
Настърганата кора на един лимон
Захар – половин чаша (тук можете да коригирате количеството, взависимост от това колко сладко искате да бъде, а и от вида на самата тиква – има по-сладки сортове, както и такива, на които определено ще е нужно повече подслаждане)
Щипка ванилин
Шипка сол
За сиропа:
Половин чаша вода
3/4 чаша захар
Лимонов сок от 1 бр. лимон
Последователност на приготвяне
Обелете тиквата от кората, изчистете семките и влакната. Настържете на ситно ренде или смелете с блендер.
Изсипете киселото мляко в дълбока купа. Добавете гриса, смесен с бакпулвера, добавете и лимоновата кора. Разбъркайте добре.
Намажете форма с масло и я поръсете с грис. Разстелете тестото и печете във фурната на 180 ° за 35 минути.
Сварете сироп от половин чаша вода, 3/4 чаша захар и сока на 1 лимон. Залейте току – що изпечения сладкиш с горещия сироп и оставете да се охлади. Нарежете на парчета и не забравяйте да сварите ароматен чай преди сервиране.
Какво друго можете да добавите към тестото?
Шепа стафиди.
Нарязани орехи.
Сушени кайсии или сини сливи, нарязани на малки парченца.
Две ябълки, обелени от семките и нарязани на малки кубчета.
Няколко лъжици какао.
Джинджифил или канела.
Ключовата съставка на този вкусен сладкиш – тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати (по-голяма част от които са във вид на полезни фибри), белтъчини, витамини и микроелементи. Тиквата е бедна на прости захари и е нискокалорична. Като бонус, дори да преядете с тиква, това няма да се отрази негативно на липидния ви профил, защото тя не съдържа холестерол.
Витамините с най-високо съдържание в тиквата са витамин С, витамин Е и няколко представители на групата на витамин В-комплекс – рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселна (В9). Огромно значение има и високото съдържание на бета каротин, който организмът конвертира във витамин А.
В тиквата в най-високи дози се съдържат микроелементите калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор.
Вижте още ⤵️