Съвети за заети дами: Как да се справите с натоварения график

Съвети за заети дами: Как да се справите с натоварения график
Психология

Съвети за заети дами: Как да се справите с натоварения график

Днес много жени изпитват недостиг на време. Задачите и задълженията се натрупват като снежна топка и е изключително трудно човек да се организира. Затова ви предлагаме няколко съвета за справяне с натоварения график.

Не се пробвайте да направите всичко, избирайте приоритети

Това е изключително важно – когато сте заети, правете си списък с приоритети. Това ще ви позволи да направите нещата, от които наистина се нуждаете и да отложите другите за известно време.

В моменти на напрежение заради крайни срокове, не се паникьосвайте! Просто изпълнете задачите, които са наистина важни, а останалите отложете за по-късно или ги делегирайте на други. Ако графикът ви е зает и се опитате да правите всичко едновременно, ще изпаднете в отчаяние. Затова, когато имате възможност, не се страхувайте да отложите някои неща за по-късно.

Не отговаряйте на всички имейли и обаждания

Смятате ли, че трябва незабавно да отговорите на всички имейли или съобщения, които получавате? Истината е, че много често хората, с които разговаряте, не са толкова бързи и усърдни като вас, така че не е задължително да отговаряте на съобщение, още щом го получите. Ще се изненадате колко много проблеми могат да бъдат разрешени и без вашето участие и съвет.
Така че, следващият път, когато телефонът ви звъни, но знаете, че обаждането не е спешно, не отговаряйте. Опитайте се да си осигурите кратки моменти на почивка през деня. И не забравяйте, че ако не се погрижите за комфорта си, никой друг няма да го направи вместо вас.

Не се опитвайте да правите всичко перфектно

Перфекционизмът е добро качество. То те кара да усетиш детайлите и да изпиташ удовлетворение сега. Понякога обаче това може да се окаже и недостатък.
Ако смятате, че перфекционизмът ви вреди, тогава не е нужно да обръщате твърде много внимание на детайлите. Съвсем не е нужно винаги нещата да са перфектни, достатъчно е и да са просто добри.
Понякога си позволявайте да завършите работа или списък със задачи, без да проверявате задълбочено всеки детайл. В този случай поне ще сте изпълнили графика си.

Не се опитвайте да угаждате на всички

Няма нищо по-изтощително от това да се опитваш да угодиш на всички около теб. И тъй като никога не можете да го постигнете, спрете да му обръщате внимание. Не можете да контролирате какво мислят другите за вас и няма как да се харесате на всички. Правете каквото трябва и първо мислете за себе си.

Опитайте се да фокусирате енергията си върху неща, които ви засягат пряко – вашите емоции и чувства, преживявания и действия. Съсредоточете се върху нещата, които наистина заслужават вниманието ви. Това ще се отрази не само на психиката ви, но и на отношението на другите към вас.

Tagged , ,
на горе