10 сутрешни навика за здравословен живот

10 сутрешни навика за здравословен живот
Психология

10 сутрешни навика за здравословен живот

Искате ли да научите кои са най-добрите сутрешни навика за здравословен живот? Вие сте сутрешен човек? Бихте ли искали да бъдете, но губите битката всяка сутрин с будилника? Може да обвините родителите си: Изследванията показват, че нашата генетика и циркадни ритми влияят върху това дали е вероятно да скочим от леглото преди изгрев слънце с усмивка или не.

Всички търсим начини да живеем по-здравословен, по-щастлив и по-продуктивен живот. Виждаме множество статии и истории за рутините на предприемачите и се чудим какво правя грешно? Ами просто казано нищо. Да се ​​грижиш добре за тялото си не е мимолетна мода; това е съществена част от осигуряването на балансиран живот. Култивирането на здравословни навици носи положителни, трайни ефекти, които достигат далеч в бъдещето; за разлика от това, опитвайки се да напреднете с преки пътища, може да създаде безпокойство и може да доведе до по-сериозни физически заболявания надолу по пътя.

В днешния забързан свят поддържането на здравословен начин на живот може да изглежда като невъзможна задача. Но ако се съсредоточите върху промяната на дребните навици в ежедневието си, ще се възползвате от огромни награди надолу по линията.

Всъщност всяка рутина е уникална и зависи от средата, в която се намира. Все пак има някои малки навици, които можем да изберем, които в крайна сметка ще променят колко проспериращи са дните ни. Ето списък с 10 сутрешни навика, които можете да изберете и които ще променят живота ви:

Сутрешни навика, с които ще имате здравословен живот:

1. Отложете проверката на телефона си.

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Проверката на телефона веднага, като се събудим е един от най-вредните сутрешни навика. Всеки път, когато проверяваме телефоните си – особено след дълъг период от време, когато сме отсъствали, например когато спим – ние предизвикваме поток от стимулация и глупости в мозъчното си пространство.

За такова малко устройство телефонът ви съдържа много потенциални стресови фактори , като известия за новини, салдо по банковата ви сметка и текстови съобщения, които изискват вашето внимание точно сега. И за много от нас, след като проверим телефоните си, сме почти включени в електрическата мрежа през останалата част от деня. Защо не го отложите малко?

Когато се събудите, вие сте спали и сте в сравнително спокойно състояние. Не би ли било страхотно да поддържате това общо ниво на спокойствие толкова дълго, колкото можете? По-добре е за нашите тела и нашите реактивни емоционални системи да намалим колко дълго изпитваме стрес на ден.

Плюс това, първо да посегнете към телефона си, е бърз начин да провалите цялата си сутрешна рутина.

2. Пийте вода.

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Ползите от питейната вода са добре документирани. Знаете, че трябва да се хидратирате през целия ден , но една чаша вода сутрин задейства целия процес. Не само физиологично (защото, хей, получавате малко вода в тялото си след осем часа непиене), но и психически. Някой друг понякога стига до обяд или по-късно, само за да разбере, че не е изпил и капка от нещата?

Създаването на тези важни сутрешни навика да изпиете първата си чаша сутрин може да помогне много. Някои хора дори стигат дотам да поставят чаша вода на нощното си шкафче предната вечер.

3. Оправяйте леглото си

Оправянето на леглото ви може да изглежда като скучна работа, но след като придобиете навика да го правите всяка сутрин, ще сте благодарни, че сте го направили. Това е прост, но ефективен начин да се почувствате добре сутрин, като ви кара да се чувствате така, сякаш сте постигнали нещо. Оправянето на леглото ви означава, че няма да бъдете толкова примамвани да се върнете вътре, а също така прави вашето пространство да се чувства по-уютно. Това е от тези здравословни сутрешни навика, които ще ви помогнат да изградите здравословен начин на живот.

4. Планирайте деня си

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Без да имате график, лесно е да стигнете до края на деня, без да постигнете нищо важно. На сутринта направете списък с всички неща, които искате да постигнете, независимо дали това е на работа или в личния ви живот. Приоритезирайте задачите, които искате да постигнете, това ще гарантира, че денят ви е възможно най-продуктивен и процъфтяващ.

Не забравяйте да бъдете реалисти по отношение на целите, които си поставяте. Трябва да имате ясна визия за това как искате да протече денят ви, ще бъде само от полза в дългосрочен план. Планирането на деня е от здравословните сутрешни навика.

5. Отворете прозорците

Отварянето на прозорците (освен ако не е студено, разбира се) е идеалният начин за идеалните сутрешни навика да започнете сутринта си, особено ако работите от вкъщи. Оставянето на естествена светлина и свеж въздух е чудесен начин да се почувствате освежени, както и да ви накара да се почувствате по-будни и готови за предизвикателствата, които носи денят.

6. Участвайте в сутрешните упражнения

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Ангажирането с физическа активност първото нещо сутрин може да повлияе дълбоко на цялостното ви здраве и продуктивност. Сутрешните тренировки са свързани с подобрено физическо представяне, подобрено настроение и по-добри нива на кръвната захар и хормоните. Включването на упражнения в сутрешната ви рутина може да повиши вашата мускулна сила, издръжливост и цялостно здраве, като се подготвите за успешен ден. Сутрешните упражнения задължително трябва да бъдат включени във вашите сутрешни навика.

7. Събуждайте се по едно и също време

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Сега няма да пишем за събуждането в 5 сутринта всяка сутрин, защото честно казано, това не е за всеки. Трябва обаче да намерите време, което ви подхожда, и да се събуждате по това време всяка сутрин. Като имате определено време, тялото ви ще свикне с него и в крайна сметка това ще се превърне в навик, който дори не забелязвате. Наличието на установена рутина е важно, така че тялото създава ритъм, знаейки точно кога ще заспите и кога ще се събудите.

От съществено значение е, когато изберете време, подходящо за вас и вашия начин на живот, това да ви дава достатъчно време да се подготвите, преди да трябва да се заемете с работа. Събуждането 10 минути преди да тръгнете просто започва деня лошо, като бързането създава стресиращо начало на деня. Опитайте се да се събуждате по едно и също време и ще видите, че това е от полезните сутрешни навика.

8. Консумирайте здравословна храна

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Здравословното хранене може да направи чудеса за вашето благополучие! Една балансирана диета с достатъчно протеини, фибри и мултивитамини ще ви осигури стабилна основа за добро здраве. Не забравяйте да включите различни плодове и зеленчуци в кухнята си, тъй като те са богати на основни хранителни вещества. Ако ядете животински продукти, уверете се, че ги консумирате умерено, без да превишавате количеството или честотата. Силно препоръчваме да работите с хранителен диетолог или диетолог, за да създадете балансирана и питателна диета, съобразена с вашите уникални нужди и конфигурация на тялото.

Малък съвет: Дъвчете всяка хапка 20-30 пъти, преди да я преглътнете, защото това помага за разграждането на сложните молекули на по-прости, които улесняват храносмилането. Ако смятате, че това не е възможно, изпробвайте рецептите „Внимателно хранене“ или „Медитация със стафиди“, за да се насладите бавно на това, което ядете. Това е от тези здравословни сутрешни навика, които ще ви направят по-щастливи.

9. Разредете ума си

Започването на всеки ден отначало е от решаващо значение и това включва изчистване на ума ви. Първото нещо, което правите, когато се събудите, независимо дали сте в хотел или у дома, е да отделите момент на тишина, за да обмислите деня си. Разберете какво е необходимо, за да маневрирате успешно. Наличието на яснота на мисълта и солиден план действа като превантивна мярка срещу стреса и безпокойството. За да имате здравословни сутрешни навика трябва да сте изцяло съсредоточени в това какво правите и какво искате да направите през деня.

10. Прочетете книга

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Ако искате да промените нещата с тези сутрешни навика, опитайте следното: вместо да четете новините сутрин, прочетете книга.

Важно е да сте в крак с актуалните събития, но понякога трябва да се улесните. Четенето на глава от художествена книга, за да развихрите въображението си, или четенето на няколко параграфа от любимата ви книга за самопомощ, за да насочите ума си на правилното място, е положителна форма на потребление.

Ако нямате много време, задайте таймер за 5 до 10 минути и прочетете поне няколко страници.

Заключение:

сутрешни навика
10 сутрешни навика за здравословен живот снимка: pixabay

Намирането на правилната сутрешна рутина не трябва да бъде предизвикателство, но правенето на малки, прости стъпки за подобряване всеки ден в крайна сметка ще доведе до по-висока продуктивност и щастие в дългосрочен план. Възприемането на тези прости навици ще ви помогне да имате най-добрата сутрин и да намерите идеалното начало на деня си. Дори ако просто вземете един от тези навици и го добавите към ежедневието си, ще се окажете изумени от резултатите.

Изградете сутрешна рутина, която е персонализирана за вас и вашите предпочитания. Това може да включва няколко от навиците в този списък и още няколко ваши собствени. Така или иначе, колко време искате да отделите за сутрешната си рутина и какво искате да правите зависи от вас .

Ключът е да бъдеш последователен. Това ви помага да изградите по-голяма трансформация, която в крайна сметка ще промени живота ви. Създаването на сутрешна рутина с положителни ежедневни навици ви напомня как ще прекарвате сутринта си всеки ден и преди да се усетите, това ще се превърне в начин на живот!

Tagged , , ,
на горе