8 начина как да останем спокойни по време на спор

8 начина как да останем спокойни по време на спор
Психология

8 начина как да останем спокойни по време на спор

Чудили ли сте се как можете да останете спокойни по време на спор? Споровете са неизбежна част от живота, но не винаги са лоши. Независимо дали между родител и дете, двама партньори или приятели, разгорещените дискусии могат да бъдат проактивен начин да изразите чувствата си и да намерите решения на общите си проблеми.

Но ако често установявате, че вашите конфликти се превръщат в крещящи мачове, вероятно не виждате ползите от тях. Когато гневът вземе връх, е време да работите върху възстановяването на контрола над емоциите си и да станете по-спокоен комуникатор. Разгорещените спорове могат да бъдат стресиращи и емоционално изтощителни, особено ако включват лични или професионални въпроси. Въпреки това, загубата на хладнокръвие и импулсивната реакция може да влоши нещата и да навреди на взаимоотношенията ви.

За да ви помогнем, събрахме нашите най-добри съвети, които да ви помогнат да останете събрани по време на спорове.

Ето няколко техники, с които можете да останете спокойни по време на спор:

1. Научете се да разбирате гнева си

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

След като разберете, че конфликтът започва в мозъка и има дълбоко вкоренен произход, става по-лесно да го поемете.

Гневът е инстинктивен. Това е естествена човешка реакция, когато възприемате нещо като заплаха и това подхранва тялото ви да действа агресивно. Ще искате да крещите, да затръшнете вратата и да хвърлите всичко, което е близо до вас. Но това е несъзнателна, биологична реакция и в този смисъл не е непременно „ти“.

Може да не искате да се ядосвате и в 9 от 10 пъти ще се чувствате виновни и засрамени след това. Това е така, защото вие позволявате на вашите инстинкти на базово ниво да контролират реакциите ви, а не на съзнанието ви. Но не трябва да е така.

Като осъзнаете емоциите си и идентифицирате кога имате гневна реакция, можете да се научите да се успокоявате. Това не означава да игнорирате проблема, но означава да контролирате тези агресивни импулси, които започват да вземат връх. Това ще ви помогне да останете спокойни по време на спор.

2. Третирайте основните проблеми

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Понякога гневът е знак за по-дълбок проблем. Ако установите, че избухвате, когато се опитвате да запазите спокойствие по време на спор или гневът ви често излиза извън контрол, може да е необходима интроспективна работа, за да откриете първопричината за вашите емоции.

Гневът често е свързан с безпокойство, депресия и минали травми. Те изискват професионална експертиза и силно ви препоръчваме да предприемете стъпки, за да потърсите помощ, като например да посетите център за лечение на тревожност или да посетите говорещ терапевт. Междувременно се научете да контролирате гнева си с нашите съвети.

3. Напуснете, преди да е необходимо

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Когато станете по-наясно с емоциите си по време на спорове, създайте скала на гнева, където 0 е състояние, подобно на дзен, а 10 е олицетворение на вашето емоционално изригване. По време на спор бъдете наясно с мащаба си. Раздразнението може да е 1, раздразнението е 2, а 3 е началото на истински гняв.

Когато достигнете 3, може да си помислите, че е добре да продължите да говорите, но не трябва. Веднага щом раздразнението ви започне да преминава в гняв, е време да си тръгнете.

Ако останете в спора за по-дълго – достигайки 4 или 5 по вашата скала – става все по-трудно да го напуснете. След това сте на хлъзгав склон към това 10.

За да сте сигурни, че можете да си тръгнете, обсъдете с близките си хора и ги уведомете за вашия нов метод. Уверете се, че са наясно, че не могат да ви последват, ако си тръгнете, но че ще се върнете, за да продължите дискусията, след като намалите емоционалната си скала обратно до 0 или 1.

4. Намерете нещо, на което да се смеете

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Гневът и стресът са тясно свързани и ако можете да намалите едното по време на спор, тогава и другото естествено ще отслабне. Но охлаждането, когато се разгорещявате, е изключително трудно.

Един метод, който предлагаме, е да намерите нещо, на което да се посмеете. Много изследвания са установили, че смехът подобрява качеството на живот и намалява стреса. Всичко се дължи на хормоните, като при смеха се наблюдава повишаване на хормоните на щастието серотонин и допамин и намаляване на хормона на стреса кортизол, който е широко разпространен по време на спорове.

Когато се чувствате ядосани по време на спор, отдръпнете се и направете нещо, което ще ви разсмее. Това може да е гледане на забавни видеоклипове, мислене за нещо, което намирате за хумористично, или четене на вицове.

Ако можете да споделите този момент с човека, с когото се карате, направете го! И двамата ще се почувствате по-спокойни и по-ясни след това, благодарение на силата на хормоните.

5. Практикувайте дихателни техники

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Известно е, че дихателните техники намаляват стреса , подобряват вниманието и ви помагат да мислите по-ясно, като всички те са много полезни, когато сте в спор.

Когато сте ядосани и стресирани, дишането ви е по-бързо и пулсът ви се ускорява. Бавното, дълбоко дишане е свързано с щастие и удовлетворение. Като подражавате на това дишане, вие ще стимулирате вашия блуждаещ нерв и ще задействате вашия режим на почивка и релаксация – за разлика от вашия режим на борба или полет.

Ако чувствате, че се придвижвате нагоре по скалата на гнева си, отделете малко време, за да си поемете въздух. Звучи просто, но може да ви помогне да излезете от момента и да намалите пулса си, като ви дава пространство да съберете мислите си.

Опитайте дихателната практика SKY – която е доказана като ефективна за намаляване на стреса – следващия път, когато се ядосвате, за да принудите тялото си да се отпусне.

6. Спрете да повишавате тон

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Както споменахме по-рано, гневът е естествен отговор, който води до инстинктивна агресия. При един спор това често се проявява под формата на викове. Но повишаването на тон само влошава спора.

Едно от най-лошите неща при крещенето е, че повишава нивата на стрес в човека, на когото крещите. Те от своя страна възприемат заплаха и стават агресивни в отговор. Аргументът се издига до ниво, като и двете страни вече са разгорещени и има много малък шанс да бъде постигнато някакво действително решение.

Следващият път, когато сте в спор, внимавайте да не крещите. Ако започнете да повишавате тон, отдалечете се, докато не овладеете емоциите си и можете да говорите по спокоен, контролиран начин.

7.Направете пауза и слушайте

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Друга техника да останете спокойни и концентрирани по време на разгорещен спор е да направите пауза и да слушате какво казва другият човек, вместо да прекъсвате или подготвяте отговора си. Паузата може да ви даде време да обработите информацията и да разберете гледната точка и емоциите на другия човек.

Слушането може също да покаже уважение и съпричастност и да намали отбранителната позиция и враждебността. Опитайте се да използвате умения за активно слушане, като кимане, перифразиране, задаване на въпроси и отразяване на чувствата. Можете също така да използвате фрази като „Чувам те“, „Разбирам мнението ви“ или „Оценявам вашата честност“, за да разпознаете съобщението на другия човек.

8.Преформулирайте ситуацията

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Трета техника да останете спокойни и концентрирани по време на разгорещен спор е да преосмислите ситуацията и да я видите от различен ъгъл. Преформулирането може да ви помогне да промените своята гледна точка и отношение и да намерите положителни или конструктивни аспекти на аргумента.

Например, можете да преформулирате аргумента като възможност да научите, да израснете или да подобрите връзката си, а не като заплаха или провал. Можете също така да преформулирате другия човек като партньор или сътрудник, а не като враг или конкурент. Това може да ви помогне да намалите негативните си емоции и да повишите мотивацията си да намерите решение.

Заключение:

спор
8 начина как да останем спокойни по време на спор снимка: pinterest

Да останеш спокоен по време на спор не е лесно. Ако имате затруднения в общуването с някого в живота си, било то любим човек, приятел или дори бизнес партньор, струва си да опитате медиация. Наемането на професионалист, който да разреши несъгласието ви с вас, е изпитан начин да държите разговора под контрол и да разсеете гневните изблици.

Да запазиш спокойствие по време на спор е може би едно от най-трудните предизвикателства, пред които човек може да се изправи. Да запазиш самообладание, когато изпитваш страст към нещо, често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Не само, че искате да изразите мнението си, но другият човек може да натиска бутоните ви, провокирайки ви да отговорите неблагоприятно.

Запазете хладнокръвие, като използвате стратегии за разсейване на гнева и напрежението, като подхождате към дискусията с правилното отношение и отпускате тялото си. Проблясването на искрена усмивка по време на несъгласие може да ви помогне да успокоите вас и другия човек. Отделете малко време да се усмихнете, когато спорът малко се успокои. Това може да отпусне и двама ви и вашата доброта може да помогне за разрешаването на ситуацията. Ако не можете да овладеете гнева си, изчакайте по-късно, за да проведете разговора.

Tagged , ,
на горе