Социално и емоционално развитие при децата

Социално и емоционално развитие при децата
Разни

Социално и емоционално развитие при децата

Юношеството е време, когато децата претърпяват значителни физически, когнитивни и социални промени. По време на тази фаза те се ориентират в сложна социална динамика, развиват личността си и се научават да регулират емоциите си.

Социалното и емоционалното развитие по време на юношеството е от решаващо значение за оптималното психично здраве, здравите взаимоотношения и цялостното благополучие.

Това развитие помага на подрастващите да изградят устойчивост, да вземат информирани решения и да управляват ефективно емоциите си. Освен това играе жизненоважна роля за техния ученически успех и способността им да се справят с предизвикателствата на зрелостта.

Когато предоставяме на подрастващите инструментите и подкрепата, от които се нуждаят, за да се справят с този критичен период, можем да им дадем възможност да процъфтяват през идните години.

Социално развитие в юношеството

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Когато децата станат тийнейджъри, те обикновено променят социалния си кръг от приятели. Ето три основни фактора, които драматично влияят на това как децата учат през този период:

  • Натиск от връстници
  • Връзка родител-дете
  • Романтична връзка
  • Натиск от връстници

Юношеството е време , когато децата изпитват значително влияние от връстници. Натискът от връстници може да повлияе положително или отрицателно на техните ученически занимания и вземане на решения.

Например, положителният натиск от страна на връстниците може да мотивира учениците да участват в образователни дейности като формиране на учебни групи или присъединяване към извънкласни клубове.

Обратно, отрицателният натиск от страна на връстниците може да доведе юношите до опасни навици като употреба на наркотици или непосещаване на уроци, намалявайки академичния им успех и общото благосъстояние.

Преподавателите, които разбират тази динамика, могат да създадат положителен климат сред учениците, който насърчава ученето.

Връзка родител-дете

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Връзката родител-дете драматично се предоговаря по време на юношеството. Тъй като подрастващите се стремят към независимост, ефективният родителски мониторинг става все по-важен.

Проучванията показват, че тийнейджърите със сигурни и силни връзки с родителите си са по-малко склонни да се включат в опасни поведения, докато са на училище или навън.

Следователно родителите могат да насърчат благоприятна учебна среда, като открито заявят какво се очаква от училищните среди и намалят споровете между ученици и родители.

Обратно, прекалено ограничителните или неангажирани стилове на родителство се оказват пагубни за ученическата мотивация и постижения на децата.

Педагозите могат да играят роля в подкрепата на родителите, като предоставят ресурси и насърчават отворени комуникационни стратегии.

Романтична връзка

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Романтичните връзки служат като места за формиране на идентичност и емоционален растеж. Докато тези връзки обикновено са краткотрайни, романтичните връзки могат значително да повлияят на емоционалното състояние на юношата.

В резултат на това романтичните връзки могат да повлияят на фокуса на учениците и нивото на участие в дейности, свързани с училище. Те също така предлагат чувство за принадлежност, интимност и социална подкрепа.

За разлика от това, отрицателните преживявания, получени от романтични връзки, могат да доведат до емоционални влакчета и да влошат училищните постижения.

За да насърчат здравословното развитие, като същевременно минимизират възможните прекъсвания в ученето, учителите могат да създадат безопасно пространство, където учениците да обсъждат предизвикателствата и ползите от романтичните връзки.

Емоционално развитие в юношеството

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Здравословното емоционално развитие през този период помага на подрастващите да изградят умения, да открият силните страни и да достигнат оптимално благосъстояние. Този биологично задвижван процес, повлиян от околната среда и когнитивните способности, ги подготвя да управляват емоциите.

Няколко фактора могат да повлияят на това пътуване, ето най-често срещаните елементи:

  • Концепция за себе си
  • Самочувствие
  • Хормонални промени
  • Развитие на идентичността
  • Агресия и антисоциално поведение
  • Тревожност и депресия
  • Концепция за себе си

Тийнейджърите претърпяват различни промени, за да се самоопределят по-добре на този етап от живота.

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Когнитивното развитие позволява на подрастващите да преминат отвъд простите самоописания, базирани на физически черти. Те започват да обмислят абстрактни възможности и да си представят множество „възможни аз“, в които биха могли да се превърнат.

Това изследване може да промени начина, по който те се представят, докато експериментират с различни поведения и идентичности.

До средата на юношеството те развиват „диференциация“, разпознавайки влиянието на контекста върху тяхното поведение и възприятията на другите.

За някои ученици сложността води до увеличаване на дистреса, докато други го виждат като отлична възможност за по-нататъшно самоопределяне. За да успеят академично, учениците трябва да притежават ясна визия за себе си, защото това им дава самосъзнание и самоувереност.

Самочувствие

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Външните фактори значително оформят самочувствието, това е начина, по който юношите мислят за себе си. Одобренията от роднини, приятелската подкрепа и личните печалби изграждат добро самочувствие, което е свързано с по-добри училищни резултати.

Въпреки това, често срещана грижа по време на юношеството е имиджът на тялото, който може да предостави възможности на възрастните да учат да се грижат за себе си и да насърчават здрав образ на тялото.

В някои екстремни случаи притесненията относно външния вид на тялото може да са индикация, че човек има хранително разстройство, което е тежко здравословно състояние.

Важно е да се отбележи, че високото самочувствие не предотвратява непременно рисково поведение.

Поради това родителите и преподавателите трябва да предприемат стъпки за ограничаване на излагането на подрастващите на тези ситуации и да ги насърчат да правят здравословен избор.

Хормонални промени

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Пубертетът засяга физическия растеж и емоционалното благополучие на тялото. Може да предизвика повишени емоционални реакции, водещи до промени в настроението.

Повишеното емоционално състояние съвпада с период на значителен стрес, включително промени в отношенията с връстниците, академичните очаквания, семейната динамика и опасенията за безопасността.

Реакцията на стреса на тялото също се активира по-бързо при юноши, отколкото при възрастни, чиито мозъци могат по-добре да регулират емоциите. Въпреки че стресът може да бъде отрицателен, положителните преживявания, като намирането на работа, също могат да предизвикат тази реакция, повишавайки бдителността и фокуса за справяне с предизвикателствата.

Развитие на идентичността

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Преминавайки отвъд детството, социалното и емоционалното развитие в юношеството представлява уникален период за тях да установят своето самочувствие. Това изследване обхваща различни измерения, включително следните области:

  • Религиозна идентичност: Въпреки че подрастващите често наследяват религиозните възгледи на семействата си, това не им пречи да поставят под съмнение специфични практики или вярвания. В повечето случаи самоинтерпретацията и изследването на тийнейджърите ще повлияят на развитието на вярата им.
  • Професионална идентичност: В сравнение с предишните поколения, днешните юноши рядко имат ясна професионална пътека отрано. Работите, изискващи специфични умения и допълнително образование, са по-чести, докато много тийнейджърски работни места не се превръщат в бъдеща кариера. В резултат на това развитието на професионалната идентичност отнема повече време.
  • Политическа идентичност: Политическите възгледи на родителите влияят върху политическата идентичност на подрастващите. Намаляването на партийната принадлежност сред възрастните се отразява при тийнейджърите, като много от тях не се придържат към традиционните партии. Все пак участието на родителите и текущите събития оказват влияние върху интереса им към политиката.
  • Етническа идентичност: Етническата идентичност включва начина, по който хората се самоопределят въз основа на техния етнически или расов произход. Тъй като обществата стават все по-разнообразни, познаването на етническия произход може да бъде важна част от идентификацията на подрастващите, особено за младите хора от малцинствен етнически произход. Моделът на Фини (1989) предлага поетапен процес на развитие на етническата идентичност, включително изследване, търсене и постигане на затвърдено чувство за принадлежност.
  • Полова идентичност: Полът на дадено лице, определен при раждането въз основа на биологията, може не винаги да съответства на вътрешното му чувство за полова идентичност. С други думи, полът се отнася до биологична класификация, основана на физически характеристики и генетика, докато полът е набор от социални и културни роли, свързани с мъжествеността и женствеността. По време на юношеството абстрактното мислене може да доведе до това младите хора да поставят под въпрос традиционните полови норми.

Агресия и антисоциално поведение

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Много родители може да се тревожат за поведението на своите тийнейджъри. Изследванията показват, че може да има различни причини, поради които тийнейджърите имат антисоциални тенденции:

  • Рано срещу късно започващи: Някои тийнейджъри (късно започващи) може да експериментират с лошо поведение по време на гимназията, защото имат повече свобода и се влияят от приятелите си. Родителите могат да поправят това, като осигурят ясни правила и положителни дейности, за да ги държат на път.
  • „Пропастта в зрелостта“: голяма част от тийнейджърите може да имат антисоциално поведение, защото жадуват за независимост, но въпреки това се нуждаят от вашата подкрепа. Това е нормална част от израстването и поведението им вероятно ще се подобри, когато узреят и поемат повече отговорност.

 

Тревожност и депресия

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Моделите на развитие се фокусират върху юношеството като период на повишена тревожност и депресия, особено сред момичетата. Американската психиатрична асоциация (2013) посочва, че тази тенденция съвпада с пубертета поради хормонални промени и емоционална уязвимост.

Тийнейджърите са по-склонни да страдат от тревожни разстройства, като специфични фобии, отколкото децата или възрастните. Юношите също могат да страдат от тежка депресия, която възпрепятства участието им в нормални дейности.

Тези психологически състояния на тревожност и депресия могат значително да попречат на процеса на учене. Тези проблеми могат да създадат цикъл, при който социалните трудности изострят емоционалните проблеми, създавайки отрицателна обратна връзка, която оказва влияние върху ученето и общото благосъстояние.

Подкрепа в подхранването на емоционалното и социално развитие на детето

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Имайки предвид колко важно е да се насърчава емоционалното и социално благополучие на детето, ето как родителите и училищата могат да се адаптират към променящата се арена на социално и емоционално развитие в юношеството и да помогнат на нашите деца.

Ролята на родителя в подкрепа на емоционалното развитие

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Родителите могат да повлияят положително на емоционалното състояние на своите тийнейджъри през този период на огромна емоционална промяна. Ето как родителите могат да подкрепят емоционалното развитие на своите тийнейджъри:

  • Подобрете комуникационните способности: Силните взаимоотношения родител-дете се основават на ефективна и открита комуникация. Добрата комуникация включва внимателно слушане, споделяне на опит, а не изнасяне на лекции, и задаване на отворени въпроси.
  • Развийте способности за саморегулиране: Това означава предоставяне на възможности на подрастващите да идентифицират, общуват и управляват своите чувства и действия. Тя включва моделиране на саморегулация, създаване на топла и отзивчива среда, установяване на последствия за лоши решения и намаляване на интензивността на емоциите при възникване на конфликти.
  • Изградете емоционален речник: Родителите могат да помогнат на тийнейджърите в тези дейности, като открито обсъждат чувства и невербални индикатори, които помагат на хората да идентифицират собствените си емоции. Като същевременно разбират чувствата на другите, като по този начин насърчават емпатията и насърчават емоционалната интелигентност.
  • Насърчаване на умения за управление на стреса: Насърчаването на здравословно поведение като сън, физически упражнения и релаксация помага на тийнейджърите да развият механизми за справяне с рутинния стрес. Родителите трябва също така да обучават децата си как работи мозъкът и как може да бъде възпитан да взема отговорни решения.
  • Помогнете на тийнейджърите да обмислят внимателно рискови ситуации: След рискови ситуации родителите трябва да обсъдят с децата си през какво са преминали, за да се научат да вземат по-добри решения. Важно е да изчакате, тъй като на тийнейджърите може да им трябва време, за да усвоят напълно събитията.
  • Ограничете излагането на рискови ситуации: Тийнейджърите, които могат да предвидят и избегнат опасни обстоятелства, са по-склонни да направят безопасен избор. Предварителното обсъждане на вероятни трудности им помага да съставят планове за справяне с тях.
  • Обърнете внимание на предупредителните знаци: Всяка промяна в поведението, настроението или интересите може да означава емоционални проблеми с тийнейджър. Родителите трябва да знаят тези червени знамена и да потърсят професионална помощ, ако е необходимо.

Ролята на родителя в подкрепа на социалното развитие

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Юношеството е време на нарастваща сложност в социалните взаимодействия. Родителите могат да помогнат на децата си да развият социални умения, като насърчават уменията за добри взаимоотношения и им дават възможности за положителни социални преживявания.

  • Моделирайте здравословно поведение във взаимоотношенията: Здравите взаимоотношения се основават на силни, подкрепящи връзки, които се състоят от уважение един към друг, поддържане на открита комуникация и способност за конструктивно справяне с конфликтите. Когато родителите илюстрират тези качества чрез взаимодействието си с други хора, те стават модели за подражание за своите деца.
  • Познавайте приятелите на вашия тийнейджър: Родителите могат да разберат приятелите на децата си и техните взаимоотношения, което им позволява да разпознават потенциални социални проблеми и да дават насоки, когато е необходимо.
  • Насърчавайте дейности по интереси: Участието на тийнейджърите в предпочитаните от тях дейности ще им помогне да намерят връстници, които споделят подобни възгледи. Такива интереси осигуряват основа за разговор с връстници, което води до социални връзки.
  • Покажете съпричастност: Да бъдете състрадателни може да помогне на тийнейджърите да видят нещата от гледната точка на другите хора, ключов компонент на здравословните социални взаимодействия. Разбирането на емоциите или съвместното доброволчество прави децата по-грижовни и отговорни граждани.
  • Споделете интереси: Проявяването на активен интерес към техните хобита и проучването на нови дейности заедно създава възможности за смислена връзка. Споделеният опит укрепва връзката родител-тийнейджър и осигурява трамплин за практикуване на умения за социално взаимодействие в безопасна и подкрепяща среда.
  • Учете управление на натиска от връстници: Родителите трябва да научат тийнейджърите да оценяват рисковете и да вземат информирани решения. Като им помагат да правят разлика между полезни предизвикателства и потенциално вредни поведения, родителите дават възможност на своите тийнейджъри да се справят с натиска на връстниците си с увереност.

Ролята на училището

Социално и емоционално развитие при децата
Социално и емоционално развитие при децата

Училищата играят важна роля в оформянето на социалното и емоционалното развитие на подрастващите.

  • Учебна програма за социално познание: Разбирането как учениците мислят за социални ситуации може да подобри взаимодействията и ангажираността.
  • Дейности по етап: Съпоставянето на дейностите с развитието на детето може да сведе до минимум поведенческите проблеми.
  • Езикът има значение: Преодоляването на езиковите бариери помага за предотвратяване на разочарованието и насърчава емоционалното благополучие.
  • Ранна интервенция: Ежедневните оценки могат да помогнат за идентифициране и справяне със закъсненията в развитието за навременна подкрепа.
  • Емоционални умения: Учебните програми, отчитащи емоционалните умения и индивидуалните нужди, създават силна основа за растеж.
  • Приобщаващи ползи: Фокусирането върху социалното и емоционалното развитие е от полза за всички ученици, създавайки по-благоприятна учебна среда.

Заключение:

Социалното и емоционалното развитие в юношеството полага основата за младите хора да се справят със сложността на този етап от живота. Както се подчертава в тази статия, подрастващите се нуждаят от подкрепяща среда, която насърчава самосъзнанието, социалната отговорност и емоционалното регулиране.

Tagged , ,
на горе