Балансираната протеинова диета се счита за най-лесната и ефективна програма за отслабване. Тя е предназначена за хора, които искат да отслабнат, но не и да променят начина си на живот и да се откажат от любимата си храна. Менюто с протеинова диета се състои основно от протеинови храни, но мазнините и въглехидратите трябва да бъдат сведени до разумен минимум.
Особености на храненето
Обичайната протеинова диета продължава 14 дни и ви позволява да отслабнете с 4 до 8 кг. Трябва да ядете често, приблизително на всеки 3 часа, но на малки порции. Благодарение на толкова чести хранения, чувството на глад по време на протеинова диета практически няма. Основното правило е, че в чинията трябва да преобладават храни с високо съдържание на протеини (месо, риба и морски дарове, извара, сирене тофу, яйца, млечни продукти). Въглехидратните храни, които са разрешени, трябва да имат изключително нисък гликемичен индекс.
Основният плюс на протеиновата диета е, че можете да готвите вкусни ястия от разнообразни храни, богати на протеини, и в същото време дори да не чувствате никакви ограничения.
Примерно меню:
Първи ден
Закуска: 100 гр нискомаслена извара
Втора закуска: 2 варени яйца.
Обяд: крем супа от броколи, печени тиквички със 100 гр сирене фета.
Следобедна закуска: 100 мл айран от нискомаслено мляко.
Вечеря: 150 гр филе от пуйка на скара със сос от червена боровинка.
Втори ден
Закуска: 100 гр омлет.
Втора закуска: салата от пресни (за предпочитане листни) зеленчуци с 1 ч.л. зехтин.
Обяд: таратор, като за предпочитане е нискомаслено кисело мляко, 150 гр риба на пара.
Следобедна закуска: 100 мл айран.
Вечеря: 150 гр телешко месо на скара, салата от пресни зеленчуци.
Трети ден
Закуска: 100 гр нискомаслена извара с кисели горски плодове (боровинки, боровинки).
Втора закуска: 1 варено яйце.
Обяд: 200 гр пълнени чушки, но вместо ориз използвайте зеленчуци, като броколи.
Следобедна закуска: 100 гр салата от краставици и зеле със зехтин.
Вечеря: 150-200 г телешко месо, запечено с чесън.
Четвърти ден
Закуска: 100 гр варени пилешки гърди.
Втора закуска: 100 гр риба на скара, една краставица.
Обяд: 150 мл зеленчукова супа (без картофи).
Следобедна закуска: салата от пресни домати със зехтин.
Вечеря: 150 гр телешко месо, запечено с чесън, 100 гр зеленчуци на скара.
Пети ден
Закуска: 150 гр нискомаслена извара.
Втора закуска: 1 портокал.
Обяд: рибена супа, 100 гр салата от червени чушки, маруля, домати, подправени с лимонов сок.
Следобедна закуска: 100 гр нискомаслено кисело мляко.
Вечеря: 150 гр пуйка, задушена с карфиол или броколи.
Шести ден
Закуска: овесени ядки, предварително накиснати във водата.
Втора закуска: 100 гр кисели плодове.
Обяд: 150 гр риба на скара, 100 гр задушен патладжан.
Следобедна закуска: нискомаслено кисело мляко без захар и добавки.
Вечеря: 150 гр телешко на пара, 100 гр салата от домати и краставици, подправена със зехтин.
Седми ден
Закуска: 150 гр нискомаслена извара.
Втора закуска: 1 варено яйце.
Обяд: 150 гр пиле на скара без кожа, два пресни домата.
Следобедна закуска: настъргани моркови с лимонов сок.
Вечеря: 150 гр варени скариди, 100 гр зелен фасул.
Осми ден
Закуска: каша от просо във вода, можете да добавите парчета плодове.
Втора закуска: салата от риба тон и домати, подправена с лимон и зехтин.
Обяд: 200 гр рибни котлети на пара, 100 гр всякакви пресни зеленчуци.
Следобедна закуска: 125 мл айран, без добавки.
Вечеря: 200 гр всякаква риба на скара със зеленчуци.
Девети ден
Закуска: 150 гр нискомаслена извара с копър или магданоз.
Втора закуска: варено яйце с краставица.
Обяд: 200 гр варено телешко, 150 мл доматен сок.
Следобедна закуска: 50 гр кедрови ядки.
Вечеря: 200 гр риба на пара, маруля.
Десети ден
Закуска: Две бъркани яйца със спанак
Втора закуска: 100 гр нискомаслена извара.
Обяд: 150 гр варена пуйка, салата от пресни краставици и домати, подправена с лимонов сок и зехтин.
Следобедна закуска: 1 грейпфрут.
Вечеря: 200 гр телешки котлети, маруля
Единадесети ден
Закуска: 100 гр нискомаслена извара с кисели плодове.
Втора закуска: 1 варено яйце.
Обяд: 150 гр варена пуйка, салата от пресни зеленчуци.
Следобедна закуска: 75 гр сирене тофу.
Вечеря: 150 гр пилешко филе на скара.
Дванадесети ден
Закуска: 2 нискомаслени кисели млека, 1 варено яйце.
Втора закуска: салата от пресни зеленчуци с парченца сирене фета.
Обяд: рибена супа (без картофи).
Следобедна закуска: 100 гр салата от бяло зеле.
Вечеря: 150 гр варено телешко месо, 200 мл доматен сок.
Тринадесети ден
Закуска: каша от елда.
Втора закуска: 2 варени яйца.
Обяд: 160 гр риба на скара, маруля.
Следобедна закуска: 1 ябълка.
Вечеря: 120 гр задушено телешко, зеле и моркова салата.
Четиринадесети ден
Закуска: овесени ядки.
Втора закуска: маруля с парченца сирене фета.
Обяд: кремообразна супа от карфиол, 2 пилешки гърди на скара.
Следобедна закуска: едно варено яйце, чаша доматен сок.
Вечеря: 200 гр всякакви морски дарове на скара, 100 гр зелен фасул на пара.
Какво можете да пиете по време на диетата
По време на диетата трябва да пиете поне 1,5-2 литра течност дневно. Това може да бъде чай или кафе без захар, билкови отвари, обикновена и минерална вода. Всички захарни сокове и газирани напитки са изключени от диетата, тъй като съдържат много въглехидрати. Например соковете от грозде или банан се считат за сладки. Може да пиете доматен или ябълков сок. Основното е сокът да съдържа малко количество въглехидрати.