Притежавате ли харизма: 7 качества на харизматичните хора

качества на харизматичните хора
Психология

Притежавате ли харизма: 7 качества на харизматичните хора

Вероятно познавате такъв човек. Той е умен. Целият му външен вид и езикът на тялото говорят за самочувствие и когато говори с другите, го прави с равномерен и ясен глас, като внимателно подбира думите си. Дори елегантните му, но не прекалено ярки дрехи привличат вниманието на околните и вие се улавяте, че неволно си мислите: „О, как бих искал да мога, но къде съм към него …“

И като мислите така, грешите. Всъщност тайната на очарованието изобщо не е как и какво казва или дори как изглежда. Всичко е много по-интересно …

Това се нарича харизма. И когато някой я има, ние я разпознаваме от пръв поглед, дори ако не можем да обясним с думи какво точно виждаме.

Харизмата може да бъде описана по следния начин: това е способността да има положително въздействие върху други хора, като се свързва с тях на физическо, емоционално и интелектуално ниво.

Това е, което кара другите хора да ви възприемат положително и да се стремят да бъдат във вашата компания, дори ако току-що сте се запознали.

Но за разлика от най-популярната представа за харизма, тя изобщо не е вродено качество, като сини очи или руса коса – накратко, това не е нещо, което или имате, или нямате.

Вместо това можете да си представите нашите личности под формата, да кажем, на контейнери, пълни с вода. В някои от тях водата пръска почти по дъното, други са пълни до ръба, докато останалите са частично запълнени на различни нива. Заедно те съставят нашата потенциална харизма.

7 качества, които отличават харизматичните хора

1. Те ​​винаги се държат достойно.

Знаете ли, че постоянно и подсъзнателно изпращате сигнали на околните, дори и да не казвате нищо – чрез езика на тялото си? Тялото ни е в състояние да комуникира много с нашите събеседници още преди да отворим уста.

Така например, можете да погледнете събеседника в очите или да спуснете погледа си надолу и да се взирате в собствените си обувки по време на разговора. Можете или да се прегърбите, или да изправите раменете уверено, изпълвайки себе си и другия човек с увереност. Можете или да се усмихнете открито и естествено, или да запазите кисел израз на лицето си. Всичко това, и много повече, влияе върху това какво впечатление ще оставите у другите за вас.

2. Те знаят как да убедят другите, че са прави

Харизматичните хора се опитват да говорят по начин, разбираем за възможно най-широкия кръг от хора. Това не означава, че те не говорят на трудни теми – те просто се опитват да ги предадат възможно най-просто и ясно.

И знаете ли какво? Хората много ги харесват.

3. Те са страхотни оратори

Може да имате милиард чудесни идеи, но какво си струват, ако не можете да ги изразите, без да се запъвате на всяка дума? Харизматичните хора са станали такива, наред с други неща, защото са се научили да говорят ясно, директно и по същество.

За да направят това, те измислят малък план в главата си предварително какво ще кажат и предпочитат да говорят бавно, но ясно, отколкото да бърборят, като постоянно се губят в мисли.

4. Те знаят как да слушат

Слушането е ключът към здравословното общуване. Ако можете наистина да слушате, без да прекъсвате и без да се опитвате да запълните каквато и да е пауза, за да се насладите отново на звуците на собствения си глас, бързо ще спечелите репутация на приятен и учтив човек, което значително ще добави към вашата харизма.

5. Те са точни и зачитат чуждите граници

Харизматичните хора знаят как да настояват за себе си, но неизменно зачитат границите на личното пространство, установени от други хора, и ги преминават само след разрешение.

Те също така се опитват никога да не закъсняват за срещи и ако това се случи, предварително предупреждават за това. Ще бъдете изненадани доколко репутацията на точен и учтив човек влияе на вашата харизма в очите на другите.

6. Те лесно се адаптират към другите хора

За да установите контакт с друг човек, трябва да го разберете възможно най-много и след това да промените поведението си по такъв начин, че да увеличите съвместимостта си.

Харизматичните хора знаят как да се превърнат в своеобразно „огледало“, в което събеседникът им вижда човек, който е достатъчно сходен с него, за да почувства веднага привличане.

7. Умът им е изпълнен със страхотни идеи

Без значение колко добър говорител сте и независимо колко силен е дарът на убеждаване, независимо колко добре сте способни да се адаптирате към другите хора и независимо колко добър слушател сте, все пак трябва да имате идеи които бихте искали да предадете на другите.

Хората с магнетизъм или, както го наричат ​​още, харизма, като правило са самоуверени оптимисти. Те вярват, че почти всички проблеми имат достъпно решение и се фокусират върху постигане на резултати, а не върху възможни грешки.

Развиването на харизма в достатъчна степен може да ви помогне да постигнете успех в почти всяка област от живота си. Харизматичният човек по природа е по-насочен „навън“, по-склонен към съпричастност от другите хора.

Tagged , ,
на горе