Някои невероятни ползи от черешите ще ви разкрият, че те са естествена съкровищница на полезни вещества! Черешите са най-обичаните, вкусни и богати на ценни витамини, минерали и растителни съединения плодове. Те укрепват здравето. В техния състав влизат Витамин C, Витамин К, Витамин А, Витамин B1, Витамин B2, B3, B5, B6 и B9, каротеноиди, антоцианини, мелатонин, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и фибри.
Те ни поддържат млади и укрепват съня. Черешите са богати на хранителни вещества, имат ниско съдържание на калории и лесно се включват в диета.
Какво представляват черешите?
Черешите са малки плодове, с кръгла форма, които могат да бъдат сладки или кисели. Черешите спадат към костилкови плодове и растат на дървета, които също са известни със своите омайни цветове.
Черешовите дървета растат в райони без екстремна топлина или студ. Различните видове черешови дървета произвеждат сладки череши и кисели череши. Сладките череши са сочни и имат по-ниско киселинно съдържание от киселите, които са много по-тръпчиви.
Научното название на черешата е Череша (Prunus avium). Тя е овощно дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни и е широко разпространена в северните райони с умерен климат в Азия и Европа. Родът Prunus се състои от две разновидности – сладка череша (Prunus avium) и кисела череша (Prunus cerasus).
Видове череши
Този плод има над 800 разновидности, но вероятно на вас са познати само няколко вида.
Едни от най-често срещаните видове череши включват:
Бинг
Това са едни от най-популярните сладки череши. Те са тъмночервени, почти черни и имат свеж, сладък вкус с лека киселинност. Плодовете са едри, широкосърцевидни, със заоблен връх. Месото е червено, плътно, сочно. Тези череши са идеални за консумация пресни като лека закуска.
Рение
Тези сочни сладки златистожълти и червени череши са специална култура, защото се отглеждат трудно. Можете да ги откриете само в края на пролетта до началото на лятото. Светло кремави до златисти на цвят, с розови или червеникави места. Месото е сладко и нежно.
Ламбер
Плодовете са тъмно червени, сърцевидни и малко по-малки от Бинг. Сладки са на вкус с богата нотка сладост.
Кралица Ана
Те изглеждат подобни на черешите Рение, но Кралица Ан е по-тръпчива.
Черен
Този сладък сорт има тъмна кожа и обикновено се използва в пайове, желета, газирани напитки и други храни.
Регина
Това е черешов сорт, който е истинско произведение на природата. Регина съчетава невероятен вкус, уникален външен вид и висока родовитост. Тя е истинска принцеса в овощната градина.
Плодовете са големи, едри, с тъмночервен към черен, лъскав цвят. Месото е плътно, приятно и хрупкаво със сладко-кисел вкус, напомнящо вкуса на вишна. Костилката се отделя лесно.
Мараска
Тези ярки червени, сиропово-сладки череши украсяват вкусните мелби и класически коктейли. Те са пълни с добавена захар, защото се съхраняват седмици в червена хранителна боя, захар и горчиво бадемово масло. От този вид череши чрез дестилация се получава ликьор Мараскино. Плодчетата на Мараска, която расте близо до Хърватия, са леко кисели и придават незабравимия вкус на ликьора.
Независимо къде се отглеждат, черешите са вкусна и здравословна добавка към балансирана диета.
Пресните череши съдържат минерали и други хранителни вещества. На първо място сред тях е Витамин С (аскорбинова киселина). Витамин С помага на тялото ви да абсорбира желязо, да произвежда колаген и защитава срещу увреждане на клетките. Важните витамини влизат в състава на плода и са причина за невероятните ползи от черешите.
Съставките на черешите имат ценни ползи срещу много заболявания като диабет, сърдечни проблеми, ракови и възпалителни заболявания, Алцхаймер и други.
Ето какви са 9 невероятни ползи от черешите:
Богати на хранителни вещества
Всички сортове череши са хранителни и съдържат разнообразни фибри, витамини и минерали. Тези вещества са полезни за здравето. Витамин С подпомага имунната система и прави кожата красива, докато калият поддържа работата на мускулите, нервите и влияе на кръвното налягане.
Черешите като добър източник на фибри, поддържат храносмилателната система здрава. Освен това те включват в състава си много Витамин B, мед, магнезий и важния Витамин К.


Снимка: freepik
Подпомагат здравето на сърцето
С черешите можете да защитите сърцето си по лесен и вкусен начин. Проучвания показват, че диети, които включват голямо количество плодове, намаляват риска от сърдечни заболявания.
Хранителните вещества в черешите като калий и антиоксиданти, подпомагат здравето на сърцето. Само 150 гр сладки череши без костилки осигурява 10% от дневния прием на калий, който е от съществено значение за поддържане на здраво сърце. Елементът калий подпомага нормалния сърдечен ритъм и регулира кръвното налягане.


Снимка: freepik
Черешите съдържат много антиоксиданти, които поддържат работата на сърцето, като предпазват клетките от увреждане и намаляват възпаленията.
Подобряват симптоми на артрит
Поради мощните си противовъзпалителни ефекти, черешите могат да намалят симптомите на артрит, ревматизъм и подагра. Те могат да намалят нивата на пикочната киселина в тялото, което е от важно значение за хора с подагра.
Ако приемате 2 порции сладки череши в определен период, нивата на пикочната киселина и нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин намаляват.


Снимка: freepik
Стимулират възстановяването след тренировка
Чрез изследвания е установено, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите облекчават мускулна болка, увреждане и възпаление, причинени от упражнения.
Киселият черешов сок и концентрат ускоряват възстановяването на мускулите, намаляват мускулната болка и предпазват от загуба на сила при активни спортисти. Киселият черешов сок може да бъде от полза и за неспортуващи. Ефектът при тези проучвания е постигнат с концентрирани продукти от череши и не може да се твърди със сигурност колко пресни череши трябва да изядете, за да постигнете същите резултати.


Снимка: freepik
Подобряват качеството на съня
Яденето на череши или пиенето на кисел сок от череши може да въздейства и подобри качеството на съня ви. Високата концентрация на растителни съединения в плода довежда до тези резултати. Плодовете съдържат мелатонин и триптофан, като мелатонин е вещество, което регулира цикъла на съня.


Снимка: freepik
Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
Витамин С и бета-каротин, които са в състава на черешата, имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Големият брой растителни съединения в черешата води до огромни ползи за здравето. Всички видове череши съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес и преждевременното стареене.
Черешите имат високото съдържание на полифеноли, които помагат в борбата с клетъчните увреждания, намаляват възпалението и подобряват цялостното здраве. Диетите, богати на полифеноли, могат да предпазят от сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак.


Подобряват нивата на кръвната захар
Черешите са с нисък гликемичен индекс. Те съдържат фибри в обвивката си, които са причина кръвната захар да се повишава по-бавно. Това прави черешите идеален десерт за хора с диабет.
Съвет: консумирайте умерено череши, защото плодът е въглехидрат.


Снимка: freepik
Улесняват храносмилането
Черешите са богати на значително количество фибри, което е от съществено значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Консумацията на череши подпомага редовните движения на червата и поддържа цялостното здраве на червата. Разтворимите фибри помагат на тялото да смила храните по-бавно и да контролира нивата на кръвната захар.


Снимка: freepik
Лесно се вклюват в диета
Черешите са универсален плод и невероятно вкусни. И сладките, и киселите сортове се съчетават отлично с разнообразни храни. Продукти като сушени череши, черешов прах и черешов сок са много полезни добавки към различни рецепти.


Интересни начини да включите череши в диетата си:
Пресни череши за сладка закуска
Комбинирайте сушени череши с парченца черен шоколад и бадеми
Компот от череши
Сладки череши, лъжица кисело мляко и овесени ядки
Плодова салата с добавка череши
Сушени череши в печени сладкиши
Коктейл от кисел сок от череши, газирана вода с резен лимон
Пресни или варени череши към сладолед, пайове, крамбъли
Домашно черешово барбекю сос за месо
Разбийте черешова салца с кубчета череши и пресни билки за солени ястия
Добавете замразени череши към смути
Заключение
Черешите са много питателни, богат на хранителни вещества и минерали, и носят големи ползи за здравето. Те съдържат растителни съединения, които намаляват възпалението, подобряват съня и работата на сърцето, подпомагат възстановяването след тренировка. И сладките сортове, и киселите са много вкусни и са перфектни за десерт. Могат да се включат в различни рецепти.