Полагане и поддръжка на изкуствена трева

полагане и поддръжка на изкуствена трева
Идеи за дома

Полагане и поддръжка на изкуствена трева

Как се полага изкуствена трева

Влакната на синтетичната трева са здрави и еластични, издържат на въздействието на спортни дейности като футбол, тенис, хокей на трева и др. С такива предимства, изкуствената трева се превръща във все по-популярен вариант за спортни събития, както и за бизнес и жилищни ландшафти в цялата страна.

Изкуствената трева е уникален материал, който предоставя най-доброто от изкуствените настилки. Тя е мека, безопасна за деца и подходяща за домашни любимци. Освен това е изработена от рециклирани материали и е екологично чиста. Можете да сте сигурни, че ще инвестирате в издръжлива повърхност, която ще издържи години наред.

Изкуствената трева е чудесен начин да освежите имота си и да го направите по-празничен. Изкуствената трева е и достъпна алтернатива на градинарството. Изкуствените тревни площи са привлекателни за тези, които живеят в райони с голям трафик, или за тези, които нямат време за градинарство.

Изкуствената трева се превърна в популярна алтернатива на традиционното почвено покритие в ландшафтния дизайн. Тя също така е идеален избор за райони, където подпочвените води се просмукват по време на периоди на обилни валежи или когато е твърде влажно, за да поддържа какъвто и да е растителен живот. Изкуствената трева може да се инсталира бързо и лесно, което прави този вариант идеален за проекти за спешна актуализация при дадени площи..

Изкуствената трева е не само издръжлива и лесна за поддръжка, но и изглежда като истинска, все пак това е една от целите  на потребителите. 

Структура на изкуствената трева

Качеството на суровините е от решаващо значение за качеството на изкуствените тревни системи. Основата може да е от латекс, юта до пластмаса или полиестер. Висококачествената изкуствена трева използва подложка от полиестерна гума за подложка.

Влакната, които изграждат „остриетата на тревата“, са изработени от найлон или полипропилен и могат да бъдат произведени по различни начини. Системите за омекотяване са изработени от каучукови смеси или от полиестерна пяна. Някои от материалите, използвани в подложката, могат да идват от програми за рециклиране на пластмаса или каучук. 

Конецът, използван за зашиване на подложките, както и горните панели от плат трябва да отговарят на същите критерии за здравина, запазване на цвета и издръжливост като останалата част от системата. Трябва да се полагат грижи и опит при избора на лепила, използвани за свързване на всички компоненти. Дължината на власинката може да бъде от 6 до 100 мм, като при отчитане на този фактор се определя предназначението на изкуствената трева за конкретен обект.

Изкуствената трева се разделя основно на два вида според предназначението на повърхността: зелени площи и спортни площадки. Изкуствената трева за зелени площи се използва за площи където хората се разхождат, за чисто естетически ефект, а за спортни площадки, тя се ползва най-вече за футболни игрища, тенис кортове. Тя може да се направи и за други спортове, ако те може да се практикуват на изкуствена трева.

Що се отнася до цвета на тревата, той може да бъде в различни цветове и нюанси, включително зелено и кафяво, червено и теракота, синьо, снежно-бяло и жълто. Най-естествено изглежда моравата, при която купчината е боядисана в два нюанса на зеленото.

Материалът, от който е направено покритието, може да има голямо значение за издръжливостта и дълготрайността на повърхността, която създавате. Полиетиленовите влакна осигуряват тънка, еластична структура, която позволява използването им на детски площадки и спортни терени, докато полипропиленът предлага твърдост на материала, което го прави идеален за области като изграждането на голф игрища или тенис кортове, където паданията не са чести.

Предимства и недостатъци на изкуствената трева

Изкуствената трева е чудесен вариант за нови предприятия и съществуващи тревни площи, които се нуждаят от ново начало. Изкуствената трева има много предимства, сред които способността ѝ да издържа на механични и статични натоварвания. Тя има висока здравина и издръжливост, които ѝ позволяват да издържа на тежестта на тежко оборудване, както и да устоява на вредители като насекоми и дори някои видове гъбички. Изкуствената трева също така е по-лесна за поддържане

Изкуствената трева е щадящ околната среда вариант за спортни игрища. Тя е и икономически ефективна алтернатива на естествената трева, тъй като изисква по-малко поддръжка и не е необходимо да се полива, коси или тори. Този вид трева е и по-издръжлива на натоварвания и осигурява отличен външен вид.

Покритието се залепва за земята, без да е необходимо фугиране или трудоемък монтаж. Лепилото има висока водопропускливост, което означава, че може лесно да залепва върху мокри повърхности. Изкуствената трева вече е по-лека, по-здрава и по-издръжлива; тя може да се инсталира на места, които преди не са били смятани за възможни: балкони, покриви, тераси, плоски покриви, водосточни тръби и др. 

изкуствена трева за двор или игрище

Изкуствената трева също така разполага с огромен набор от цветове, плътност, височина и текстури, за да отговори на вашите специфични нужди. Тя е 100% водопропусклива, което позволява да се почиства лесно от дъжд или сняг. Тя  е лесна за инсталиране, поддръжка, ремонт и подмяна; Издържа на отрицателното въздействие на ултравиолетовите лъчи, не избледнява, не се страхува от огън или екстремни температури и е много приятна на допир с мекото си усещане. 

Въпреки това изкуствената трева има и някои недостатъци: тя може да причини дискомфорт поради високата степен на нагряване през летните месеци; съществува риск от размножаване на вредни микроорганизми и бактерии, освен ако производителите не са взели мерки в тази посока. 

Изкуствената трева се нагрява на много силно слънце, като достига максимум 60 градуса по Целзий. Това може да причини известен дискомфорт на тези, които я използват, както и да увеличи риска от контузии.

Поради широкото използване на изкуствена трева и постоянния контрол от професионални спортисти, новите продукти трябва да преминат редица тестове, докато се разработват.

Производителите трябва да внимават с екологичния ефект, който изкуствената трева произвежда върху околната среда. Заради използването на синтетични материали, не може да се осигури 100% екологично въздействие.

Когато се използва за спортни събития, спортистите имат трудност към нагаждането на този вид настилка. Друг недостатък е, че не може да се постигне естественото усещане при разходка; невъзможността да се създаде естествен хабитат с цветя и дървета. Затова много добре се преценява къде е удобно да се инсталира този вид настилка.

Има много причини да бъдете предпазливи при закупуването на синтетична тревна настилка. Синтетичната трева се произвежда с химикали, които могат да бъдат вредни за околната среда – винаги четете техническите данни на предложеното от производителя и стандартите, на които отговаря!

Ново проучване показва, че изкуствените тревни настилки може да не предлагат същия експлоатационен живот като естествената трева. Тъй като повечето синтетични тревни настилки се саморазрушават, подмяната им е необходима след определен брой години употреба.

Как се инсталира изкуствена трева

Монтирайте изкуствената трева върху равна и стабилна основа. Това ще гарантира, че тревата ще издържи по-дълго и ще остане на мястото си, без да се размества. Ако инсталирате върху неравна повърхност, не забравяйте да използвате слой пясък или чакъл под вашата изкуствена трева, която да изравни терена, преди да положите листовете. 

Трябва да се осигури, че излишната вода ще се оттича в земята под нея. Тоест осигурява се хидроизолация. Изкуствената трева може да бъде закупена на рула, които се разгъват на земята. Те се оставят да се аклиматизират за поне два часа или за една нощ.  

Това е важна стъпка в осигуряването на тревната площ. Материалът за скрепване предотвратява плъзгането на тревата, което помага да не се превърне в кална каша при дъжд. Можете също така да използвате скоби за закрепване на камъни или други материали за озеленяване към моравата.

Изкуствената трева се инсталира само от професионалисти. Дори да инсталирате изкуствени тревни листове на малко пространство пак си трябва опит, който да се приложи. Особено важно е за спортни игрища с изкуствена трябва да се използва възможно най-добрият екип специалисти. Те ще направят така, че след това спортистите да нямат проблеми при използването на настилката за дадения вид спорт.

Поддръжка на изкуствена трева

Това е съществен аспект от почистването на изкуствената трева, тъй като ще гарантира, че влакната се запазват непокътнати и здрави. Важно е да запомните, че не искате да разкъсвате влакната, защото в противен случай тревата няма да издържи много дълго. В резултат на това избягвайте да използвате агресивни химикали или абразивни почистващи препарати за почистване на тревата.

Поливането на изкуствената трева е с цел освежаване и поддържане на чистотата, въпреки че през лятото можем да увеличим поливането. Това е необходимо, тъй като температурата може да се понижи и влагата да се утаи върху кварцовия пясък. По този начин е възможно да се поддържа обичайната свежест на естествената трева, но не е много препоръчително за студените месеци. 

поливане на изкуствена трева

Ако поливате тревата от време на време, тя ще бъде по-хладна и това ще гарантира запазване на цветовите свойства за по-дълго време. Това също така ще предотврати появата на петна и ще удължи живота на изкуствената трева. В дългосрочен план е препоръчително да прилагате дезинфекциращ парфюм, за да предотвратите заразяването с насекоми.

Всичко, което трябва да прилагате за поддръжка на изкуствената трева, може да разберете като инструкция със закупуването от конкретния търговец. Тогава ще знаете всички начини за поддръжка, които след това ще прилагате на терен.

Изкуствена трева за тераса

изкуствена трева за тераса

В момента много популярни са настилките от изкуствена трева, които се използват за тераси. Те променят коренно вида на терасата. Основното им предимство е, че са лесни за поддръжка и могат да бъдат добра естетическа намеса при оформянето на терасата. 

Изкуствената трева се предлага в различни цветове, шарки, текстури и форми. Тя се инсталира лесно и е лека. Можете да превърнете балкона си в красиво местенце само с няколко намеси от професионалистите, които ше я инсталират! Изкуствената трева също така е пожароустойчива и не предизвиква алергии.

Изкуствената подова настилка на балкона ще внесе нотка свежест. За да превърнете външното си пространство в място, потопено в естествена и дишаща атмосфера, осмелете се да направите изкуствен тревен килим.

Изкуствена трева за ограда

Декоративните огради с тревна имитация имат широк спектър от приложения в стопанството и домакинството. Те могат успешно да заменят всички видове огради, като придават на района елегантен и красив вид. Те са успешни “имитатори” на тревни повърхности, като по този начин създават комфорт и оригиналност на оградената площ. 

С помощта на тези декоративни огради можете да придадете прекрасен вид на задния си двор и да го превърнете в любимо място. Декоративните градински огради могат да се поставят на всяко място и да естетизират дворната среда. С нейна помощ всеки двор се превръща в уникално място, което приятно изненадва всеки гост и посетител. За най-ефективен дизайн на градината е важно да създадете своя идеален ландшафт по подходящ начин. Това става, като изберете зеленина с различни форми, цветове, текстури и височина, в зависимост от това, което отговаря на вашите нужди

Докато оградата е постоянно съоръжение, за което трябва да се полагат грижи, изкуственият жив плет може да се премахва и подменя толкова често, колкото е необходимо. Той е не само декоративен вариант, но предлага и практични предимства, като например намаляване на шума от превозни средства или добитък, и подпомагане на борбата с вредителите.

Друга често използвана версия са декоративните оградни пана. Тяхната основна задача е да предпазят още по-добре двора от чужди погледи и обикновено се поставят върху съществуващата масивна ограда. По този начин се постига по-добър естетически ефект. Обикновено поставянето на оградна мрежа е бързо и лесно. 

Изкуствените живи плетове са популярни поради своята рентабилност и разнообразието от възможности за дизайн. Това позволява на градинарите да създават красиви, уникални дизайни, без да е необходимо да отделят много време или средства. Можете също така да закупите изкуствени живи плетове онлайн, което е удобно, защото ви позволява да избегнете скъпите разходи за пътуване до местния разсадник.

Tagged , ,
на горе